Skoči na glavno vsebino

Dragi devetošolci, spoštovani starši!

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate vabila na dneve odprtih vrat, ki jih organizirajo srednje šole v naši okolici.

Dnevi odprtih vrat ŠC Srečka Kosovela Sežana

Dnevi odprtih vrat srednjih šol v Goriški regiji

Dan odprtih vrat SGLŠ Postojna

 

Dnevi odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše

Slovenska podjetja bodo 26. novembra mladim spet odprla svoja vrataGlavni namen dogodka je približati manj znane poklice in prispevati k lažji odločitvi za nadaljnje šolanje.

Letos bo Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše potekal od 16. ure dalje. Svojo dejavnost bo v naši regiji predstavilo 10 podjetij:

  • Komunala Nova Gorica d.d.  (vrtnar, cvetličar)
  • Kolektor Sikom d.o.o.  (dipl. inženir strojništva)
  • CPG d.d.  (gradbeni delovodja, gradbeni inženir, voznik strojnik)
  • Mlekarna Planika d.o.o. (mlekar, prodajalec)
  • HIT d.d.  (kuhar, natakar)
  • GONZAGA – PRO d.o.o., PE Čepovan (mizar, vodja projektov)
  • TKK Proizvodnja kemičnih izdelkov d.o.o.  (kemijski tehnik – laborant, kemijski tehnolog)
  • Intra Lighting d.o.o.  ( strojni tehnik, kovinar, elektrikar elektronik)
  • Salonit Anhovo, gradbeni materiali d.d.  (oblikovalec kovin, strojni mehanik, strojni projektant, srednješolska in visokošolska izobrazba kemijske smeri)
  • GOSTOL – GOPAN d.o.o.   (montažerji, serviserji, ključavničarji, obdelovalci kovin, ličarji, konstruktorji, programer – smer avtomatizacija)

Ugotavljamo, da imajo mladi in njihovi starši velikokrat napačne predstave o poklicih v nekaterih panogah. Ohranjajo se spomini o težkih delovnih pogojih, nezanimivih področjih dela, manj priljubljenih in spoštovanih poklicih. Dejstvo je, da se s tehnološkim razvojem spreminjajo delovni procesi in delovna mesta ter krepijo možnosti za razvoj kariere v različnih delovnih okoljih.

Učenci zaključnih razredov osnovne šole in njihovi starši so neredko v dilemi, ko se odločajo o vpisu v nadaljnje izobraževanje. Vendar tako kot pri vsakem odločanju tudi tu velja, da je dovolj ustreznih informacij podlaga za dobro odločitev. Z dnevom odprtih vrat slovenskega gospodarstva si prizadevamo učencem in staršem zagotoviti priložnost, da pridobijo čim več uporabnih informacij o poklicih, delovnih pogojih in razvoju podjetij v svojem okolju, da spoznajo obetavne poklice, ki jih naše gospodarstvo potrebuje. Tako jim želimo olajšati odločitev o nadaljevanju izobraževanja.

Zainteresirani učenci lahko prijavo izvedejo preko posebnega spletnega mesta danzakariero.si .

Dostopnost