Skoči na glavno vsebino

Vrtčevske novičke – ARHIV

VRTČEVSKO LETO 2021/2022

VPIS V VRTEC za šol. l. 2022/23

POTOVANJE V VESOLJE

V skupini Modri baloni smo se odločili, da bomo pobliže spoznali vesolje, katerega del smo tudi mi.

V knjižnici smo si izposodili knjige na to temo. Ob prebiranju zgodb ter opazovanju fotografij smo imeli neskončno vprašanj, npr. kakšne barve so zvezde, kako daleč so, iz česa so, katera najbolj sveti, kakšni so vesoljci, kje so, kaj jedo …

 V otroških očeh sva opazili radovednost, ki je trajala in trajala. Kar precej časa smo si vzeli za to temo in naučili smo se veliko novega.

Z radovednostjo smo si ogledali video posnetke, ki so prikazovali zvezde, planete, izstrelitve raket, opremo astronavtov. Ob plakatih na steni so potekali zanimivi pogovori otrok o planetih, njihovih imenih, zvezdah, raketah. Ugotovili smo, da je najsvetlejša zvezda v našem osončju Sirij. Obiskala sta nas tudi devetošolca, ki obiskujeta astronomski krožek in naše znanje nadgradila s posnetki vesolja, veliko zanimivostmi in prikazom uporabe teleskopa.

Zaposlili smo tudi naše prstke. Izdelali smo si spomin vesolja in čisto pravo raketo z gumbi, v kateri so otroci preživeli veliko časa. Pa turbo raketo, s katero smo postali pravi astronavti, pripravljeni na izlet v vesolje.  Iz balonov smo izdelali planete in jih razporedili na strop skupine. Skupaj z laserjem zvezd smo zaspali v pravem vesolju. In nenazadnje, izdelali smo prave vesoljske ladje, v katerih so se prevažali mali vesoljci.

Nismo pozabili na naše želodčke. Spekli smo čisto prave vesoljske mafine, jih okrasili in pojedli. Mmm, kako so bili dobri.

Najbolj zanimivi pa so bili poizkusi. V temi smo si ogledali, kako svetita Sonce na Zemljo. Večkrat smo Izstrelili  tudi raketo. Seveda ni šla previsoko, vzletela pa je.

Zapisala: Alenka Klavžar

LEDENI OKRASKI (Gozdni vrtec)

Sprehod v naravo smo izkoristili za nabiranje naravnega materiala.

V vrtcu so otroci nabran material postavili v plastične posode in vanje nalili vodo. Čez noč smo  jih pustili zunaj na atriju.

Naslednji dan smo lahko opazovali naše ledene okraske s katerimi smo si polepšali atrij.

Otroci so imeli možnost opazovati razliko v spreminjanju agregatnega stanja vode; voda – led – voda. Tekom dneva smo opazovali kako se led spreminja nazaj v tekočino – vodo, in ugotavljali vzrok.

Zapisala: Ornela

PTIČJE POGAČKE

Otroci iz skupine Rdeči baloni, smo v teh mrzlih zimskih dneh okrog našega vrtca pogrešali ptičke in ptičje petje. Odločili smo se, da jih privabimo s slastnimi pogačkami.

Na toploti smo stopili loj. To je živalska maščoba. V posode, ki smo si jih pripravili iz večjih tulcev smo zmešali različna semena (sončnična, pšenična, pirina …)  jih zalili z maščobo, ter postavili na atrij, da se na mrazu strdi. Naslednji dan smo naredili luknjice za vrvico, da smo jih lahko obesili na drevesa pred vhodom v vrtec.

Čez nekaj dni smo ugotovili, da smo zelo dobri »kuharji«, saj so ptički pogačke pridno zobali.

Maščoba in semena so nam ostajala, zato smo se domislili še nečesa.

V vrtcu si skoraj vsaki dan pripravimo vitaminski napitek iz sadja in zelenjave. Tokrat smo napitek delali iz pomaranč. Sočni del pomaranče smo  izdolbli, in iz njega  naredili sok. Lupino pa smo uporabili za skledico, ki smo jo napolnili s pripravljeno ptičjo hrano. Pretaknili smo še vrvico, da bomo  »pomarančne skledice« lahko obesili doma na drevo.

Tako smo Rdeči baloni za ptičke pozimi poskrbeli v vrtcu in doma.

Zapisali Marina in Ornela

RAZSTAVA KLEPETAVI PAPAGAJI

Pri zvezdicah smo iz odpadnih lesenih ploščic izdelali izdelke za razstavo. Material smo najprej barvali z debelimi čopiči, nato smo tiskali dlani na odpadli papir, dodali še oko iz plute in trakove iz blaga. Tako so nastali Klepetavi papagaji, ki nas vsakodnevno pozdravljajo ob prihodu in odhodu iz vrtca. To pa ni samo razstava, bistvenega pomena proces nastajanja, ki se je zaradi zanimanja otrok prelevil v dolgotrajen projekt.

 • Raziskali smo, kako smo sploh prišli do lesenih okroglih podlog, jih tipali, opazovali in si ogledali posnetek o gozdarju.
 • V igralnici in na prostem smo urili gibalne sposobnosti s hojo po velikih vejah in tako lovili ravnotežje, ob vsem tem pa še spoznavali nove pojme.
 • Veliko smo se igrali z odpadlim naravnim materialom in sestavljali dele papagaja v celoto. Pri tem smo morali veliko razmišljali in tako prebudili naše možgančke.
 • Ko so bili papagaji sestavljeni smo se z navdušenjem preizkusili z vrtanjem v les. Tako so imeli papagaji luknje in lahko smo jih izobesili na ograjo.
 • Na to temo smo veliko prepevali in plesali, ob tem pa spoznavali nove besede ter širili besedni zaklad.
 • Ob pripravljanju razstave smo se učili o strpnosti, prijateljstvu, naravi, družini, delih telesa, različnih vrstah ptic itn.

Otroci so uživali, sodelovali, se učili in kar je najpomembneje, veliko raziskovali. Z zunanjo razstavo iz naravnega materiala »KLEPETAVI PAPAGAJI«, izobešeno pred vrtcem Prvačina, smo želeli sporočiti, kako pomembna je vrednota mir. Pomagajmo bližnjim. Bodimo strpni. Potrpežljivi. Prijazni. Pozitivnih misli. Osrečujmo drug drugega. Vzdržujmo dobre medosebne odnose.

Poleg izobešenih lesenih papagajev so na razstavi tudi fotografije pripravljanja z zapisi, ki nas opomnijo kako pomembno je vse to. Celotna razstava nas spodbuja, da se otroci tudi s starši vsakodnevno pogovarjajo o različnih temah.

Kot se za vsako razstavo spodobi, smo jo s pesmijo otvorili in na ogled povabili tudi otroke iz vrtca Dornberk ter podružnične šole Prvačina.

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič

ZOBNA DEŽELA PRI ZVEZDICAH

Leto smo začeli s spoznavanjem naših belih biserčkov – zobkov ter se celoten mesec januar pogovarjali o tem, katera hrana je zanje dobra in katera ne. Za motivacijo sva vzgojiteljici povabili v igralnico tudi dva Zmajčka oz. dve lutki. Vsako jutro sta nas v jutranjem krogu pozdravila, skupaj smo ponavljali nove pesmice in deklamacije ter našo igralnico spremenili v zobno deželo.

V kotičku kuhinja smo s pomočjo drevesnega diagrama razvrščali hrano, za malico smo grizli zdrava jabolka in z njimi tudi tiskali na blago. Veliko smo ustvarjali na temo zdravih zob, z zobno ščetko smo čistili veliko zobovje na steni, vsak dan smo peli in plesali ter si sami skuhali sadni čaj in spekli zdrave palačinke ter polnozrnat kruh.

Ker nam je bilo v zobni deželi tako lepo, smo vanjo povabili tudi skupino Mavrice in skupino Sončki ter jih preko zanimive dejavnosti seznanili s pravilno higieno zob ter zdravo prehrano.

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič

MAVRIČNA JOGA ZA OTROKE

Pri zanimivih dejavnostih so se otroci z Vrtca Prvačina seznanili s pravljično jogo za otroke, ki je s prilagoditvami primerna za vsako starostno skupino – od malčkov do starostnikov. Zaradi vedno hitrejšega načina življenja in stremenja k popolnosti, tekmovalnosti in izkazovanju, je joga za otroke primerna in vedno bolj zaželena, saj izhaja iz naravnih gibov, ki so predšolskim otrokom zelo blizu.

Dejavnost joge za otroke vključuje individualen pristop in je sestavljena iz dihalnik tehnik, jogijskih vaj (asan) in sproščanja. Otroci jogo usvajajo na igriv, otroški način skozi igrice, zgodbice, deklamacije ob uporabi različnih pisanih pripomočkov.

Otroci, ki vadijo jogo, so bolj zadovoljni, lažje se soočajo s svojimi občutki, premagujejo stres in so uspešnejši v šoli in v vsakdanjem življenju.

Joga za otroke ima pozitivne učinke:

 • telesno držo,
 • sprostitev telesa in misli,
 • samozavest.
 • moč celega telesa
 • kognitivne funkcije (mišljenje, spomin, pozornost),
 • imunski sistem,
 • prebavo in
 • spanec.

Zapisala Kaja Jogan

NAŠLI SMO DEŽEVNIKA

Po močnem deževju prileze na dan,

še malo zavit in še malo zaspan.

Tudi najmlajši otroci iz vrtca Prvačina zelo radi s škornji skačejo po lužah, opazujejo dežne kapljice ter uživajo v pelerinah medtem ko dežuje. Med poskoki in tekom so oponašali letenje metuljev. Imeli so srečo in našli tudi deževnika, ki so ga do potankosti preučili in opazovali kar lep čas. Najpogumnejši so ga tudi pobožali. Ker so bili tako zelo navdušeni nad njim, so ga kasneje v igralnici tudi uprizorili s svojimi telesi. S plazenjem po tleh so vztrajali kar precej časa. Kasneje smo se učili tudi pesmi ob klavirski spremljavi z naslovom PRHA ZA DEŽEVNIKA (Katja Šuštar). Za učinkovitejše učenje pesmi sva vzgojiteljici otrokom pripravili slikopis pesmi v obliki deževnika. S pihanjem v slamico smo ustvarili tudi veliko lužo in tako je nastal izdelek, ki prikazuje dogodek na zunanjem igrišču. V lužo smo prilepili tudi deževnika, na papirju pa nikakor niso manjkale dežne kapljice. Otroci iz skupine Zvezdice obožujejo škornje in dež.

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič

Gibalno senzorne kartice GOZDNI RADOVEDNEŽ

V obeh enotah vrtca (Vrtec Prvačina in Vrtec Dornberk) smo prejeli nove kartice GOZDNI RADOVEDNEŽ. Kartice ponujajo aktiven pristop k učenju ter spodbujajo otrokovo radovednost in domišljijo. Z njimi se otroci veliko gibajo, raziskujejo, učijo protipomenke, matematične pojme, širijo besedni zaklad, raziskujejo barve, oblike ter vzorce narave. Kartice so namenjene tako starejšim kot mlajšim otrokom, saj je na njih poleg zapisa tudi slikovna uprizoritev.

Skupina Mavrice smo s pomočjo njih raziskali naše vrtčevsko igrišče. Sprva smo si določili zborno mesto. Za vsako obrnjeno kartico so otroci poiskali naravni material, ki se nahaja na igrišču. Ob pisku piščalke pa so se vrnili na določeno mesto in prinesli kar so našli.

Zelo smo uživali v odkrivanju materialov, ki nam jih daje narava.

Zapisala: Radmila Sladojevic

GLASBENI DOPOLDAN

V vrtcu Dornberk si najmlajši vsako sredo polepšamo naš dopoldan z glasbeno urico. V jesenskem času smo spoznali zgodbico o Klepetavi Metki, ki se je sprehajala po gozdu in na svojem sprehodu spoznavala gozdne živali in gozdne plodove. Z Metko smo tudi mi želeli spoznati del gozda, zato smo se z njo odpravili s pomočjo pesmic in gibalno ritmičnega ponazarjanja na pot. Otroci so ob pesmicah in gibalnicah uživali. Seznanili smo se in se delno naučili naslednje pesmice;

 • Klepetava Metka,
 • Kostanjček zaspanček,
 • Živali jeseni,
 • Leze, leze polžek počasi,
 • Dež, toča, grom,
 • Papagaj,
 • Rad se imam …

Zapisala: Manca Berce

ZADNJI MESEC V LETU

V začetku decembra smo lahko osmislili njegovo staro ime »gruden« saj smo se nekega jutra prebudili in opazili pobeljene sosednje hribe in grude na zaledenelih poljih.

December je zadnji mesec v letu in vsi si ga poskušamo narediti čim bolj posebnega in nepozabnega. Otrokom smo pripravile zanimive in raznolike dejavnosti ter sodelovali z nekaterimi zunanjimi strokovnjaki:

 • Otroci so pripovedovali o svojih doživetjih in pričakovanjih,
 • Poslušali zgodbe iz slikanic, ki poudarjajo pomen nematerialnih dobrin
 • Obiskali smo krajevno knjižnico Prvačina in si izposodili slikanice za vsakodnevno branje pred počitkom
 • Posejali smo božično žito za srečo v novem letu 2022, skrbeli zanj in ga opazovali pri rasti
 • Izdelovali voščilnice, dekoracijo za igralnice in garderobo vrtca
 • Šivali okraske za novoletno jelko
 • Se naučili novih pesmi o zimi in novem letu ter jih prepevali po vasi ob spremljavi ukulel
 • Modelirali z glino in izdelali podstavek za svečko in božično žito
 • Se s pelerinami odpravili v trgovino po sestavine za peko piškotov z Bojano
 • Strokovne delavke smo pripravile novoletni koncert za otroke
 • Obiskala nas je babica zima – Ljuba
 • Obiskal nas je dedek mraz in nam eno »zagodel« na kitaro
 • Telovadili smo z g. Darijanom Šuligoj
 • Obiskal nas je terapevtski pes z vodnico – »Tačke pomagačke«

Zapisala: Kaja Jogan

PRAZNIČNI DECEMBER PRI ZVEZDICAH

V decembru smo:

– veliko ustvarjali, rezali, barvali, lepili in si tako okrasili ter polepšali igralnico,

– izdelali voščilnice za svoje družine,

– pripravili plesni in pevski nastop ter posnetek posredovali staršem,

– imeli na obisku TAČKE POMAGAČKE (čisto pravega psa, ki smo ga lahko božali, česali, sprehajali na povodcu itd.),

– izdelovali okraske in krasili smrečico v avli vrtca,

– se sprehodili do marketa, nakupili sestavine in pekli piškote ter se z njimi sladkali,

– imeli na obisku BABICO ZIMO, ki nam je povedala pravljico o snežakih,

– prepevali zimske pesmice ob spremljavi na ukulele, klavir, flavto in citre,

– plesali ob živahni božično novoletni glasbi,

– bili pridni in nas je zato razveselil tudi DEDEK MRAZ z darili,

– prejeli »čisto prave vstopnice« in si ogledali KONCERT vzgojiteljic za otroke,

– se igrali z naravnim lesenim materialom,

– skakali po lužah v škorenjčkih,

– si ogledali predstavo o Palčku Muzikalčku,

– imeli slavnostno kosilu pri smrečici ob lučkah in svečkah,

– predajali naprej lutko LISIČKO NOGAVIČKO ter prebirali dnevnik s fotografijami o početju doma in

– se veliko igrali z najrazličnejšimi materiali tako v igralnici kot v telovadnici.

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič

Praznično krašenje Pinj v drevoredu med Dornberkom in Zaloščami

V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Dornberk vsako leto v prazničnem decembru okrasimo pinje v drevoredu med Dornberkom in Zaloščami. Pred situacijo v zvezi s Covid-19, ki je nekoliko spremenila naše vsakdanje življenje, smo to krasitev izvajali skupaj s starši.

Ker ta trenutek razmere ne dopuščajo množičnega zbiranja, je krasitev v dopoldanskem času izvedla skupina najstarejših otrok – Rdeči baloni iz Vrtca Dornberk. Otroci so v vrtcu skupaj z vzgojiteljicami izdelali palčke, s katerimi so okrasili pinje. Kasneje smo praznično krašenje dokončale vzgojiteljice iz obeh enot vrtca (Vrtec Dornberk in Vrtec Prvačina).

Naj vas naša »družina palčkov« spomni na čarobne praznične dni, ki prihajajo. Namenite bližnjemu lepo besedo, misel, topel objem … 

Zapisali Radmila Sladojević in Ornela Nikić

LOVCI NA OBISKU V VRTCU DORNBERK

V sredo, 8. 12. 202, so nas v Vrtcu Dornberk obiskali štirje lovci iz Lovske družine Tabor Dornberk – Branik. Prijazno smo jih sprejeli ter pozorno poslušali vse informacije, ki so nam jih povedali. Kot prvo so se nam prijazno predstavili, kdo so in od kod prihajajo. S seboj so imeli tudi različne nagačene živali, ki so si jih otroci ob koncu predstavitve tudi ogledali. Otroci so imeli veliko vprašanj, na katera so lovci z veseljem odgovorili. Eden od lovcev je imel s seboj tudi svojega psa, s katerim odhaja na lov. Otroci so veliko spraševali, zakaj mora iti pes z njim in kaj tam počne.

Lovci so najprej sprejeli skupino Modrih balonov, nato so sledili Rdeči in kot zadnja skupina so se jim pridružili tudi Rumeni in Zeleni baloni. Lovci so otrokom predstavili vse živali, povedali so jim, kaj delajo, kje živijo in s čim se prehranjujejo. Skupaj z otroki smo pred prihodom lovcev prebrali pravljico, ki je otrokom še bolj uprizorila življenje živali in naloge lovcev. Otroke je najbolj presenetilo to, da lovci ne samo lovijo živali, ampak za njih tudi skrbijo, jih hranijo in oskrbujejo.

Lovcem se za obisk in predstavitev zahvaljujemo.

Lorena Rijavec

TAČKE POMAGAČKE NA OBISKU V VRTCU DORNBERK IN PRVAČINA

Decembra smo bili deležni  prav posebnega obiska – obiskali so nas kužki s svojimi vodniki iz društva Tačke pomagačke. To so terapevtski psi z vodniki, kateri so posebej šolani za to delo.  Za začetek se je vsak otrok predstavil kužku ter ga pobožal. Od vodnic pa smo izvedeli veliko zanimivih stvari. Podučile so nas, da kužka ne smemo nikoli prijeti brez dovoljenja lastnika. Ob srečanju s psom brez lastnika, pa se z njim ne sme navezati očesnega stika, temveč le obstati pri miru in prekrižati roke na prsih.  Otroci so spoznali, kako je treba vsakodnevno skrbeti za psa, kako ga negovati, ga hraniti. Vsak izmed otrok je aktivno sodeloval pri krtačenju, hranjenju, poslušanju srčka s stetoskopom. Vemo pa, da kužki tudi kakajo in njihov kakec mora vodnik kužka pospraviti. Zato moramo imeti vedno s seboj vrečko, s katero previdno poberemo kakec ter ga odvržemo  v bližnji smetnjak.

Hvala kužkom ter njihovim vodnicam za obisk in upamo, da se še kdaj srečamo.

Zapisala: Tjaša Batistič

KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO

Kdo je vidku srajčičo, srajčico napravil?

Kdo je vidku srajčico, srajčico sešil?

Ovčka mu je volno dala, trn jo je zmikal,

pajek tkalec sukno stkal, rak skrojil in zlikal.

S kljunčkom ptiček šiv, šiv šiv, srajčko vidku je sešil,

s kljunčkom ptiček šiv, šiv šiv, srajčko je sešil.

V novembru smo se v skupini Zvezdice posvetili pravljici Kdo je napravil Vidku srajčico. Preko sličic na steni in nove pesmice z naslovom »Vidkova srajčica« (Janez Bitenc) smo spoznali potek zgodbe ter tudi kako iz blaga oz. nitke nastane novo oblačilo. Otrokom smo ponudili igro z nestrukturiranim materialom (različno blago, trakovi, volna, vata, perje itd.), katerega so raziskovali, oblikovali, trgali, pihali ipd. Ob dejavnostih smo se na temo pravljice tudi veliko gibali, saj smo se spremenili v prave pajke, ki so plezali skozi pajkovo mrežo, ptičke, ki so iskali svoja gnezda itd. Veliko smo tudi prepevali ob spremljavi na klavir in ukulele ter ustvarjali živali, ki so Vidku pomagale, da je prišel do svoje nove srajčice. Izdelali smo tudi lutko Vidka in mu naredili srajčico iz blaga. Lutka je otroke spodbujala in jim pomagala pri razvoju govora. Ob fotografijah boste opazili, kako so otroci spretni ter uživajo ob zanimivih dejavnostih.

Zapisala: Monika Uršič

JESENSKI SPREHODI

Topla in pisana  jesen nam ponuja, da veliko dni preživimo zunaj na svežem zraku. Otroci iz skupine Rumeni baloni smo se v tem času odpravili na veliko sprehodov. Spoznavali ter opazovali smo zgradbe po vasi. Vemo, da je v Dornberku gasilski dom, cerkev, pokopališče, trgovina, pošta, lekarna, prav zraven našega vrtca pa je seveda šola. Večkrat smo se odpravili tudi do bližnjega gozda, kjer pa nam je bilo najbolj lepo. Tu smo lahko prosto tekali, raziskovali ter opazovali naravo z vsemi našimi čuti. Pa tudi starše smo spodbudili, da se z otroki odpravijo v naravo ter naj nam prinesejo kaj  jesenskih  plodov  v vrtec. Odziv je bil zelo velik in sedaj imamo v igralnici veliko naravnega materiala, s katerim se lahko igramo.  

Napisala: Tjaša Batistič

… KOSTANJČEK ZASPANČEK JESEN JE NA PLAN !

Bližala se je jesen in otroci so s starši prinašali jesenske plodove v vrtec in med njimi je bil tudi kostanj. Zato smo se strokovne delavke odločile, da si bomo jesensko vzdušje v vrtcu pričarale s praznovanjem kostanjčkovega dne. Sodelovale so vse skupine vrtca in bile aktivne pri vseh načrtovanih dejavnostih. Vsaka skupina se je predstavila s svojo točko na igrišču in pripravila »škrtoce« za pečen kostanj (gubali papir, risali, lepili). Zvezdice so na nastopu plesale ob glasbeni spremljavi, Mavrice so zapele pesem in jo gibalno uprizorile, Sončki pa so zapeli pesem ob spremljavi kljunaste flavte. Medtem ko se je kostanj pekel, so se otroci igrali na igrišču, malo pomešali po ponvi in se potem vsi posladkali in pogreli na pikniku pečenega kostanja pred svojo igralnico.

Zapisala: Kaja Jogan

MUCA COPATARICA DOMA NA OBISKU PRI MAVRICAH

V mesecu nacionalnega branja je pri Mavricah domovala pravljica Muca Copatarica. V gozdu smo iskali mucin dom, prisluhnili pravljici, nabirali naravne materiale iz katerih smo v vrtcu ustvarjali in se po njih sprehodili po čutni poti. Barvali in izdelali smo mucino hišo, spoznali pesmico Ni copatka, si izdelali majhno knjigo Muca Copatarica, iskali skrite copate po igralnici in iz das mase  izdelali copat, ki smo ga okrasili z odtisi gumbov…

Za Mavrice zapisala Ksenija Birsa

V TEDNU OTROKA NAS JE OBISKALA LISIČKA NOGAVIČKA

Letošnja osredna tema tedna otroka je bila RAZIGRAN UŽIVAJ DAN!

V Vrtec Prvačina je na obisk prišla radovedna Lisička Nogavička. Otroke vseh treh skupin je razveselila s posnetkom lutkovne predstave, v kateri sva vzgojiteljici odigrali svojo avtorsko glasbeno pravljico. Poučna zgodba govori o medosebnih odnosih ter otroke marsikaj nauči o prijateljstvu. Posnetek je dobro motivacijsko sredstvo za marsikatero dejavnost z vseh področij kurikuluma. Smo tudi gozdni vrtec, zato sva v posnetek oz. pravljico vključili tudi sledi gozdne pedagogike in nikakor nisva pozabili na pomen nacionalnega meseca skupnega branja. Po ogledanem posnetku smo z vsako skupino posebej ponovili zgodbo preko vprašanj, lutk in vseh rekvizitov, ki so se pojavili v pravljici. Preizkusili so se tudi z igranjem na različne instrumente, ki so v zgodbi nastopili.

Ker bi se Lisička rada še veliko naučila, igrala ter predajala svoje znanje in veščine naprej, bodo otroci iz skupine Zvezdice imeli možnost sodelovati tudi v celoletnem projektu LISIČKA NOGAVIČKA. Za 1 teden bodo domov odnesli veliko nogavico ter se z njeno vsebino nekaj naučili. V torbi v obliki nogavice bo lutka Lisička, različni pari nogavic (za iskanje parov, prirejanje, urejanje in razvrščanje), sličice živali, ki nastopajo v pravljici (za opisovanje dogodkov in razvrščanje), dnevnik Lisičke z navodili za starše, USB ključek s posnetkom glasbene pravljice za ogled skupaj s starši.

Kot vemo je lutka odlično motivacijsko sredsvo in lahko doseže tudi »nemogoče«. Vsak bo nato s svojo družino svoja doživetja zabeležil v dnevnik s fotografijami. Igrača Lisička bo spodbujala k pozitivnim medosebnim odnosom, tako do samega sebe kot tudi med otroki in med odraslo osebo ter otrokom. Spodbujala bo vsa področja otrokovega razvoja in otroke vabila k različnim vrstam igre, skozi katero se bodo veliko naučili.

Po enem tednu bo otrok veliko nogavico z njeno vsebino prinesel nazaj v vrtec, svoj zapis s fotografijami bo predstavil tudi drugim v skupini in tako se bomo skupaj učili.

Lisička ima tudi PCT, zato lahko normalno obiskuje družine po različnih domovih.

P: POMAGAJMO SI

C: CENIMO DRUG DRUGEGA

T: TRUDIMO SE

Prav tako je primerna tudi za razkuževanje in pranje, saj obožuje vodno kopel, še najbolj se ji prileže po kakšni gozdno-gibalni dejavnosti, ki jo izvaja skupaj z družinico.

Posnetek poučne predstave si lahko ogledate na spodnji povezavi (Pod posnetkom je tudi opis z vprašanji, ki jih lahko otrokom zastavite po ogledu predstave):

https://youtu.be/WCi5umAhoP0

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič

RUMENI BALONI IN GLOBOKE RAZPRAVE

V skupini Rumeni baloni pred kosilom vsakodnevno potekajo “globoke razprave” o tem, kaj je kuhar dobrega skuhal za kosilo. Ob tem se pogovarjamo, kaj otroci radi jedo doma, kako se kakšno jed pripravi, kaj imajo najraje, itd.

Domislili smo se, kako povezat kulinariko in branje; aktivno smo namreč vključeni v projekt Nacionalni mesec skupnega branja. Obe področji smo združili tako, da smo v vrtec povabili našega kuharja Aleksandra. V igralnici nam je prebral zgodbo Juha, ki iz buč se skuha. Otroci so z zanimanjem poslušali posebnega gosta pri branju zgodbe. Kuharju se najlepše zahvaljujemo, da se je odzval našemu povabilu.

Zapisala: Marjana Turk

»TAMAJHEN BERE, DEDEK POSLUŠA«

V mesecu septembru je bila rdeča nit načrtovanja s področja jezika, saj je potekal Nacionalni mesec skupnega branja. Otroci skupine Sončki pa so že sami izrazili želje, kaj si želijo novega spoznati in tako so potekale naslednje dejavnosti:

 • otroci so se seznanili s plakatom »Nacionalni mesec branja«,
 • povedali, kaj si želijo novega spoznati o knjigah, branju,
 • seznanili so se s slikanico »Drevo Krištof« in jo poslušali v gozdu,
 • obnovili zgodbo »Drevo Krištof« in jo uprizorili z jogo ter lutkami na palici,
 • spoznali in primerjali so stripe, pesmi, pravljice, uganke,
 • spoznali slikanico brez besedila »Čebela in jaz« ter samostojno pripovedovali,
 • reševali delovni list za predopismenjevanje,
 • izdelali svojo knjigo o živalih (izbrali temo, iskali informacije v knjigah, na spletu, ilustrirali, izbrali naslov),
 • spoznali, kdo je pisec, pesnik, ilustrator,
 • spoznali, kako je knjiga sestavljena (platnice, naslovnica, strani, kazalo),
 • poslušali kratke zgodbe pred počitkom iz Cicidoja.

Zapisala: Kaja Jogan

SLADKA TRGATEV

Prišla je jesen in z njo tudi čas trgatve. Odzvali smo se na povabilo družine Baša iz Zalošč ter se jim pridružili pri najbolj prijetnem opravilu v letu – trgatvi.

Ob prihodu v vinograd so nas najprej poučili o pravilnem rokovanju s škarjicami ter nam demonstrirali, kako se grozdje pobira. Trgatev se je začela, z njo pa tudi veselje otrok. Z navdušenjem so hiteli pobirati grozdje ter polniti vedra. Pripravljeni so bili tudi vozički, s katerimi so otroci lahko »prenašali« polne posode grozdja vzdolž trt. Najslajši del trgatve je bil zagotovo okušanje sladkega grozdja. Ob koncu so nas pogostili z grozdnim sokom ter nas povabili v klet, na ogled predelave grozdja.Tako smo lahko videli in se seznanili s celotnim potekom predelave. Najprej smo si ogledali mlin, kjer se grozdne jagode ločijo od peclja. Nato pride na vrsto stiskalnica, v kateri nastane grozdni sok. Iz tam pa po cevi potuje v cisterne. Tam začne vreti in nastane mošt.

Zagotovo lahko rečemo, da je bila izkušnja za nas nepozabna in se jo bomo veseljem spominjali. Nekateri otroci so tako dobili priložnost, da so se prvič preizkusili in seznanili s tem opravilom.

Družini Baša se zahvaljujemo za povabilo.

Rdeči baloni, Ornela in Lorena

Zapisala: Ornela Nikić

SLADKANJE Z JABOLKI

Družina Zorn nas je povabila na posebno doživetje. Z otroki smo se hitro odpravili na dolgo pot do njihovega sadovnjaka. Pot nas je vodila skozi vas Prvačina, ob železnici  ter skozi gozd do zadnjih hiš v Prvačini. Na poti se nam je pridružila mama dečka R. in njihov kuža, ki sta nas vodila do sadovnjaka jablan. Že na začetku nas je pogostila z domačim jabolčnim sokom, saj nas je potem čakalo delo. Z nonotom smo pobirali jabolka v gajbice, se fotografirali na »samohodki« in za konec se posladkali z zdravimi jabolki. Otroci so bili zelo veseli, saj smo dan preživeli aktivno na svežem zraku in doživeli nekaj drugačnega.

Zapisala: Kaja Jogan

POZDRAV PTIC MIRU

V letošnjem šolskem letu smo se v vrtcu priključili projektu Pozdrav ptic miru. Namen projekta je ozaveščanje ljudi o pomenu miru in vzdrževanju dobrih medsebojnih odnosov.

Tudi pri nas se trudimo in otroke spodbujamo k dobrim prijateljskim odnosom, medsebojni pomoči, strpnosti. V ta namen smo izdelovali ptice in nanje zapisali želje ter misli otrok o prijateljstvu. Slednje so na ogled na razstavi pred vrtcem Dornberk.

Da bodo naše vezi še močnejše, smo se povezali tudi z otroki iz Vrtca Prvačina. Odpravili smo se na »Pohod miru« in si izmenjali »Ptice prijateljstva«, ki s seboj nosijo lepe misli za vsakega izmed nas.

Zapisala: Ornela Nikić

OBISKALA NAS JE TETKA JESEN

V sredo, 22. 9. 2021, smo na igrišču Vrtca Prvačina pozdravili PRVI DAN JESENI. Razveselili smo se obiska TETKE JESEN (Ljuba Krušič), ki nas je pozdravila s pravljico o jesenskem listku. Seznanila nas je s spremembami, ki jih prinese jesen in nas pogostila s sadjem. Ker smo s pomočjo pravljice spoznali jesenske barve, smo s prstki odtisnili jesenske listke na naravno leseno ploščico in cel dan ponosno nosili medaljo prvega dne jeseni.

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič

SKUPINA ZVEZDICE PRVIČ V GOZDU

Ker tudi letos sodelujemo v mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije, smo se z najmlajšimi otroki iz skupine Zvezdice prvič v letošnjem šolskem letu odpravili na sprehod do bližnjega gozda v Prvačini. Naši majhni, a v resnici veliki koraki so nas popeljali tudi do vinograda, kjer smo lahko poskusili slastne sadne bombončke – grozdje. Tu smo si imeli možnost ogledati tudi trgatev in velik traktor s polno prikolico grozdja.

Ko smo se povzpeli naprej do razgledne točke smo imeli srečo in pomahali tudi vlaku v slovo. Med potjo smo veliko opazovali, se pogovarjali o gozdnih pravilih, božali drevesna debla, prepevali pesmi o gozdnih živalih in v košek nabirali gozdne dobrine. Najraje so otroci nabirali listke in vejice, nikakor niso manjkali tudi želodi. Nekaj dobrin smo prinesli tudi v igralnico in si s tem pričarali svoj gozdiček. Otroci se že veselijo naslednje gozdne izkušnje. 

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič

VRTČEVSKO LETO 2020/2021

POLETNE DEJAVNOSTI

Igra z vodo predstavlja zanimivo in zabavno aktivnost za predšolske otroke. Kot vemo,  smo vsa živa bitja  odvisna od vode. Voda se nahaja v naših celicah, v organizmih in veliko življenjskih procesov poteka v vodnem okolju. Lahko bi rekli, da je voda življenje. Glede na značilnosti otrokovega razvoja in učenja smo v počitniških tednih strmeli k povezovanju dejavnosti, s spodbujanjem različnih pristopov k spoznavanju različnih področij, kot so gibanje, jezik, umetnost, družba, matematika in narava prek in s pomočjo vodnih iger. Na atriju vrtca smo natočili vodo v bazenčke in zraven smo ponudili razne igrače za igro z vodo. Otroci so se z njimi igrali – ugotavljali smo, kaj plava in kaj potone, vodo smo nalivali, pretakali, se z njo poškropili, se kopali … Med dejavnostmi smo se z otroki pogovarjali in širili znanja o vodi. Voda je otrokom vedno zanimiva in priljubljena igrača. Tako smo vroče poletne dni izkoristili za igro z vodo, se o njej veliko naučili ter se z njo tudi ohladili.

Manca Berce

DOŽIVETJA POLETJA

Poletne počitnice so čas za bolj sproščene in spontane dejavnosti ter igro po lastni izbiri otrok. Poleti se otroci navajajo na drugo okolje, druge vzgojiteljice, vrstnike iz drugih skupin ampak kljub temu se hitro vključijo v skupino in uživajo v različnih dejavnostih:

 • bosonoga igra na igrišču, ki ima zelo pomemben vpliv na razvoj možganov
 • čutna pot
 • risanje z nogo
 • pravljična joga za otroke
 • risanje s kredami po velikih površinah,
 • igra z vodo, prelivanje tekočine z različnimi posodicami,
 • igra z mivko,
 • pihanje milnih mehurčkov,
 • igra na igrišču in v telovadnici
 • likovno ustvarjanje
 • rajalne igre
 • poslušanje slikanic.

Zapisala: Kaja Jogan

Kje so čebele?

Malčki iz skupine Zvezdic, smo spoznavali naše pridne ter delovne čebele. V knjigi z naslovom Ljubo doma smo ugotovili, da čebele živijo v panju, ter da letajo s cveta na cvet, kjer nabirajo cvetnih prah. Le tega nesejo v panj, kjer se spremeni v sladki med. No tako, sedaj ko vemo kaj to panj je in kako zgleda, se lahko naučimo novo prstno igrico z naslovom, nič drugačnim, kot ”panj”.

TO JE PANJ,

A KJE SO ČEBELE?

VSE SO SE SKRILE,

VSE STRAN SO ODLETELE.

ČE PRIŠTEJEMO DO DESET,

MOGOČE PRILETIJO SPET.

1, 2, 3, … 10,

BZZZ, BZZ, BZZZZ.

Igralnico in hodnik smo si okrasili z našimi likovnimi izdelki. Tiskali smo z mehurčkasto folijo in tako so nastali panji. Čebelicam smo narisali črne črte ter … hm, kaj pa je to? Rok odgovori: ”to je pik”. Seveda, čebelice tudi pičijo in tudi to je potrebno narisati. Nalepili smo še krilca, da so čebelice lahko letale okrog svojih panjev. 

Zapisala: Tjaša Batistič

V VRTCU PRVAČINA SO ZAIGRALE CITRE

Zvezdice, Mavrice in Sončki so se v petek, 4.6. lahko sproščali ob zvokih nežnih citer. Ena skupina za drugo se je zvrstila v telovadnici ter se spoznala z zgodovino tega ljudskega instrumenta. Najprej smo si instrument ogledali, ga opisali ter ugotavljali iz česa je sestavljen. Ugotovili smo, da so citre izdelane iz lesa ter spadajo v družino brenkal, saj nanje brenkamo. Otroci so se nato spremenili v kralje in kraljice, ki so v starih časih v gradovih poslušali zvok citer ter se ob tem sproščali. Preizkusili so se tudi v igranju in spoznali različne velikosti citer. Začeli smo pri najmanjših oz. otroških, nadaljevali z večjimi in na koncu še z največjimi. Razlikovali so zvoke med njimi, glasnost in velikost ter razliko v številu strun. Preizkusili so se tudi s petjem ob zvoku citer ter ugotovili, da je to nežen in pomirjajoč instrument. Za konec in nagrado, jih je ob ležanju pobožalo tudi pavje pero, ki jim je zapelo umirjeno pesem o pavu. Otroci so navdušeno prisluhnili in se ob tem sprostili/umirili. Tako so bili pripravljeni na nadaljnje delo v svoji skupini. Mavrice in Sončki so citre v igralnici tudi narisali s svinčnikom.

Zapisala: Monika Uršič

VRTEC V NARAVI NA DEBELEM RTIČU

Predšolski otroci iz obeh vrtcev so se razveselili novice, da bodo lahko odšli za 3 dni na Debeli Rtič. V sredo 26.5. nas je avtobus odpeljal proti morju, ki so ga otroci že nestrpno pričakovali. Prvi dan smo po kosilu takoj odhiteli k obali in vreme nam je dopuščalo, da smo morje tudi preizkusili. Otroci so čofotali in čofotali. Kasneje smo spoznali celoten Debeli Rtič ter zeliščni park, spoznali katere živali domujejo tam in se naigrali na zanimivih igralih. Noč je bila mirna, saj so otroci utrujeno zaspali. Še prej pa je bil na vrsti pižama party. Drugo jutro so otroci uživali v senci pod borovci in raziskovali čarobni gozdiček, kjer domujejo čisto pravi škratje. Ker so se držali gozdnih pravil, so jim iz lesenih hišic škratki tudi pomahali. Zadnji dan, 28.5. smo po zajtrku pospravili sobe in pripravili svoje kovčke. Nato smo v večih skupinah iskali skriti zaklad. Ker smo Debeli Rtič v teh dneh že dobro spoznali, smo zaklad v gusarski skrinji tudi našli. Po kosilu pa je bil žal čas za odhod domov. Avtobus nas je pripeljal v Dornberk in Prvačino, kjer so nas že nestrpno pričakovali starši. Z veseljem smo jim do potankosti opisali vse kar smo doživeli. Bilo je nepozabno.

Zapisala: Monika Uršič

Uvajanje novih pedagoških pristopov – Emmi Pikler

Emmi Pikler je bila zelo posebna pediatrinja madžarskega rodu, ki je na podlagi opazovanj in dela z otroki prišla do pomembnih spoznanj o otrokovem razvoju ter tako pomagala družinam pri razvoju in vzgoji otroka. Glavne značilnosti pedagogike Pikler so spoštljiva nega in odnos do otroka, podpora naravnemu razvoju grobe motorike ter samostojna igra.

Ker bivanje na prostem krepi imunski sistem in se otroci tam dobro počutijo, smo se vzgojiteljice Modrih in Rumenih balonov odločile, da bomo naš vsakdanji pedagoški proces nekoliko spremenile. Z novimi pristopi tako preizkušamo in tudi same ugotavljamo, kaj je otrokom bližje.

Sončni petek (28. 5. 2021) je bil temu več kot namenjen. Otrokom smo povedale, da bomo imeli popoldanski počitek namesto v igralnicah, na atriju. Le ti so bili nad idejo zelo navdušeni. Najprej smo vzgojiteljice pripravile atrij, nato pa smo vsi skupaj postavili ležalnike.

Ker je bilo zunaj veliko zanimivih stvari so se otroci najprej osredotočili le na te. Nato smo jih vzgojiteljice spodbudile k poslušanju narave (ptičje petje, šelestenje vetra …), slednja je otroke s svojimi nežnimi zvoki umirila in jih ponesla v sladke sanje.

Zapisali: Ornela Nikić in Radmila Sladojević

PEŠ, S SKIROJEM ALI KOLESOM

Skupina rumenih balonov je letos sodelovala v projektu Trajnostna mobilnost v vrtcih in prav tako tudi njihovi starši. Namen projekta je spreminjati potovalne navade in prispevati k zmanjšanju motoriziranega prometa, saj s tem zmanjšujemo obremenitve na okolje in spodbujamo gibanje otrok in njihovih družin.

Otroke sem s projektom Trajnostna mobilnost v vrtcih seznanila s kamišibaj gledališčem in jim zaigrala zgodbo o belih zajčkih. Za likovno tehniko aplikacij v kamišibaju sem izbrala trganko iz odpadnega časopisnega papirja, saj je eden izmed namenov trajnostne mobilnosti prispevati k zmanjšanju obremenitev na okolje.

Načrtovali in izvedli smo različne dejavnosti, ki so zajemala vsa področja Kurikuluma za vrtce. V mesecu aprilu smo se veliko pogovarjali o vozilih in zato so otroci vozila poimenovali ter jih razvrstili na blago po enem kriteriju – ali se vozilo giblje po zraku, kopnem ali vodi. Za matematično-likovno dejavnost so otroci iz različnih likov sestavili in nalepili na časopisni papir vozilo po svoji želji. Vmes smo s posamezniki utrjevali barve in oblike. Sledila je naravoslovna dejavnost – gozdni dan. Medtem, ko smo se odpravili v gozd smo se igrali z gozdnimi karticami, da se peljemo v avtobusu in na sprehodu po Dornberku opazovali, poimenovali in poslušali zvoke vozil ter občudovali spreminjajočo se naravo. Na obisk je prišel tudi Matija z reševalnim vozilom. Naslednji teden pa smo za gozdni dan obiskali kmetijo starih staršev deklice Mete. Na likovnem področju so otroci slikali kolesa. Kolo smo pripeljali v igralnico, poimenovali dele kolesa in ga poganjali na pedala ter ga nato likovno upodobili. Otroci so za kolesa odtisnili okroglo spužvo in ostale dele kolesa naslikali s čopičem in tempera barvo. Na glasbenem področju sva jih naučili dve novi pesmi »Babica gre v mesto« in »Z avtobusom« s pomočjo slikopisa ob spremljavi flavte in klavirja. Na gibalnem področju smo ponazarjali vozila z različnim gibanjem ter v različnem nivoju (na tleh, v pokončnem položaju), ritmu (hitro-počasi) in smeri gibanja (naprej-nazaj). Pri tem sva vključili tudi jogijske asane za prikazovanje vozil. S področja družbe smo pred kosilom čas namenili igri »Leti, leti« in izdelali spomin iz pločevinastih pokrovčkov z različnimi deli avtomobila (volan, luči, kolesa,..). Na jezikovnem področju so poslušali zgodbo »O ježku, ki se je ulovil v človeško past« ter »Flupi« in se z odraslim pogovorili o skrbi za naravo.

Kljub vsem dejavnostim smo z otroki vsakodnevno beležili način prihoda v vrtec na sivem zajcu, ki smo ga izdelali s papirja in ga pobarvali s tempera barvo. Če smo prišli v vrtec peš, s skirojem ali kolesom smo vsak dan pripomogli k temu, da je zajec postajal bel in še bolj smo bili ponosni na to, da ohranjamo naravo čisto in zeleno.

Zapisala: Kaja Jogan

…včasih se okolice, ki nas obdaja sploh ne zavedamo in ne poznamo(cenimo)…

Pri Modrih balonih nadaljujemo s projektom “Pomahajmo po Sloveniji”. Odločili smo se, da raziščemo Dornberk z zaselki in naš kraj predstavimo sovrstnikom iz Vidma pri Ptuju. Otroci so ves teden s svojimi fotoaparati kreativno lovili prizore iz različnih perspektiv in značilnosti Dornberka. Razstava fotografij bo izobešena pred Vrtcem Dornberk v času od 24. 5. do 18. 6. 2021.  

K raziskovanju smo povabile tudi starše otrok iz skupine Modri baloni. Naši starši so se odzvali pobudi in skupaj z otroki raziskali določen del oz. zanimivost Dornberka. Predstavili so ga na plakatu. Le te smo zbrale in se podale na pot raziskovanja. Nastal je posnetek o našem čudovitem Dornberku, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi.

POVEZAVA:
https://drive.google.com/file/d/1B58XkbYctaJWPkGkdYyswW1THdhpynfE/view?usp=sharing

Zapisala: Marjana Turk

VOŽNJA Z VLAKOM DO ŠTANJELA

V okviru projekta Pomahajmo v svet in spoznavanja zadnje teme Jaz in moja država, smo se s Sončki odpravili na pot z vlakom. Po malici smo peš odhiteli do železniške postaje v Prvačini in vstopili na vlak. Otroci so se posedli in z navdušenjem opazovali naravo skozi okna. Najboljše jim je bilo seveda v tunelu, ko je nastala čista tema. Po nekaj minutah smo prispeli v Štanjel in izstopili. Tu smo se sprehodili do vrtčevskega igrišča, kjer smo bili dogovornjeni za igro v času, ko čakamo na vlak. Čeprav so bila igrala podobna kot v Prvačini, so bila otrokom zanimiva. Najbolj pa jih je navdušila talna čutna pot. Najpogumnejši so se bosi sprehodili po različnih podlagah in občutili različne materiale (gladko, hrapavo, mrzlo, toplo itd.). Ko smo se nagledali čudovitega igrišča smo se posedli v krog (s seboj smo si prinesli tudi slavnostno torto v obliki Sonca) in praznovali rojstni dan enega izmed otrok. To je pri nas prav poseben dan. Otrok, ki praznuje predstavlja Zemljo in drži napihljiv globus v rokah ter hodi okrog Sonca. Ob hoji otroka okrog Sonca smo se spomnili na letne čase, mesece ter na vse, kar je otrok doživel v tem obdobju od rojstva pa vse do otrokovega rojstnega dne. Skupaj smo šteli kolikokrat se je Zemlja zavrtela okrog Sonca. Na koncu smo slavljencu zapeli še Vse najboljše, se okrepili s sokom in nadaljevali pot proti domu. Srečni obrazi otrok so navdušeno pripovedovali ostalim v vrtcu, kaj vse so doživeli v Štanjelu.

Zapisala: Monika Uršič

KARTICE GO OTROK!

Kartice GO(zdni) OTROK ali krajše GO OTROK! so zbirka idej z vseh področjih kurikula in odpirajo nove možnosti za učenje o naravi. Poskrbijo za poučno, igrivo in aktivno preživljanje časa tudi pri najmlajših. Lahko bi rekli, da so skorajda obvezen pripomoček v nahrbtniku ali žepu hlač gozdnih otrok.

GOZDNI OTROK ima rad gozd, naravo doživlja z vsemi čutili. Ve, da se za v gozd mora primerno obleči, zato se ne boji slabega vremena. Rad ima vsa živa bitja, v gozdu ne lomi vej, ne puli rastlin in ne odmetava odpadkov. Z veseljem skače po lužah, pozimi mimogrede okusi sneg, spomladi se razveseli prvih zvončkov in topline sončnih žarkov, jeseni pa lovljenja listov, ki padajo z dreves. Je GOZDNI JUNAK, KI SKRBI ZA NARAVO. GOZDNI MATEMATIK ve, da se v naravi povsod najde matematika. Sešteva drevesa, ve, da korenine dreves rastejo spodaj, da je krošnja zgoraj ter da so nekatera drevesa debela, druga pa tanka. Mimogrede sestavi izštevanko in pravilno razdeli majhne in velike kamenčke na dve skupini. Ve, da sta leva in desna polovica lista skoraj enaki in da na drevesih raste na tisoče listov ali iglic. Je odličen RAČUNSKI GOZDNI JUNAK. GOZDNI PISATELJ rad posluša in si izmišljuje zgodbe o naravi. To je njegova super moč. Zgodbe ustvarja v naravi, najraje pod drevesom. Včasih sestavi tudi kratko pesmico in s pomočjo naravnih materialov sestavlja črke in besede. GOZDNI UMETNIK rad prisluhne in posnema zvoke narave. Tudi glasbila iz narave zna izdelati sam. Ko v jeseni zaplešejo listi, zapleše tudi on. Ve, kako se iz gline, ki jo najde v gozdu oblikuje kroglice ali naredi odtis noge ali roke v blato. Slika s prsti in pri tem uporablja naravne materiale. S pomočjo vzgojiteljice rad fotografira naravo. Gozdne oblike, barve in gozdni prostor so vir njegovega navdiha. Njegova super moč sta ustvarjalnost in brezmejna domišljija. GOZDNI RAZISKOVALEC je pravi znanstvenik. Naravo pozorno opazuje v vseh štirih letnih časih, zanimajo ga rastline, živali, zvezde, luna in sonce. Rad posluša in bere slikanice o živalih, ki živijo v naravi. Je pravi pustolovec in z veseljem opazuje polže, listne žile ali čebele pri nabiranju medu. Sledenje in opazovanje živali mu ne delata težav. Njegovi super moči sta vztrajnost in pogum. GOZDNI RADOVEDNEŽ je že po naravi vedoželjen in ga zanima, zakaj listi spreminjajo barvo, kje se skrivajo v storžih semena in zakaj medvedov po zimi ne zebe. Radovednost v gozdu ne pozna meja, prav tako kot vprašanja, ki si jih zastavi. GOZDNI TELOVADEC v gozdu ne pozna ovir. Gozdna tla se takoj spremenijo v progo za tek čez ovire, rad pleza po hlodih ali jih preskakuje in tudi na kakšno drevo rad spleza. Plezanje po klancu mu je mala malica, kotaljenje navzdol pa pravi užitek. Posnema gibanje živali. Vsi otroci so pravi gozdni telovadci, močni in hitri GOZDNI JUNAKI.

Skupina Rumeni baloni smo se s karticami odpravili v majhen gozdiček na Čukljo. Na poti do gozdička smo se igrali igrico GOZDNI AVTOBUS. Predstavljali smo si kot da smo se odpravili na vožnjo z avtobusom po luknjasti cesti. Ob zvoku piščalke smo se ustavili in povedali, kaj vidimo oz. slišimo na tem območju. Ko smo prispeli v gozdiček, smo spoznali nekaj gozdnih kartic. Spremenili smo se v gozdne telovadce, gozdne umetnike, gozdne radovedneže, gozdne matematike, gozdne pisatelje ter seveda gozdne raziskovalce. V gozdu smo zelo uživali in že se veselimo novih dogodivščin.

Zapisala: Radmila Sladojevic

SONČKI SO POSTALI PRAVI UMETNIKI

S Sončki smo se odpravili v telovadnico, vendar tokrat nismo telovadili, ampak ob glasbi sproščeno ustvarjali. Tla v telovadnici smo najprej dobro zaščitili, se sezuli, si oblekli haljice in začeli s skupno barvno ekspresijo. Otroci so bili razvrščeni v 3 skupine in vsaka skupina je na tleh porisala velik papir, ki se je na koncu spremenila v čudovito umetniško sliko. Na papir je eden od udeležencev v skupini začel s čačkarijo z ogljem. Vijugal je po celotnio površini papirja, ostali v skupini pa so ga opazovali. Tako so se vsi člani skupine razvrstili in vsak je enkrt čečkal in prosto ustvarjal. Za lažjo predstavo so otroci prejeli navodilo, naj rišejo sledi rakete v vesolju. Nadaljevali so še z voščenkami, barvnimi tuši in na koncu še z različno debelimi čopici in akrilnimi barvami. Potezo z roko so lahko otroci spreminjali, da so bile linije različne; neprekinjene mehke, ostre, prekinjene, črtkane, tanke,  debele, vzporedne, krožne… Za zaključek smo se preizkusili še s špricanjem, kar je bilo otrokom zelo zanimivo. Ko smo celoten papir počečkali/porisali smo se povetili čiščenju. Otroci so spirali čopiče, pospravili oglje in voščenke, uredili lončke z barvo, počistili in pometli tla ter si umili roke in stopala. Otroci so bili scokncetrirani na svoje delo in bilo je vidno kako se ob tem sproščajo in uživajo, saj so se čisto vsi počutili samozavestne. Ko so se slike posušile so postale še bolj živahne in intenzivne.

Zapisala: Monika Uršič

POMAH PRIJATELJEM IZ VRTCA MIŠKOLIN

Tudi v skupini Mavrice smo se v letošnjem šolskem letu pridružili projektu Pomahaj po Sloveniji. Ker smo bili veliko časa doma, smo s prvim prstom (To sem jaz) pričeli s pomočjo staršev. Otroci so se spoznavali s pomočjo različnih vprašanj (kako ti je ime, kako se pišeš, znaš pokazati, koliko si star, barva las, oči kaj najraje je, kaj najraje počneš, …). Otroci so se tudi narisali.

Prvo video srečanje s prijatelji iz Ljubljane smo izvedli v mesecu marcu. Predstavili smo se, si pomahali. Povedali smo si, kako preživljamo to nenavadno šolsko leto, si zapeli nekaj pesmic. Otroci so bili zelo navdušeni. Vse bi radi povedali, vse predstavili.

Nadaljevali smo z drugim in tretjim prstom (Moja družina in Moj vrtec). Otroci so v vrtec prinesli fotografije svojih družin. Vsak otrok je svojo družino predstavil, povedal imena, število družinskih članov. Ugotovili smo, da so družine različne. Ponekod štejejo manj, drugje več članov. Vsi pa se imamo radi in smo radi skupaj. Tema je sovpadala s praznikom žena, mamic ter očetov, zato smo se veliko pogovarjali o tem, kako si lahko pomagamo, zakaj imamo mamice in očete radi, kaj vse znamo. Vsak otrok si je izdelal hišico, vanjo prilepil svojo fotografijo ter srček za vsakega družinskega člana.

Spoznavali smo tudi vrtec, prostore, okolico vrtca. Našteli smo, kdo vse je pomemben za delo vrtca (vzgojiteljice, ravnateljica, tajnica, kuharji, hišniki, čistilke). Ugotovili smo, da so prav vsi pomembni, da se imamo v vrtcu lepo.

Konec aprila smo se preko računalnika ponovno srečali z našimi novimi prijatelji. Tudi tokrat smo si povedali, kaj vse smo v tem času počeli, oboji smo zapeli nekaj pesmic. Obljubili smo si, da se srečamo, si ogledamo vrtca. Mogoče se bomo na pot podali celo z vlakom.

In kaj nas v projektu še čaka? Spoznavali bomo vas in državo, se naučili himno projekta . In prav gotovo se vsaj še enkrat vidimo, si pomahamo, kaj povemo in zapojemo z novimi prijatelji iz skupine Metulji, iz skupine vrtca Miškolin iz Ljubljane.

Zapisala: Alenka Klavžar

MOJE MESTO IN POMAH Z OTROKI IZ LITVE, ZA KONEC PA ŠE NOČITEV V VRTCU

Skupina Sončki je že celo leto aktivno vključena v projekt »SAY HELLO TO THE WORLD«, kjer sodelujemo s skupino isto starih otrok iz Litve. V mesecu aprilu smo spoznavali svoje mesto (4. prst) in ga nato 21.4. 2021 preko videoklica ponosno predstavili tudi prijateljem iz Litve, natančneje iz mesta Panevėžys. Otroci so preko videoklica zapeli in zaplesali ter z našo pomočjo izmenjali nekaj besed. Redno si tudi dopisujemo in pošiljamo/izmenjujemo fotografije dejavnosti.

Za začetek smo si na daljših sprehodih natančneje ogledovali vse zanimosti naše Prvačine. Ugotovili smo, da imamo zelo lepe gozdove, travnike in breskove nasade. Ustavili smo se pri mostu in opazovali našo reko vipavo, ustavlili smo se tudi na železniški postaji in si ogledali vlak. Nadaljevali smo pot mimo cerkve in šole, kmetije, igral in našteli kar nekaj trgovin. Da smo vse to lahko prikazali našim prijateljem iz Litve, smo se ogločili da izdelamo veliko 3D maketo iz odpadnega materiala. Otroci so neizmerno uživali in niso pozabili niti na najmanjše podrobnosti. Ustvarili, barvali lepili smo vrtec, šolo, veterino, kmetijo na hribu, drevesa, avtomobile, vlak, avtobus, železnico, reko, hiške itd. Ko smo z maketo zaključili smo priredili razstavo v avli vrtca in povabili vse strokovne delavke ter starše na ogled, saj je res zanimiva. Vsak otrok si je izdelal tudi svoj načrt oz. zemljevid Prvačine. Ker so sedaj že vse dobro poznali, z orientacijo niso imeli težav.

V tem obdobju pa smo naš projekt povezali še z projektom “TRAJNOSTNA MOBILNOST” in se vsi trudili, da bi prihajali v vrtec čimbolj trajnostno, s čim manj onesnaževanja, torej s kolesom, skirojem, peš ipd. Na to temo so otroci risali vsak svoje kolo, se učili novih pesmi o varnosti v prometu ter vsak dan igrali igro Beli zajček, kjer so ob trajnostnem prihodu v vrtec čistili zajčkov siv umazan kožušček z lepljenjem belih pik.

Ob zaključku obeh projektov smo izvedli tudi NOČITEV V VRTCU s pravim nočnim pohodom z naglavnimi lučkami in kresničkami. Tako smo skrbeli, da smo bili vidni v prometu. Strah pa otrok ni bilo zato, ker so svoje mesto zelo dobro poznali.

Zapisala: Monika Uršič 

NA OBISKU V AGRARII IN PRIPRAVA POSEBNEGA KOTIČKA

Skupaj smo se odločili, da si na našem atriju pripravimo poseben kotiček. Najprej smo odšli do kmetijske trgovine in si ogledali, kaj vse nam je ponujeno. Spoznali smo veliko rastlin, ki jih v tem času lahko posadimo. Naredili smo seznam, kaj vse bi lahko imeli tudi na našem atriju. Izbrali smo: origano, baziliko, timijan, rožmarin, jagode, solato … V naslednjih dneh smo v vrtec prejeli dostavo, ki je bila namenjena  samo nam. Pripeljali so nam izbrane rastline, zemljo in tudi vrtne lončke. Z velikim veseljem smo vse, kar smo izbrali, posadili v okrasne lonce in vsem stvarem pripravili prostor na našem atriju, poleg tega smo imena rastlin tudi napisali, da ne bi pozabili, kako se stvari imenujejo. Posebno pozornost smo posvetili tudi vzdrževanju. Otroci tako vsak dan zalivajo in opazujejo, kaj se z rastlinami dogaja. Najbolj pa se veselimo, ko bomo lahko rastline tudi uporabili oz. jih pojedli. 

Zapisala: Špela Kosmač

”Travniček- gozdiček, naš nov kotiček”

No, pa smo tudi najmlajši iz Vrtca Prvačina našli en krasen kotiček v naravi, ki ni predaleč za naše male korake. Tukaj lahko svobodno tečemo, se lovimo in seveda kar je najbolj zanimivo – raziskujemo svet okoli sebe z vsemi čutili. Prisluhnemo zvokom, ki nas obdajajo, tipamo zemljo, travo, drevesa, listke, vonjamo rožice, opazujemo živali. Tjaša nam zelo rada kaže drevesa in moramo vam povedati, da so drevesa zares smešni strici. Zelo nam je všeč se skrivati pod njimi, radovedno opazujemo, kaj se skriva v drevesnih luknjah, plezati na njih – uf, to pa je šele carsko (čeprav nam zaenkrat  pri tem še pomagajo). Travniček – kotiček nam je zelo všeč in komaj čakamo, da ga zopet obiščemo.

Zapisala: Tjaša Batistič

V NAŠEM VRTCU JE ZAŽIVEL KAMIŠIBAJ

Kaj je KAMIŠIBAJ?

V japonščini »kami« pomeni papir in »šibaj« pomeni gledališče, torej pomeni »kamišibaj« papirnato gledališče. Kamišibaj je preprosta tehnika gledališča, ki sestavi niz risb, lutk in pripadajočega besedila v zgodbo. Včasih je imel kamišibajkar lesen oder (butaj) pritrjen na kolesu, s katerim se je vozil iz kraja v kraj in gledalce (običajno otroke) priklical z igranjem na dve leseni paličici. Butaj je lesen okvir, ki ima na sprednji strani vratca, ob strani pa odprtini, kjer izvlečemo A3 slike dogajanja. Kamišibaj ima veliko pozitivnih učinkov, saj ima terapevtsto, pedagoško in umetniško vrednost. Slike v butaju pritegnejo gledalca, saj je potrebno menjati liste in ravno ta premor je zelo dragocen, ker povzroči, da se gledalec osredini na novo podobo na listu. Kamišibaj je odlično motivacijsko sredstvo za različne dejavnosti na vseh področjih kurikula. Otrokom vsekakor vzpodbudi veliko zanimanje za nadaljnje delo.

Kamišibaj v vrtcu

Tudi pri nas, v obeh vrtcih, je zaživel kamišibaj. V mesecu marcu smo se veliko pogovarjali o temi MOJA DRUŽINA in na to temo je nastala tudi nova zgodba z naslovom KAKŠNE BARVE SO MARSOVČKI. Ker se v današnjem času srečujemo z različnimi družinami in z različnim sprejemanjem drugačnosti, je bil to zanimiv/primeren način, kako otrokom predstaviti zgodbo. Kamišibaj je potoval skoraj po vseh skupinah, tako v vrtcu Prvačina, kot v vrtcu Dornberk. Otroci so se v večini s takšnim gledališem srečali prvič. Spoznali so pomen besede kamišibaj in prisuhnili igranju paličic, ki ponazarja začetek predstave. Otrokom je bila takšna, nekoliko nova oblika gledališča zelo zanimiva in pomirjajoča. Po končani zgodbi, ko so se vratca lesenega odra zaprla, pa so sledila še vprašanja o razumevanju zgodbe. Ker so se res dobro vživeli v zgodbo, so nanje odgovorili brez večjih težav. Na koncu so se seveda lahko tudi preizkusili ob igranju predstave, menjavi slik in lutk ter si pobliže ogledali, kako je gledališče sestavljeno.

Kako izgleda kamišibaj predstava, si lahko ogledate tudi na spodnji povezavi.

Zapisala: Monika Uršič

RAZISKOVANJE DRUGEGA PRSTA IN POMAH NA DRUGI KONEC SLOVENIJE

V okviru projekta Pomahajmo po Sloveniji, smo pri Modrih balončkih raziskovali 2. prst (kazalec) – Jaz in moja družina. Spoznavali smo različne oblike družin in družinskih skupnosti. Otroci so v vrtec prinesli družinsko fotografijo in jo predstavili svojim prijateljem. Poimenovali so družinske člane, jih preštevali ter urejali po barvi (rdeč krog za mamo, zelen za tata, moder za fante/bratce, roza za punce/sestre). Narisali so svojo družino in izdelali čudovito hiško – dom. Spoznali smo, da ima vsaka družina svoj dom ter, da v družinah govorijo tudi drugačne jezike. Med igro so otroci radi zahajali k fotografijam svojih družin in se o njih pogovarjali s svojimi vrstniki.

Drugo javljanje smo izvedli po tem, ko smo raziskovali drugi prst in sicer v četrtek, 18. 3. 2021. Pomahali smo na drug konec Slovenije, našim prijateljem »Oblačkom« iz Vidma pri Ptuju. Izmenjali smo si nekaj besed o tem, kaj smo novega spoznali v sklopu drugega prsta. Zapeli smo jim pesem »Moja mamica« (Janez Bitenc) in spoznali novo besedo – ati. »Oblački« so nam povedali, da pri njih namesto »tata«, rečejo »ati«. Veselimo se naslednjega pomaha in raziskovanja svojega kraja.

Zapisala: Ornela Nikić

PRIHOD POMLADI IN POMLADNI POLIGON

»Prišla je pomlad in z njo prebujanje narave. Če se ozremo okrog nas lahko vidimo prve spomladanske cvetlice, cvetoča drevesa in poslušamo ptičje petje. Živali, ki so se čez zimo skrile v svoja bivališča, prihajajo na plan…«

Tudi v vrtcu smo prihod pomladi pričakali na prav poseben, igriv in hkrati poučen način. Ker otroci potrebujejo veliko gibanja s katerim postajajo vse spretnejši in razvijajo svoje gibalne sposobnosti, smo jim strokovne delavke okrog vrtca pripravile »pomladni poligon«. V časovno ločenih terminih, so se na poligonu razvrstili vsi otroci vrtca.

Začeli smo pred vrtcem, kjer so otroci najprej urili koordinacijo rok in nog s pomočjo talnih oznak. Pot smo nadaljevali v smeri proti parkirišču in se kot žabice preizkusili v skakanju čez »luže«. Nadaljevali smo na atrij vrtca. Z dvema obročema smo si utirali pot proti cilju. Izmenično smo obroč postavljali pred seboj, pri tem pa usklajevali koordinacijo ter urili spretnost oko – roka. Naslednja postaja je bila obarvana v štiri različne, predvsem pa pomladne barve. V večjem obroču smo naključno vzeli barvno kocko, ki smo jo po označeni poti (z isto barvo), prenesli v manjši obroč enake barve. Pri tem smo prepoznavali barve in se zabavali med hojo po ravnih ter krivih črtah. V nadaljevanju nas je čakala »težka« naloga, ki pa je bila nadvse zanimiva in so jo otroci z veliko dobre volje, uspešno opravljali. Njen cilj je bil prenesti »žogo med nogami« od ene točke do druge, pri tem paziti, da žoga ne pade na tla. In že smo bili nazaj pred vrtcem, kjer smo najprej s skoki premagovali ovire, nato pa se čez pajkovo mrežo splazili proti ravnotežni deski/vrvi. Tam smo si na glavo nadeli »klobučke« in preizkusili naše ravnotežje. Naloge smo opravili v več ponovitvah, na koncu pa nas je pričakala velika »pomladna roža« – padalo. Skupaj smo zaplesali in zapeli v prijetne pomladne dni. Otrokom smo za trud in vztrajnost poklonile »cvetoče zapestnice«.

Zapisala: Ornela

PRIHOD POMLADI

V soboto, 20. 3. 2021, je nastopilo enakosončje in s tem pričetek koledarske pomladi. Ker pomladni čas prinese veliko sonca in gibanja na zraku, smo ZELENI BALONI petek, 19. 3. 2021, namenili gibanju. Najprej smo se ogreli z igro čebelic, katere ob glasbi letajo iz cveta na cvet. Nato pa sta nam vzgojiteljica Ksenija Birsa in študentka Anja Šuligoj pripravili »pomladni poligon«.  Skozi premagovanje različnih ovir, posnemanje letenja čebelic, nabiranje cvetlic, itd. smo urili svoje motorične spretnosti ter s pomočjo zvončka oznanili prihod pomladi.

Zapisala: Anja Šuligoj

ISKANJE POMLADI

Pomlad smo v skupini SONČKI skupaj iskali na daljšem pohodu. Odpravili smo se že zjutraj takoj po malici, s seboj smo vzeli tudi nahrbtnike z vodo in sadjem. Da bi pomlad čimprej prišla, smo med potjo ves čas prepevali pomladne pesmi, ki smo se jih že v prejšnjih dneh učili ob spremljavi različnih instrumentov v igralnici.

Ker smo letos že pravi gozdni otroci, smo po poti raziskovali različna drevesa, jih tipali po deblih, poimenovali, objemali ter merili obseg z otroškimi telesi in seveda poslušali vse gozdne glasove (žuborenje potočka, oglašanje ptic, šumenje listov v vetru itd.)

Po gozdnih poteh smo prispeli do kotička, ki je otroke nadve razveselil. Na gozdnih tleh je bilo ogromno požaganih dreves, ki pa so otrokom omogočala urjenje in razvijanje vseh motoričnih sposobnosti (hitrost, moč, gibljivost, ravnotežje, koordinacija, natančnost). Prav tako, pa smo se preizkušali tudi v plezanju in preverjanju trdnosti drevesnih vej/debel. Po vsem tem se je seveda prilegel tudi počitek.

Na poti smo pozdravili še prijatelja oslička Maksa, ki smo ga nahranili z obgriženimi jabolki. S seboj je ena izmed deklic imela tudi pravljico. Ob pripovedovanju za bralnega palčka smo ji vsi prisluhnili kar na travniku. Na poti domov smo zašli tudi v čudovit cvetoč breskov nasad in s povečevalnimi stekli podrobneje opazovali cvetove ter žuželke v travi in zemlji. Tako smo bili prepričani, da je v našo vas Prvačina že prispela deklica Pomlad.

Zapisala: Monika Uršič

Elmerjeve dogodivščine pri Zvezdicah

Malčki v  skupini Zvezdice so prisluhnili zgodbici o slončku Elmerju, ki ni bil navadne barve kot ostali sloni. Ne, ne, Elmer je bil slonček iz pisanih krpic blaga. V različnih kartonkah o Elmerju smo spoznali tudi njegove prijatelje, barve in izvedeli, kaj Elmer rad počne. Z voščenkami smo si naslikali vsak svojega slončka ter ga pobarvali s čopiči in tempera barvami. Slončke smo razstavili v naši garderobi. Ob slikovnem prikazu smo se naučili tudi pesmico En mali slonček. Prav tako pa smo se, kot pravi pesmica, pozibavali na ”pajčevini”. To nam je bilo v veliko veselje. Ker se zavedamo, koliko je pomembna senzorika pri najmlajših, smo pripravili velikega slona in naj prilepili različen material za tipanje. Otroci se večkrat dnevno pri slonu ustavijo in tipajo različne površine. Da pa ne bi ostali le pri tipanju z našimi rokicami, smo se tudi sprehodili bosi po čutni poti. Po podplatkih nas je praskalo, žgečkalo in božalo.

Zapisala: Tjaša Batistič

GOZDNI VRTEC

Končno smo se vrnili v našo prijetno hiško. Krasni dnevi nas kličejo, da zopet opazujemo, raziskujemo ter spoznavamo naravo oz. bližnji gozd.

Vemo, da je za otrokov razvoj in dober imunski sistem pomembno gibanje na prostem, predvsem v naravi. Veliko dejavnosti izvedemo v naravi, pri tem upoštevamo vse cilje in načela iz Kurikuluma za vrtce.

Otroci so v naravi oz. gozdu zelo gibalni, ustvarjalni in domišljijski. Uživajo v prosti igri z zemljo, palicami in listi, čofotanju po lužah in plezanju. Izdelujejo hišice iz palic, gradijo domovanja za mravlje, rišejo poljubna drevesa na različne načine (obrisujejo liste, rišejo drevesa od spodaj navzgor, rišejo z razdalje), prenašajo hlode in veje ter se pogovarjajo o tem, kako težko je, se gibajo po poligonu iz naravnih materialov, rajajo v krogu, še in še …

V gozdu tudi poslušamo šumenje vetra, ptičje petje in prebujanje narave.

Res nam je lepo in naj ostane tako!

MODRI BALONČKI MAHAJO V SVET

Modri balončki smo se v četrtek, 11. 2. 2021 v sklopu projekta Pomahajmo po Sloveniji, preko video klica, spoznali s skupino Oblački iz vrtca Videm pri Ptuju. Za začetek smo jim predstavili naš jutranji pozdrav. Otroci iz skupine Oblački so nam povedali kaj vse počnejo v njihovem vrtcu. Nadvse navdušeno so povedali, da imajo pri njih veliko snega. Predstavili so nam tudi njihova prijatelja Majo in Janija. To sta lutki s pomočjo katerih se otroci učijo delov telesa ter ju oblačijo v oblačila, ki so primerna letnemu času in vremenu. Ker je bilo spoznavanje novih prijateljev nadvse zanimivo, smo jim Modri balončki zapeli še pesmico o zmajčku in jim povedali deklamacijo Deset prstov imam.

Za konec smo skupaj zapeli še pesmico Mi se imamo radi. Komaj čakamo, da naše nove prijatelje spet vidimo.

Še nekaj o projektu; Projekt Pomahajmo po Sloveniji je sestavljen iz 5. prstov (sklopov) in je zastavljen tako kot poteka otrokov razvoj (od sebe navzven). Otrok tako najprej spoznava samega sebe, nato svojo družino, bližnjo okolico, svoje mesto ter svojo državo. Dolgoročni cilj projekta je predvsem skrb za socialno pravičnost.

Zapisala: Marjana Turk

PONOVNA VRNITEV V VRTEC in VESELJE V SKUPINI SONČKI

Ko smo se v sredini februarja ponovno lahko srečali, so bili otroci neizmerno veseli. Hitro so se spomnili na vse trenutke v vrtcu in jih želeli obnoviti. Tako smo pridno ponovili vse pesmice, ki smo se jih naučili, se skupaj igrali, ustvarjali, veliko smo telovadili in začeli spoznavati ter se učiti tudi nove stvari. Zanimivih dejavnosti ni manjkalo, za piko na i smo si lahko pričarali tudi pustno praznovanje, ki so ga otroci že težko čakali. Nekega dne nas je v igralnici pričakala tudi »čisto prava« raketa, v kateri je bil tudi marsovček. To je bilo motivacijsko sredstvo in tako smo začeli z novo temo »SPOZNAVAJMO SVET«. Otroci so marsovčka medse zelo pozitivno sprejeli in bili navdušeni, ko so v marsovskem dnevniku prebrali, da bo lahko odšel prav k vsakemu otroku domov po nekaj dni. Tako mu bodo lahko podrobno predstavili, kaj vse se dogaja na našem planetu Zemlja. Skupina Sončki namreč sodeluje tudi v mednarodnem projektu »POMAHAJMO V SVET«, kjer bomo sodelovali ter se preko videoklicev zbližali z otroki iz Litve. Namen projekta je, da preko različnih dejavnosti otroke motiviramo in navajamo na rahljanje stereotipov, predsodkov, nestrpnosti do drugače mislečih, do tujcev, do starejših, do ljudi s posebnimi potrebami, itd. Glavne podteme pri projektu pa so naslednje: TO SEM JAZ, MOJA DRUŽINA, MOJ VRTEC, MOJE MESTO, MOJA DRŽAVA. Nekaj naših skupnih dejavnosti si lahko ogledate med fotografijami.

Zapisala: Monika Uršič

DOPOLDNE V GOZDU

Čas po vrnitvi nazaj v vrtec še pogosteje izkoristimo za zunanje dejavnosti. V tem tednu smo se za eno celo dopoldne preselili v gozd, kjer si je vsak našel svoje delo. Na začetku smo si ogledali različna drevesa in se pogovorili o njihovih podobnostih in razlikah, nato si je vsak izbral drevo, ki mu je bilo najbolj všeč. Nekateri otroci so izbrali risanje drevesa z določene razdalje, nekaj jih je obrisalo listje, ki je ostalo na drevesu ali pod njim čez celo zimo, spet tretji so opazovali lubje, nekateri pa so drevo risali od spodaj navzgor. Poleg tega so fantje začeli z grajenjem bivališča za mravlje, prenašali smo velike in majhne veje ter ugotovili, da nam gozd ponuja neskončne možnosti za igro.

Zapisala: Špela Kosmač

Podarimo si nasmeh

Mesec december smo obeležili z akcijo izdelave risbic in voščil za zaposlene in starostnike v domu upokojencev, ki se v teh časih soočajo s težkimi in stresnimi situacijami. Upamo, da so jim otroške risbice pričarale nasmeh na obraz in jim polepšale še tako težke dni.

Otroci so uživali v ustvarjanju voščilnic, poslušanju zgodb, reševanju ugank, poslušanju novoletnih pesmi in plesu ter ustvarjanju s slanim testom. Pomagali so nam pri krašenju igralnic in avle vrtca. Vsaka skupina je izdelala okraske v različni tehniki in nato je vsak otrok obesil svoj okrasek na skupno novoletno jelko v avli vrtca.

Decembra nas je presenetil tudi sneg in nam še bolj popestril praznično vzdušje, ki smo si ga pričarali kljub vsem nevšečnostim.

Zapisala: Kaja Jogan

»MESEC BRANJA« PRI RUMENIH BALONIH

Skupina »rumenih balonov« se je pridružila projektu »Nacionalni mesec branja«, saj se nam zdi pomembno, da se otroci seznanijo s književno vzgojo že v zgodnjem otroštvu.

Cilj projekta je spodbujanje branja in negovanje bralne kulture v vseh generacijah in vseh okoljih. Otrokom sva pripravili knjižni kotiček in ga ustrezno opremili – označili sva ga s sliko in besedo, opremili z različnimi slikanicami ter dodali preproge in fotelj, da so se otroci v njem dobro počutili. Otroci so branje slikanic poslušali v različnih okoljih; v oljčniku, pod drevesom na igrišču, v igralnici, ob reki Vipavi in v različnih situacijah; v jutranjem krogu, pred počitkom, med prosto igro. Medtem, ko so si otroci ogledovali slikanice so poimenovali ilustracije in s tem razvijali besedišče. Otrokom sva omogočili, da so si slikanice ogledovali individualno in zato sva jim pripravili bralni zabojček. Pod književno vzgojo sodijo tudi vaje za razvijanje predpisalnih sposobnosti in fine motorike – otroci so kamenčke in kavna zrna polagali na različne črte in vzorce. V mesecu branja smo obiskali tudi knjižnico v OŠ Dornberk. Knjižničarka Edica nam je predstavila pravila vedenja v knjižnici in nam pripovedovala pravljico »Oliver in medved. V knjižnem kotičku so se otroci zelo radi zadrževali in svoja opažanja delili z vrstniki. V dejavnostih so otroci zelo radi sodelovali in se preko igre seznanjali s književno vzgojo.

Zapisala: Kaja Jogan

GOZDNA PEDAGOGIKA TUDI V NAŠEM VRTCU

Bivanje v naravi je za otroke zelo pomembno, saj s tem napredujejo na vseh področjih (telesnem, socialnem, čustvenem …), razvijajo veščine in se učijo z različnimi pristopi ter metodami. Hkrati tudi otrokom v naravnem učnem okolju zagotavljamo veliko funkcionalnega gibanja, ki vpliva na razvoj otrokovih možganov.

V projektu sodelujeta obe enoti našega zavoda: VRTEC DORNBERK IN VRTEC PRVAČINA. Z otroki smo se najprej pogovorili o gozdnem bontonu. Mlajši otroci so se podali v bližnji gozd, na igrišče, kjer so kotalili žogo, si jo podajali, iskali. Natikali so listke na palčke, se v skupini igrali s kostanji, želodi, bučami. Gozdne plodove so prenašali z enega konca na drugo stran, z njimi napolnili lončke, posodice, košare in tulce. Prisluhnili so zvokom, ki so prihajali iz gozda, tekali, odkrivali nove gozdne poti ter postavljali »gozdne poti« iz želodov.

Odpravili so se tudi do bližnje reke Vipave, kjer so izvajali sklop gimnastičnih vaj, pravljično jogo za otroke, metali kamenčke v vodo, peli znane pesmi ter z izrezano šablono rožice/metulja poiskali poljubno barvo/vzorec iz okolja. Otroci so v naravnem okolju praznovali rojstni dan. Najstarejši otroci so v gozdu opazovali spreminjanje dreves in odpadlo listje, vedno so imeli s seboj tudi košaro in povečevalna stekla. V košaro so nabirali stvari, ki so se jim zdele zanimive (liste različnih oblik, velikost, barv, kostanje, želode …), s povečevalnimi stekli pa so opazovali predvsem majhne živali, ki so jim prečkale poti.

V vrtcu so se pogovarjali tudi o tem, kaj je v naravi živo in kaj ne ter na sprehodu po gozdu poskusili najti čim več enih in drugih primerov.

Med hojo po gozdni poti so se igrali s kamenčki, po zemlji risali in pisali z leseno palico, nabirali, razvrščali in šteli gozdne plodove, opazovali in razlikovali drevesa (prehod na jesenske barve), izvajali poligon med vejami in grmički, iskali poti po skrivnem labirintu, plezali po gozdni klančini, opazovali opravila in delovne stroje v gozdu, urejali paličice po velikosti in iskali geometrijske like v naravi.

Ker je bil september »mesec branja«, smo v naravi, in sicer v bližnjem gozdu in oljčniku otrokom pripovedovali pravljice. Otrokom je bila »zelena igralnica« zelo všeč in komaj čakajo novih dogodivščin.

OBISK ZOBKOPALČKA VENČESLAVA

V preteklem tednu so nam otroci iz vrtca Prvačina prinesli prav posebnega gosta – zobkopalčka Venčeslava. Naša naloga je bila, da za en teden prevzamemo skrb zanj in skupaj z njim odkrivamo nove stvari. Otroci so ga imeli ob sebi med igro in tudi v jutranjem krogu. Veliko časa smo posvetili pogovoru o skrbi za naše zobe in lep nasmeh, prav tako pa nam ni zmanjkalo idej, kaj vse bi lahko skupaj počeli. Ker smo v obdobju, ko se otrokom menjajo zobki, smo z vsakim otrokom sešili žepek, kjer bo lahko shranil odpadle zobke. Z velikim veseljem so otroci pripravili zdravo limonado, ki so jo še z večjim veseljem popili. Prebrali smo tudi pravljico, ki govori o naših zobkih. Na koncu pa smo si pripravili še okusno malico – jogurt z borovnicami, saj so borovnice zobkopalčkova  najljubša hrana.

ZAŽIVEL JE NOV PROJEKT – ZOBKOPALČEK VENČESLAV

V sodelovanju z zobno preventivo Nova Gorica in našo idejo je letos prvič zaživel projekt ZOBKOPALČEK VENČESLAV, kjer figura oz. igrača/lutka palček potuje po različnih vrtcih. V septembru je zobkopalček svojo pot začel ravno v vrtcu Prvačina pri najstarejši skupini SONČKI. Palček spodbuja otroke k pravilnemu umivanju zob in pravi ustni higieni. Palček prav tako otroke spodbuja k zdravi in uravnoteženi prehrani. Vse kar smo zanimivega z njim počeli in se naučili smo pridno beležili v palčkov dnevnik. S palčkom smo se najprej v jutranjem krogu spoznali ter ugotavljali, kaj je zdrava in kaj nezdrava prehrana. Iz reklamnih revij smo hrano tudi izrezali ter jo razvrščali. V skupini Sončki smo si izdelali veliko zmajevo zobovje in velikansko zobno ščetko. Tako smo se dobro naučili in ponazorili kakšno je pravilno ščetkanje zob. Zobkopalčka smo peljali tudi v naravo in z njim iskali zdrave bonbončke (grozdje). Za konec našega druženja pa smo z zobkopalčkom pripravili še najboljšo bučno juho na svetu. Med kuhanjem smo se kratkočasili s pesmicami, ki smo se jih v tem mesecu naučili o zobkih. Konec meseca smo se od palčka že vse naučili, zato je bil čas, da obišče še druge otroke. Skupaj smo se odpeljali na pot do Dornberka. Malo poš, malo z vlakom. Na zunanjem igrišču pred dvorano Čuklja smo otrokom iz Dornberka pripravili krajši program in palčka predali naprej. Ko bo tukaj otroke vse naučil bo spet pot nadaljeval v nov okoliški vrtec in to ponavljal čez celotno šolsko leto.  Vsi vemo, da je zdrav nasmeh nekaj najlepšega, zato smo veseli, da nas je Venčeslav obiskal in nas na prijeten način motiviral oz. spomnil na tako pomembno nalogo, kot je čistoča teh biserčkov.

Zapisala: Monika Urši

TEDEN MOBILNOSTI PRI SONČKIH

V tednu mobilnosti smo se spomnili, zakaj je bolje priti v vrtec peš ali s kolesi in ne z avtomobili. Pogovarjali smo se o ustrezni opremi na kolesu, o zdravju in kako se obnašati v prometu. V torek, 22.9, ko je bil dan brez avtomobila, smo se na asfalntem igrišču pred vrtcem Prvačina vozili s kolesi po poligonu  Otroci so morali paziti na ovire na cesti, se ustaviti v kolikor je bilo potrebno ter biti pozorni na ostale prometne znake. Tudi starše smo pozvali, naj se ta dan, v kolikor je mogoče, pripeljejo s kolesi od doma. Ko smo bili utrujeni, smo si dobro ogledovali kolesa vrstnikov. V celotnem tednu mobilnosti smo spoznavali različna prevozna sredstva in seveda na temo promet tudi ustvarjali ter ugotovili, da je trajnostna mobilnost zelo pomembna vse dni v letu.

Zapisala: Monika Uršič

NOVE TALNE IGRE V VRTCU PRVAČINA

Pred Vrtcem Prvačina smo si uredili in polepšali pot do vhoda. Z akrilnimi spreji smo narisali nove talne igre. Otroci so seveda aktivno sodelovali pri idejah, S skupino Sončki smo izdelali tudi načrt, nato pa se podali na delo. Vsi vemo, da je za otrokov razvoj pomembno gibanje, predvsem na prostem. Tako lahko preko igre in potovanja v vse pravljične dežele otroci razgibajo celotno telo, pridobijo gibalne izkušnje in spretnosti ter razvijajo vse motorične sposobnosti. Otroci uživajo in srečne obraze lahko opazite na fotografijah.

Zapisala: Monika Uršič

VRTČEVSKO LETO 2019/2020

OBVESTILO O DELOVANJU VRTCA MED POLETNIMI POČITNICAMI

 • v petek, 26. 6. 2020 vrtec ne bo deloval.

Med poletnimi počitnicami bo odprt:

 • od 29. 6. 2020 do 7. 8. 2020 Vrtec Prvačina,
 • od 10. 8. 2020 do 21. 8. 2020 Vrtec Dornberk,
 • od 24. 8. 2020 do 31. 8. 2020 obe enoti vrtca.

Vrtec bo obratoval od 6.30 do 16.15 ure.

Želim vam prijetne, sproščene in doživete počitniške dni!

Marjana Turk, pomočnica ravnateljice za vrtec

TUDI VRTEC PONOVO NA ŠIROKO ODPIRA VRATA

Ob sproščanju ukrepov po epidemiji se tudi vrtec vrača v normalnejši vsakdan. Že dva tedna je v vrtcu slišati otroški smeh in veselje.

S ponedeljkom , 1. junija,  ponovno odpiramo svoja vrata za vse zdrave otroke in to v svojih matičnih igralnicah.
Naše vzgojno – izobraževalno delo bo ponovno steklo v skladu z veljavnimi normativi na način kot pred zaprtjem vrtcev.
Še vedno seveda veljajo določene omejitve in ukrepi,  vse z namenom, da bi preprečili morebitne okužbe. 

Zahvaljujem se vam za razumevanje in potrpežljivost, predvsem pa upamo, da bomo tako na prijeten in vesel način zaključili to res nenavadno šolsko leto. 
Malčki, iskreno dobrodošli v ponedeljek v našem vrtcu.

DO NADALJNJEGA JE VRTEC ZAPRT.

https://www.gov.si/novice/2020-03-15-posebno-obvestilo-ministrice-dr-simone-kustec-o-varstvu-otrok/

Poziv-sekcije-za-pediatrijo-uradna-izjava-koronavirus

ZAČETKI POMLADI

Narava se je začela prebujati, dnevi so vedno bolj topli in tudi v naši skupini je čutiti novo energijo. V torek se je skupina Rdečih balonov odpravila na krajši pohod. Vzgojiteljice poti nismo točno poznale, zato smo to nalogo zaupale dvema dečkoma, ki sta nas vodila od vrtca do našega cilja. Prvi postanek je bil pri bližnjih ovcah v Zaloščah, kjer smo jim pustili nekaj suhih žemljic. Pot smo nadaljevali mimo hiš na »Gmajni«. Tam nas je pričakala en izmed non naših otrok in nas razveselila z bonboni.

Naprej smo hodili ob trtah in navsezadnje prišli do zaselka Saksid. Ker imamo tudi iz Saksida enega otroka, smo izkoristili priložnost in se tam ustavili. Ker smo zelo hitro hodili, smo si vzeli čas za igro. Njegova mama nas je postregla s sokom in prigrizkom. Po poti nazaj smo opazovali prebujajoča drevesa breskev. Pomagali smo tudi pri pobiranju obrezanih vejic. Nekaj smo jih prinesli s seboj v vrtec, da bomo lahko spremljali spreminjane popkov.

ODPOVEDANE VSE DEJAVNOSTI, POVEZANE S PRAZNOVANJEM 60-LETNICE VRTCA DORNBERK

Spoštovani!

V letošnjem letu praznuje Vrtec Dornberk častitljivo 60-letnico, ob kateri pripravljamo vrsto dejavnosti, nekatere od njih bi morale potekati že naslednji teden.

Upoštevajoč priporočila NIJZ pa smo se odločili, da vse dejavnosti, ki smo jih načrtovali v naslednjem tednu ODPOVEDUJEMO.
Prav tako je prestavljena tudi osrednja prireditev, ki je bila načrtovana v petek, 20. 3. 2020.

Prireditev in vse dejavnosti prestavljamo v mesec maj. O naknadnih datumih vas bomo pravočasno obvestili.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

Dragica Vidmar, ravnateljica, in Marjana Turk, pomočnica ravnateljice za vrtec

VESELI PUST PRI SONČKIH

Že pred zimskimi počitnicami smo začeli z učenjem in prepevanjem pustnih pesmi. Sledile so priprave na okrasitev naše vesele igralnice. Izdelali in pobarvali smo pisane klovne ter jih izobesili na panoje. Sledila je delavnica izdelovanja pisanih klobučkov ter igranje v indijanskem šotoru. Vedno smo igralnico zelo lepo umazali, a smo jo vedno znali tudi počistiti in pospraviti. Da smo se še posladkali, smo zamesili testo in spekli »štravbe« – pravo pustno pecivo. Sledilo je izdelovanje izdelka po želji otrok iz odpadnega materiala. Ker so nastali res izvirni in domiselni izdelki, ki so spodbujali otrokovo domišljijo, smo priredili čisto pravo razstavo v avli vrtca. Končno je prišel tudi težko pričakovan dan – pustni torek. Otroci so uživali ob živahni glasbi ter se z vrstniki narajali v telovadnici. Slike pokažejo kako zelo so se otroci poistovetili z liki v katere so bili našemljeni.

Zapisala: Monika Uršič

SKUPINA SONČKI OBISKALA VETERINO V PRVAČINI

Ker v naši skupini zelo radi sodelujemo z lokalno skupnostjo in starši vrtčevskih otrok, smo se odločili, da obiščemo tudi bližnjo veterinarsko ambulanto. Dogovorili smo se z mamo enega izmed otrok, ki je po poklicu veterinarka, da nam poklic predstavi ter pokaže kako oskrbeti psa. Odločili smo se, da bomo za en dan skrbeli in imeli psa tudi v skupini. Ker je pes Boni naučen in ima rad otroke nam to ni predstavljalo težav. Otroci so ga počesali, ga božali, se igrali z njegovo najljubšo igračo ipd. Ker ni šlo brez priboljškov, pa je moral Boni pokazati tudi kakšen trik. Po malici smo se odpravili s psom na krajši sprehod, nato pa k veterinarju.

Veterinarka nas je lepo sprejela ter pregledala psa. Ugotovila je, da je z Bonijem vse v redu, da je zelo prijazen in lepo negovan. Razkazala nam je tudi vse orodje ter operacijsko sobo. Otrokom je bilo zanimivo njeno delo, zato so ji postavljali tudi veliko podvprašanj. Ko smo se vrnili nazaj v vrtec je pes z nami praznoval tudi rojstni dan, nato pa smo ga na igrišču zabavali z otroškimi norčijami. Nikakor nismo pozabili na to, da je imel pes ves čas na voljo dovolj vode. Mami se zahvaljujemo za sodelovanje, dobro voljo in topel sprejem v njeno ordinacijo.

Zapisala: Monika Uršič

OBISK MEDICINSKE SESTRE

V tem tednu je najstarejšo skupino v vrtcu Dornberk obiskala višja medicinska sestra iz zdravstvenega doma Nova Gorica.  S seboj je prinesla veliko torbo v kateri je imela različne pripomočke, ki jih srečamo, ko moramo na sistematski pregled. Spoznali smo postopek cepljenja – na začetku nas je bilo kar malo strah, a strah je hitro izginil, ko smo videli, da za pogum dobiš tudi nagrado. Medicinska sestra pa nam je pokazala še pripomočke za pregledovanje ušes, merjenje sladkorja in pritiska ter pripomoček za jemanje krvi iz prsta. Vsak otrok  je s stetoskopom lahko poslušal tudi bitje svojega srca.

Medicinska sestra nas je s svojimi pripomočki tako navdušila, da smo na željo otrok v naši sobi pripravili kotiček namenjen za igro zdravnikov.

Zapisala: Špela Kosmač

NOVOLETNO VZDUŠJE PRI SONČKIH

V Prvačini je bilo v decembru zelo pestro in zanimivo. Prve dni smo izkoristili za krasitev vrtca in izdelovanje voščilnic, s katerimi smo zbirali prostovolne prispevke. V naslednjih dneh pa smo v vrtec prejeli veliko obiskov, se sladkali z najboljšimi piškoti, ki so jih pekli otroci in še bi lahko naštevali. Sončkom pa se je najbolj vtisnil v spomin prav njihov nastop za stare starše.

Ker so nam cel mesec praznično vzdušje pričarali razni glasbeniki, dobre vile, pravljični junaki, Dedek mraz in Božiček, telovadci, upokojenci… smo se odločili, da bomo tudi mi nekoga razveselili in jim pokazali, kaj vse smo se že pridno naučili. Tako smo 16. 12. 2019 povabili stare starše v našo zimsko in pravljično igralnico ter se jim z različnimi točkami zahvalili za vse urice preživete s svojimi vnučki. Najprej smo celotno sobo s pomočjo otrok očistili in okrasili. Bilo je kot v pravem gledališču z vratarjem, blagajničarjem ipd. Vstopnica je bila ena otroška voščilnica. Pokazali smo se jim s skupnim in individualnim petjem, plesnimi koraki, deklamacijami, ugankami. Seveda smo tudi zamenjali vloge in otroci postali gledalci, stari starši pa so nam ob glasbi in besedilu morali odpeti eno pesem. Za konec je še vsak otrok povabil svojo babico oz. dedka in skupaj smo zaplesali na božične melodije.

Zapisala: Monika Uršič

SODELOVANJE OBEH VRTCEV Z DOMOM UPOKOJENCEV GRADIŠČE

V tem prazničnem decembrskem času ni lepšega kot obojestransko sodelovanje in polepšati trenutke ravno tistim, ki to najbolj potrebujejo. Sodelovanje se je sicer začelo že v oktobru, ko so nas v obeh vrtcih obiskali starejši in nam pripovedovati pravljico. Otroci so navdušeno poslušali. Skupaj smo seveda tudi zapeli precej pesmi, ki jih poznajo tako otroci, kot starejši. S sodelovanjem smo nadaljevali v decembru, ko so nas ponovno obiskali ter nam predstavili njihov ŽOGA BEND. Otroci so z navdušenjem opazovali in prisluhnili, nato pa se preizkusisili tudi sami. Z velikimi lesenimi kuhalnicami igrati na velike žoge je bilo zanje nekaj povsem novega in zanimivega. To se jim je vtisnilo dobro v spomin in nastale so tudi krasne risbe otrok iz skupine Sončki (Prvačina). Seveda smo jim v zahvalo obljubili, da se še vidimo. Tako otroci iz Prvačine kot iz Dornberka smo se opogumili ter odpravili na dolgo pot do Gradišča. Tam so strokovne delavke vrtca Dornberk odigrale predstavo o Veveričku posebne sorte, nato pa smo vsi skupaj zapeli še v zborčku nekaj prazničnim pesmi. Seveda ni šlo brez POGOSTITVE in čudovitega sprejema, za kar se jim zahvaljujemo. Prav gotovo se bo sodelovanje še nadaljevalo.

Zapisala: Monika Uršič

Otroci Modrih balonov so postali pravi ustvarjalci …

Iz igralnice smo namensko odstranile vse kocke, dojenčke, posodice,.. otrokom pa po vsej igralnici, predalih in policah ponudile odpadni in naravni material.  Brez usmerjanja in poseganja smo jih spodbujale k ustvarjalnosti. Ustvarjanja so se lotili z idejo, nato z zbiranjem potrebnega materiala, skozi proces nastajanja, do izvedbe. Izdelek so nato otroci poimenovali, me smo to zapisale, skupaj pa smo ga razstavili v avli vrtca. Konec tedna – rezultat; v avli polne police unikatno izdelanih stvaritev. Otroci so nas res presenetili s svojimi kreativnimi idejami.

Nekaj izdelkov in ustvarjalno vzdušju boste lahko zaznali iz fotografij.

OBISKOVANJE PLAVALNEGA TEČAJA

V tem tednu smo predšolski otroci iz vrtca Dornberk in Prvačina obiskovali plavalni tečaj. V bazenu smo bili razdeljeni v štiri skupine. Pri vsaki skupini smo imeli učitelja, ki nam je pripravil različne zanimive dejavnosti. Čez teden smo preizkusili tudi različne rekvizite (obroče, plavalne črve, deske, žoge…).

V torek smo se pred obiskom bazena odpravili tudi do Policijske postaje Nova Gorica, kjer so nas sprejeli policisti in nam pokazali veliko zanimivih stvari. Ogledali smo si nadzorne kamere, se spustili v klet, kjer smo opazovali pripore ter spoznali kakšne pripomočke potrebujejo za vzgajanje policijskih psov. Enega psa smo tudi bližje spoznali.

V sredo pa so nas na Gasilski postaji Nova Gorica pričakovali gasilci. Z zanimanjem smo si ogledali vozila in pripomočke v njih. Spoznali smo, kaj vse ima gasilec oblečeno, ko zagori. Najbolj všeč pa nam je bilo, ko so nam trije gasilci pokazali, kako se spustijo po gasilskem drogu.

Špela Kosmač

ZANIMIV OKTOBER ZA SKUPINO SONČKI

V mesecu oktobru se je pri najstarejši skupini v Prvačini marsikaj dogajalo. Prvič letos so obiskali knjižnico, prisluhnili prvo pravljico knjižničarke ter si knjige že izposodili. Nadaljevali so s pestrim naborom dejavnosti v TEDNU OTROKA. Veliko so plesali, peli in ustvarjali. Obiskala jih je SOVICA OKA v dramatizaciji strokovnih delavk, POLICIST, s katerim so se odpravili na varen sprehod, Mateja Šimac z glasbeno delavnico, s pravljico so jih razveselili upokojenci Doma Gradišče in še in še. Sledil je projekt »SIMBIOZA GIBA«, ko so kar dvakrat gostili babice in dedke ter z njimi gibali. Prvič so izvedli poligon po celotnem vrtcu, drugič pa se odpravili na daljši sprehod ter se srečali z vrstniki iz vrtca Dornberk. Ker pa jim je energije še vedno ostajalo, so se v tem mesecu kar dvakrat odpravili tudi do vrtca Dornberk, malo peš, malo z vlakom, kjer so si ogledali njihov vrtec in igrala ter prisluhnili glasnim zvokom relly vozila na igrišču. Mesec oktober pa je tudi mesec POŽARNE VARNOSTI, tako da brez ogleda gasilskega vozila ni šlo. Otroci so radovedno spraševali in opazovali gasilce, ki so jih obvestili o pomenu varnosti pri požaru. Za Sončke pa je bil še en dan zelo pomemben, obiskal nas je zmajček skupaj z ZOBNO PREVENTIVO. Podučili so se o pravilnem umivanju zob, sledila pa je seveda še pohvala za čiste zobke. Za konec pa naj se Sončki pohvalijo še z OBIRANJEM KIVIJEV na sosednjem vrtcu. Že komaj čakajo, da jih bodo lahko tudi preizkusili. Tako je izgledal pester in zanimiv oktober.

Zapisala: Monika Uršič

IZKORIŠČEN SONČEN PETEK
Na sončen petek smo se z otroki odpravili do reke Vipave. Vsak otrok je s seboj nesel svoj čopič, vzgojiteljice pa smo v popotno torbo pospravile tempera barve. Ob šumenju reke smo barvali kamne in opazovali bližnjega ribiča pri muharjenju. Kasneje se nam je ribič približal in otrokom pokazal, kako se muhari. In ne samo to… Pokazal nam je tudi, kako se ribo ulovi in očisti. Otroci so ob dotiku ribe ugotovili, da je riba mokra, sluzasta in mehka.

RDEČI BALONI ODKRIVAJO IN RAZISKUJEJO OKOLICO

Mesec september je bil za nas prav poseben mesec. Poleg spoznavanja novih prijateljev, smo otroci iz skupine Rdeči baloni izkoristili sončno vreme tudi za odkrivanje in raziskovanje naše okolice. Odpravili smo se do vasi Tabor in si na poti ogledali več kleti, kjer je dišalo po grozdju ter se ustavili pri čebelarju, ki nam je pokazal satje. Obiskali smo otroke v vrtcu Prvačina in se igrali na njihovem igrišču. Med hojo smo opazovali tudi stopinje v blatu, ki smo si jih kasneje v vrtcu tudi izdelali.

Na eni od zaloških kmetij smo pomagali pri pripravi štrukljev, ki smo jih tudi poskusili. Bili so odlični.

V VRTCU DORNBERK BEREMO SKUPAJ

V sklopu Nacionalnega meseca skupnega branja, so Vrtec Dornberk v petek, 11. 10. 2019, obiskale gospe in gospod iz Doma upokojencev Gradišče. Otroci so jih sprejeli s pesmijo in jim na obraz narisali nasmeh. Prebrali so nam zgodbo »Pravljica za račko«, lokalne avtorice Magde Bremec Ragusi. Čeprav je bila pravljica precej dolga, so jo otroci z zanimanjem poslušali. Dogodek je razveselil in obogatil tako otroke kot starejše. Zahvaljujemo se za prebrano pravljico, v mesecu decembru pa bomo obisk vrnili in starejše krajane razveselili z otroško pesmijo.

MODRI BALONI NA TRGATVI

Otroci iz skupine Modri baloni so se kot pravi »Dornberškovci«, obdani z vinogradi, preizkusili v trgatvi. Poizvedovali smo, kdo ima vinograd v okolici vrtca.  S privolitvijo smo se podali na daljši sprehod na “Kubote” pri Prvačini. Zahvaliti se moramo predstavnikom izletniške kmetije Kraljič, ki so nas sprejeli in podprli pri tej zanimivi izkušnji.

Nekaj fotografij o čudovitem dopoldnevu pa si lahko ogledate v nadaljevanju.

OBISK FRIZERKE PRI SONČKIH

V našo skupino smo sprejeli na obisk mamo ene izmed deklic, ki je po poklicu frizerka. Za začetek nam je ta poklic predstavila, nato predstavila pripomočke, ki jih uporablja ter otroke tudi sfrizirala. Otroci so opazovali kako nastajajo kitke in kako se fantom spreminjajo frizure. Za konec so si otroci lahko tudi obarvali kakšen pramen v zeleno oz. vijolično barvo. Mami se zahvaljujemo za sodelovanje in pozitiven odziv našega povabila.

Zapisala: Monika Uršič

Prvi dan jeseni – 23. 9. 2019

Najstarejši otroci vrtca Prvačina (Skupina SONČKI) smo na sprehodu po Prvačini iskali hišico TETKE JESENI in jo tudi našli. Po dolgi poti smo iskali sledi, opazovali naravo (jesenske plodove, obarvano listje na drevesih) in vreme, skakali po lužah in spraševali mimoidoče. Na koncu pa tudi našli hišico TETKE JESENI. Prepoznali smo jo, saj je bila njena okolica že obarvana v jesenske barve. Pred njo je stala tetka in ravno zaključevala z barvanjem enega izmed dreves. TETKA JESEN (Ljuba Krušič) nas je toplo sprejela, nam povedala jesensko pravljico o živalih, kako ji je škratek ponagajal z vremenom, zakaj niso še vsi listki na drevesih obarvani in še kakšen zanimiv pripetljaj. Pogostila nas je z domačimi jabolki in piškoti, mi pa smo ji v zahvalo zapeli nekaj jesenskih pesmi ter se po dolgi poti odpravili nazaj v vrtec.

TUDI MI SMO TEKLI

Na zelo vetroven, vendar sončen četrtek smo v obeh enotah vrtca, pod okriljem Atletske zveze Slovenije, izvedli vseslovenski Množični tek otrok. Iz obeh enot vrtca je ta dan po nasadih in travnikih Dornberka in Prvačine teklo okrog 100 otrok. Vsaka skupina je prejela tudi priznanje Atletske zveze.

TEDEN MOBILNOSTI PRI SONČKIH

V petek, 20.9. smo se v najstarejši skupini v Prvačini vozili s kolesi in se tako spomnili na dan brez avtomobila. Tudi starše smo pozvali, naj se ta dan, v kolikor je mogoče, pripeljejo s kolesi od doma. S kolesi in seveda čeladami smo se vozili na asfaltnem igrišču pred vrtcem. Priredili smo tudi štafetne igre in tako dodatno prizkušali spretnosti. Ko smo bili utrujeni, smo si dobro ogledali svoje kolo, v jutranjem krogu se pogovorili ga opisali, kakšno izgleda, Za konec si je še vsak otrok izdelal svoje kolo iz papirja.

Zapisala: Monika Uršič

V VRTCU TUDI POJEMO

Otroški pevski zborček, ki ga v Vrtcu Dornberk sestavljajo otroci iz skupine Modri in Rdeči baloni, v Vrtcu Prvačina pa otroci iz skupine Sončki in starejši otroci iz skupine Mavrice, bo v tem šolskem letu vodila Mateja Šimac. Ob četrtkih bomo v obeh vrtcih imeli pevske vaje. Zavzeto se bomo učili novih pesmi, ki vam jih bomo zapeli ob različnih priložnostih. Spremljajo nas tudi posebni gosti, ki naj zaenkrat ostanejo še skrivnost. Z vajami smo že pričeli. Komaj čakamo, da se vam predstavimo.

Otroci iz Vrtca Dornberk in Vrtca Prvačina

PRVI DAN V VRTCU – SKUPINA SONČKI

Prvi dan vrtca so otroci v najstarejši skupini v Prvačini že komaj čakali. Druženje s prijatelji jim je bilo najpomembnejše, saj so se že pošteno pogrešali. Poleg proste igre so si otroci izdelali sonce iz papirja in se tako prelevili v čisto prave Sončke. Naši nasmejani obrazi na fotografijah so dokaz, da smo se imeli super.

Zapisala: Monika Uršič

VRTČEVSKO LETO 2018/2019

METULJI PRIJATELJSTVA

Skupina Zeleni baloni se je začela oblikovati v mesecu aprilu. Počasi smo se navadili eden na drugega, se spoznavali in skupaj odkrivali vse kotičke našega vrtca. Ko smo tako skupaj korakali novim znanjem in dogodivščinam naproti, so se med nami stkala nova prijateljstva. Ugotovili smo, da je imeti prijatelja res dragoceno.Ker pa se poletje zelo bliskovito bliža in s tem tudi poletne počitnice, kar pomeni, da se nekaj časa ne bomo videli, smo si izdelali svoje metulje v spomin našega prijateljstva. Vsak je izdelal metulja iz dveh polovic perutnic metulja (odtisov naših rokic), in dal svojo polovico metulja prijatelju, prijatelj pa je dal njemu drugo polovico. Nastali so čudoviti metulji pisanih barv.

Namreč, tako kot metulj potrebuje dve perutnici, da lahko leta, tako tudi prijatelj potrebuje prijatelja.

Zapisala Tjaša Bandelj

PREDŠOLSKI OTROCI SO SE POSLOVILI OD VRTCA DORNBERK

V sredo, 5.6.2019 ob 17.30 se je zgodil v dvorani ČUKLJA velik dogodek. 27 otrok, ki odhajajo v šolo, se je na zanimiv in prijateljski način poslovilo od lepih, čustvenih ter ustvarjalnih dni v vrtcu. Skupaj z mlajšimi otroki so uprizorili ZGODBO O PRIJATELJSTVU oz. odigrali zgodbo o MAVRIČNI RIBICI MALO DRUGAČE. Ob koncu predstave so se lahko otroci s starši fotografirali tudi v pravem FOTO KOTIČKU v podvodnem svetu. Nikakor ni šlo niti brez slavnostne torte na igrišču. S tem smo uspešno zaključili naše prekrasno šolsko leto RDEČIH BALONOV. No saj se ve, da je bilo včasih tudi naporno in malo manj lepo, ampak to smo že pozabili. Pozitivno ostane v nas. Za zaključek smo se pridno pripravljali celo leto, malo po malo in na koncu zaključili s kakšno solzico v očeh, seveda od sreče, saj se nam je vse lepo vtisnilo globoko v srce. Ker bi bilo škoda, da predstave ne bi predstavili celemu svetu, smo jo v petek, 7.6.2019 odigrali še otrokom prve triade OŠ. Naši vrtčevski otroci so pripravljeni za 1. razred in šolo že težko čakajo.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

NAJSTAREJŠI PREDŠOLSKI OTROCI OBISKALI  »PRAVLJIČNO DEŽELO«

V četrtek dopoldne, 30.5. se je v Ajdovščini odvijala »PRAVLJIČNA DEŽELA«, kamor smo se odpravili tudi najstarejši otroci iz vrtca Dornberk in Prvačina. Dijaki Srednje šole Veno Pilon so ob praznovanju 20-letnice izvajanja izobraževalnega programa Predšolska vzgoja pripravili nabor pravljic oz. pravljićnih likov, ki so nam jih na zanimiv in izviren način predstavili. Potovali smo po celotni šoli in preko zgodb spoznavali, da dobro vedno premaga zlo. Začeli smo pri pravljici Pekarna MIŠ-MAŠ, kjer so nam miške predstavile peko kruha, nato pa nas postregle s slastnimi piškoti. Z zanimanjem so otroci nadaljevali pot po pravljični deželi in se srečali še z naslednjimi pravljicami: Sneguljčica in sedem palčkov, Trije prašički, Maček Muri, Janko in Metka, Rdeča Kapica, Zlatolaska, Pod medvedovim dežnikom, Zrcalce, Kdo je napravil Vidku srajčico, Morski zdravnik, Mojca Pokrajculja, Pika Nogavička in Kekec. Organizatorji so se res potrudili in nas pozitivno presenetili. Pravljice so bile odlično in poučno odigrane in otroci so jih z velikim navdušenjem srkali in spremljali. Po koncu vsake pravljice smo prejeli tudi žig, ter na koncu prejeli tudi medalje za opravljen obisk »PRAVLJIČNE DEŽELE«. Z avtobusom smo se nato odpravili na kosilo. V en glas pa so otroci dejali, da jim je bila najbolj všeč zgodba o Morskem zdravniku, ki nam je odlično prikazala problematiko prekomernim plastičnih odpadkov v naravi oz. v morju.

Zapisala: Monika Uršič

ZAKLJUČEK PROJEKTA »ZELENI NAHRBTNIK

Predšolski otroci iz vrtca Dornberk so se v petek 24. maja z avtobusom odpravili na Kromberški grad, kjer se je odvijal zaključek Zelenega nahrbtnika. Tu so se polog otrok zbrali tudi vsi Zeleni škratki, ki so potovali po Goriških vrtcih in seznanjali otroke o zdravi prehrani ter okoljevarstveni vzgoji. Letošnja tema je bila JEM ZDRAVO – kako pa jedo drugi otroci. Na zaključni prireditvi so otroci iz različnih vrtcev najprej prejeli zeleno Eko listino oz. priznanje za sodelovanje, nato pa v amfiteatru prisluhnili glasbeno gibalni predstavi s Cvetličnikom in Čmrlekom pod vodstvom Alenke Kolman. Sledilo je iskanje skritega »eko zaklada« v gozdičku ob gradu, reševanje nalog in vprašanj o zdravi prehrani ter gibanju. Za konec so se lahko otroci podružili na grajskem dvorišču in pomalicali. Utrdili smo znanje ter se veseli, da smo doživeli čudovito izkušnjo, vrnili nazaj v Dornberk.

Zapisala: Monika Uršič

ZAKLJUČEK PREDŠOLSKE BRALNE ZNAČKE 

V ponedeljek, 20.5. so predšolski otroci zaključili z obiskovanjem knjižnice. Obiskali sta jih prav posebni gostji, pisateljica Alja Furlan in ilustratorka Polonca Leban Grmek. S pravljico o treh sestrah sta nam predstavili japonsko gledališče Kamišibaj.

Čez celotno šol. leto so pridno poslušali pravljice knjižničarke, izposojali knjige, jih vračali in pripovedovali vrstnikom. Zaslužili so si pohvale, ki pa jih je kot presenečenje podelil kar pravljični lik MIŠEK ŠIM. Otroci so bili neizmerno navdušeni in ponosni na svoje dosežke.

ŽELVA PRI RUMENIH BALONIH

V tem tednu smo pri Rumenih balonih imeli na obisku želvo. Otroci so želvo božali, spoznali so s čim se želva hrani, jo tudi sami poskusili nahraniti, obrnili smo jo na oklep in opazovali, ali se bo želva sama obrnila. Opazovali  smo, kako se želva premika, kako in zakaj lahko plava, kje živi. Želva je bila zelo navdušena nad otroki, saj je kasneje kar sama želela iz akvaterarija. Otroci so kasneje  silhueto želve tudi sami izdelali iz jogurtovega lončka, v katerega smo posejali semena. Ob skrbni negi pa bomo v naslednjih tednih opazovali kalitev sončnic, ki smo jih posejali ta teden.

VRTEC V NARAVI

 1. dan v Bohinju

     2. dan v Bohinju

         3. dan v Bohinju

BRANJE V VRTCU DORNBERK

Mesec april je poleg muhastega vremena poznan tudi kot mesec branja. Letošnji slogan je: “Knjige nam pomagajo, da ne hitimo”.  Ker otroci zgodbice in pravljice zelo radi poslušajo, smo se z zavzetimi bralkami višjih razredov iz naše šole zmenili, da nam v vrtcu predstavijo zgodbico, ki si jo same izberejo. Zahvaljujemo se Asji Vodopivec in Maši Cotič, da sta si vzeli čas za nas. Otroci so jih z zanimanjem poslušali in odgovarjali na postavljena vprašanja. Otrokom iz skupine Rumeni baloni je Asja prebrala zgodbo Tudi jaz te imam rada.

URBAN VIDMAR V VRTCU DORNBERK

Iz otroških ust je prišlo je sporočilo, da so jim všeč pesmi mladega glasbenika Urbana Vidmarja. Tako se je porodila ideja, da ga povabimo v vrtec. Prisluhnil je njihovemu glasu in jih na petkov dopoldan razveselil s svojo glasbo. Ob ritmih njegovega lepega glasu in zvokih kitare so sproščeno zaplesali in prepevali njegove pesmi.  V asortiman je vključil tudi nekaj »naših« – otroških pesmic. Ni kaj, bilo je zelo lepo.

SKLEP o določitvi cen programov v javnih vrtcih v Mestni občini Nova Gorica in drugih pogojih v vrtcih si lahko preberete na spodnji povezavi: 

sklep MS MONG 21-3-2019

RUMENI BALONI NA SPREHODU

Lepo vreme nas je kar klicalo po uživanju na svežem zraku. Otroci in vzgojiteljice iz skupine Rumeni baloni smo se takoj po malici odpravili v cvetoč sadovnjak ob Vipavi. Roza cvetovi breskev so nas že od daleč vabili s svojo barvo. Uživali smo v čudovitem sončnem dnevu, tekali za metulji in na cvetočih regratih opazovali čebele. Nastalo je tudi nekaj pomladnih fotografij.

Zapisala Marjana Turk