Skoči na glavno vsebino

Zlate bralke OŠ Dornberk so učenke, ki so vseh devet let osnovne šole brale izbrane knjige Bralne značke. Za zvestobo knjigi so bile dne 27. 5. 2019 nagrajene z izletom v Ljubljano in obiskom zaključne prireditve Bralne značke ZLATA BRALKA, ZLATI BRALEC.

V prestolnici smo si v Cankarjevem domu lahko ogledali razstavi Podzemni svetovi in 100 let slovenskega poklicnega baleta ter naredili nekaj skupnih fotografij. Osrednjo prireditev v Gallusovi dvorani je vodil prevajalec in komik Boštjan Gorenc – Pižama, gosta pa sta bila avtorja knjige Oblike neba, pesnik Boris A. Novak in ilustrator Marjan Manček. Po uvodni predstavitvi osnovnih šol (bučni aplavzi vseh zlatih bralk in zlatih bralcev z vseh koncev Slovenije ter iz slovenskih šol v Italiji) smo prisluhnili nagovorom g. Marka Kravosa, predsednika Bralne značke, g. Jerneja Pikala, ministra za izobraževanje, znanost in šport, in g. Ranka Jelače, člana uprave Telekoma, ki so nas opomnili, kakšno popotnico nam dajejo knjige. Gospod minister je pohvalil učence, da so del svojega časa namenili knjigam Bralne značke, si dali priložnost potapljanja v like, življenjske sloge in zgodbe ter so zato bogatejši za širino duha in razumevanje drugega in sebe. Učencem je zaželel, naj žar branja ne ugasne.

Avtorja Boris A. Novak in Marjan Manček sta na humoren način predstavila svoje delo, poudarila zvočnost in ponavljanje kot osnovi pesniških oblik in skupaj smo ustvarjali pesmi Brez hlač, Marjetične meditacije in »Na lepi modri Blabladi« ter sklenili, da so knjige sreča. O prenosu ljudskega izročila na mlade pa je spregovorila umetnica Ljoba Jenče, ki se nam je posvetila tudi z glasbo. Slišali smo o stvarjenju človeka, sončnici, žabji simfoniji, starem čolnarju, pesmi o luči ter o raziskovalcu ustnega slovstva g. Milku Matičetovem in se poskusili uglasiti s petjem kosa, lastovke in sinice. Prisluhnili smo besedam o lepi Vidi ter Linčici Turkinčici. Vse to je bilo ubrano pospremljeno z videom filmske režiserke Jasne Hribernik. Zaključili smo z omembo Cerkniškega jezera in ob poslušanju igranja na kamenčke skupaj z gospo Jenče zapeli Lesarjov maln. Proti domu smo se vrnili z vtisi s prireditve in s priznanjem za branje.

Zlatim bralkam iskrene čestitke za veselje do branja in naj odstiranje novih svetov med platnicami knjig ostane vrednota tudi na prihodnji poti izobraževanja. Vse dobro in veliko bralnih užitkov!

Knjižničarka Mateja K.

Dostopnost