Skoči na glavno vsebino

Dogodki in novice

ŠOLSKO LETO 2017/2018

S POTI PO AMERIKI

Tudi ga. Ljuba Krušič nas na podružnici rada obišče. Tokrat je s sabo prinesla zbirko fotografij, ki jih je posnela na potovanju po Ameriki, in sicer njenih zahodnih državah. Z besedo in sliko nas je popeljala v čudovite in vroče puščave, na hladno obalo Tihega oceana, pod velikanske sekvoje, v nikoli speči Las Vegas in v veliki kanjon. Z zanimanjem smo ji prisluhnili in ji v zahvalo poklonili Aleksandrino hiško, saj »Povsod je lepo, najlepše pa je doma.« Ge. Ljubi želimo še veliko zanimivh potepanj po svetu!

LEGO FRIENDS V PRVAČINI

Zadnji teden se nam je dogajalo na podružnici. Obiskali so nas tudi učenci angleškega dramskega krožka iz 6. razreda in pripeljali s sabo lego friends. V zelo lepi angleščini so nam predstavili, kaj se dogaja v mestu Heartlake, ko tja prihaja slavna pevska zvezda.

Pridni učenci in mentorica Irena! Tudi, če učenci vseh besed niso poznali, ste jim bili všeč in so se vživeli v vašo  igro.

KNJIŽNIČAR ZA EN DAN

Letošnjo pomlad se je v podružnični knjižnici res dogajalo. Veliko učencev je postalo knjižničar za en dan, kar je pomenilo, da so v knjižnico povabili svoje sošolce in druge šolarje, potem pa zapisali v kartončke, katere knjige so učenci vrnili, katere so si izposodili, skrbeli, da so bile izkaznice učencev pravilno razvrščene po razredih, spravljali knjige na police, včasih pa obiskovalcem knjižnice tudi svetovali pri izbiri. Vsi so svoje delo vestno in  odgovorno opravili. Prav gotovo so učenci na ta račun spoznali veliko več knjiig, kot bi jih sicer, saj je prav zabavno, če te za knjižničarsko mizo pričaka in postreže tvoj priljubljeni sošolec.

Na fotografijah so tisti najstarejši, ki letos zapuščajo podružnico. Upamo, da bodo pridno zahajali tudi v knjižnico v Dornberku.

KNJIŽNICA BOGATEJŠA ZA LEPO ZBIRKO KNJIG

V torek, 19. junija, smo se na podružnici končno zahvalili za krasno zbirko knjig, ki nam jo je v letošnjem letu prinesla ga. Neva Šušmelj. Letos smo se z go. Nevo srečali kar nekajkrat in ob svojem zadnjem obisku zgodaj spomladi nas je razveselila s skoraj 150 knjigami, ki jih je šolarjem podružnice poklonila njena vnukinja Žana Kokot. Knjige so bile Žanine, z veseljem ji jih je prebirala njena mama, Žana pa je zanje tako lepo skrbela, da so ostale kot nove. Knjižničarke naše šole so knjige skrbno ovile v ovitke in jih vpisale v šolsko knjižnično zbirko. Ta se je tako res obogatila in učencem takoj ponudila večjo izbiro. Najbolj pridni bralci so si marsikatero že lahko sposodili.

S kratkim kulturnim programom in glinenima hiškama, ki sta nastali izpod rok Eve in Marjane, smo se ge. Nevi in njeni vnukinji Žani lepo zahvalili. Ga. Neva je poudarila pomen branja in povedala, da bosta obe najbolj veseli, če bodo knjige našle pot s polic med otroke. To je bil tudi njun namen. Hvala, Žana!

PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo tudi v Prvačini imeli proslavo. Obiskali so nas učenci iz Dornberka, ki so z go. knjižničarko pripravili učno uro o Prešernu, njegovem življenju in delu. Pozorno smo jim prisluhnili in se veliko naučili. Lepo so deklamirali iz Prešernovih Poezij, Jona in Jurij pa sta nas navdušila s kitaro, cahonom in petjem. Z instrumentalnimi točkami in petjem so nastopili še Gal, Eva, Marjana iz 3. b, Jona, Vita in Tia iz 4. b in poleg njih še Aleksandra, Janez in Gaia,  pevci otroškega pevskega zbora pod vodstvom pevovodkinje Marine Pintar.

USTVARJANJE IZ LUBJA

Že smo poročali, kako smo si decembra z veseljem ogledali jaslice, ki jih je postavila sovaščanka, ga. Neva Šušmelj. Povabili smo jo, da pride k nam na šolo in nam pokaže, kako te njene umetnine nastajajo. Prijazno se je odzvala in v torek prišla. S seboj je kot vedno, še najraje, kadar gre na dopust, imela kovček z orodjem in materialom. Pripravila si je delovni prostor, vklopila silikonsko pištolo za lepljenje in med zanimivim pripovedovanjem, opisovanjem in odgovarjanjem na naša radovedna vprašanja, je izpod njenih rok nastajala majhna, a lepa hišica iz akacijevega lubja. Povedala je, da le tisto, kar delamo z veseljem, nekaj šteje, in njeni krasni izdelki pričajo o njeni ljubezni do ustvarjanja s tem naravnim materialom. Izdala nam je tudi nekaj svojih načrtov za prihodnje delo. Se že veselimo prihodnjih razstav! Zahvaljujemo se gospe Nevi za vso prijaznost in prijetno skupno urico.

TINKA TONKA FLAVTONKA NA OBISKU

V torek, 9. 1., nas je Glasbena mladina popeljala na zgodovinski potep od piščali iz Divjih bab iz prazgodovine do prečne flavte, saksofona, klarineta moderne dobe. Pri tem nas je v vlogi Tinke TonkeFlavtotonke vodila znana slovenska flavtistka in pevka Tinkara Kovač skupaj zglasbeniki  Tomažem in Mojco Kalan ter Tomažem Nedohom.

Kot začarani smo se prepustili njihovi igri, zvokom, petju in se nismo ustrašili niti kače, ki je ob zvokih glasbe lezla iz košare. S Tinkaro smo na koncu zapeli pesem Lastovka Elde Viler. Preživeli smo res prijetno in poučno urico.

DIŠI PO PIŠKOTIH

Tudi letos v Prvačini diši po piškotkih, k i so jih spekli drugošolci. Letos smo si prvič pomagali tudi z modelčki, ki smo jih z učiteljem Borutom izdelali s 3D tiskalnikom, z veseljem pa smo uporabili tudi mamine. Komaj smo čakali, da razvaljamo testo, potem pa smo res pridno in natančno oblikovali piškotke. Pri peki nam je tudi tokrat z veseljem priskočila na pomoč naša Barbara. S piškotki smo razveselili tudi vse ostale učence naše šole.

OGLED JASLIC

V sredo smo se učenci podružnične šole odzvali vabilu krajevne Karitas in si šli ogledat jaslice, ki jih krajanka ga. Neva Šušmelj izdeluje iz lubja in drugih naravnih materialov. Z zanimanjem in navdušenjem smo si ogledali vse majhne in velike dele, ki jih spretne roke sestavijo v krasno sliko. Poleg jaslic smo prepoznali tudi nekaj slovenskih znamenitosti, npr. Solkanski most, Blejski otok, Predjamski grad, Sveto goro…

Zahvaljujemo se  gospe Boži in gospe Katarini, ki sta nas prijazno sprejeli in  vodili po razstavi.

DECEMBRSKI LIKOVNI IZDELKI

SREČNO POT, FERDO!

Tudi letos sodelujemo v bralnem projektu Naša mala knjižnica. Prebrali smo tudi knjigo brez besed, ki pa skozi ilustracijo Andreje Peklar pove veliko.

Naš veliki ptič Ferdo,  glavni junak te knjige, se kljub zimi odpravlja na pot. S Primorske bo poletel na OŠ Kapla na Kozjaku.
A pred odhodom je dobil nepričakovan obisk. Iz daljnih toplih krajev je med naše snežinke zašel njegov bratranec. Ves pisan in lep… Ferdo ga je bil vesel, a kaj, ko jo tudi on rad mahne na potep. Ko bo obiskal vse otroke šole v Kapli, se spomladi, ko bodo tu cvetele breskve, spet vrne v domačo Vipavsko dolino. Drugošolci ga bomo nestrpno čakali.
Srečno pot, Ferdo!

SODELOVALI SMO NA SREČANJU STAREJŠIH OBČANOV

Vsako leto nas krajevni odbor Rdečega križa iz Prvačine prijazno povabi, da nastopimo na srečanju starejših občanov. In tako je bilo tudi letos. V nedeljo, 19. novembra, smo se v Sokolskem domu v Prvačini vsi učenci podružnične šole predstavili s pesmicami, deklamacijami, petjem in gibom. Mi se imamo v družbi starejših lepo, in zdi se nam, da tudi mi njim popestrimo njihovo druženje, zato se gotovo srečamo spet drugo leto.

USTVARJALNE DELAVNICE

Jesenski in zimski kratki dnevi kličejo po luči in sklenili smo, da si naredimo glinene lučke lanternice, v katere lahko postavimo svečko. V petek, 10. novembra, so se nam pridružile mame, očetje, babice, sestrice. Skupaj z učenci so nestrpno vstopili v učilnice, kjer jih čakalo vse potrebno za ustvarjanje. Po začetnih navodilih so zavihali rokave in začeli gnesti, valjati, rezati, odtiskovati modelčke,… Nastale so lepe posodice. Ko bodo v temnih in dolgih večerih skozi njihove luknjice in vzorčke zasvetile svečke, bodo polepšale vzdušje v naših domovih.

Zahvaljujemo se vsem, ki so se nam pridružili, nam polepšali petkovo popoldne in nam pomagali ustvariti lepe izdelke.

POPOLDANSKE GOVORILNE URE

Spoštovani!

V sredo, 15. 11. 2017, Vas ob 17. uri vabimo na  popoldanske govorilne ure.

Govorilne ure za starše 2. b razreda pri učiteljici Klari Milanič bodo (tokrat izjemoma) od 15.30 do 16.30.

Vabljeni!

KAJ JE GOZD?

KAJ JE GOZD? S tem vprašanjem smo drugošolci začeli naravoslovni dan. Vsi vemo, kaj je, malce težje je to povedati in napisati. Pa smo, vsak po svoje, tako kot pač znamo pred učenjem.

Potem se je v naših možgančkih začela ABC nevihta. V dvojicah smo iskali besede o gozdu, ki nam padejo na pamet na določeno črko. Ni bilo enostavno.

In odločili smo se, da gremo v gozd. Z lupami in opazovalnimi lončki, predvsem pa s svojimi čutili, smo ga opazovali v tem lepem letnem času. V oči so nam padle različne gobe, plodovi, listki, vonjali smo gozdno prst, otipali lubje, predvsem pa smo se počutili lepo, kot pravi gozdni raziskovalci smo bili.

O gozdu se bomo še učili, na koncu pa bomo našo ABC možgansko nevihto ponovili in besedam od zadnjič gotovo dodali še veliko novih, pa tudi na vprašanje KAJ JE GOZD? bomo sigurno lažje in natančneje odgovorili.

Učiti se je lepo. Tudi v gozdu.

VARNO V PROMETU

Prvošolci in drugošolci so se v petek, 20. 10., skupaj s policistom g. Rožičem posvečali svoji varnosti v prometu. Najprej so skupaj ponovili, kar so se do sedaj že naučili o tem, potem pa so svoje znanje utrdili še na sprehodu skozi Prvačino. Vadili so prečkanje ceste čez prehod za pešce in na neoznačenem delu cestišča ter hojo v skupini po pločniku.

Policist jim je na koncu povedal, da bodo za svojo varnost največ naredili takrat, ko bodo dovolj pozorni.

Drugošolci so v okviru tehniškega dne z rezanjem, barvanjem in lepljenjem  izdelali še vsak svoj prometni znak, s katerim so dopolnili svoje likovne izdelke.

POVABILI SMO SONCE V ŠOLO

Letošnji teden otroka je potekal pod naslovom Povabimo sonce v šolo.

Začeli smo ga s pravljico Hiša, ki bi rada imela sonce. Dobila ga je, ko sta Jona in Martin vsem na šoli prebrala, da so se vanjo vselili otroci. V tem tednu so se med seboj naši otroci predvsem veliko družili pri igri in pri delu. Skupaj so poslušali pravljico, izdelali knjižna kazala, si povedali, kdaj jim je v šoli lepo, šli na pohod na Špegle, se srečali z vrstniki iz Dornberka, se kot vsak dan skupaj igrali na šolskem igrišču, v petek pa so se pomerili še v šaljivih štaftetnih igrah na vaškem igrišču. Šli so v kino in v risanem filmu raziskovali morske globine ter prisluhnili mladim glasbenikom Evi, Marjani in Galu.

Tudi naša šola je obsijana s soncem, kadar so v njej pridni, nasmejani, delavni, ustvarjalni  in radovedni otroci.

ŠOLSKO LETO 2016/2017

ANGLEŠČINA JE ZABAVNA IN SPEVNA

ENGLISH IS FUN AND MELODIOUS

Na podružnični šoli v Prvačini so učenci 1. in 2. razreda nastopili pred 3. in 4. razredom. Najprej so se z avtobusom odpeljali v živalski vrt, nato so si ogledali več živali, potem pa je na žalost začelo deževati, a kmalu je posijalo sonce in prikazala se je mavrica. Vsi veseli so si ogledovali mavrico, vendar je bil že čas, da se z avtobusom odpeljejo domov. Na poti jih je čakalo kar nekaj semaforjev, zato so malo pozneje prispeli. Ker so jih bolele noge, so na avtobusni postaji zapeli še pesmico Head nad Shoulders, ob kateri so se nastopajoči, gledalci in učiteljice dobro razmigali.

Gledalci so povedali, da so razumeli skoraj celotno točko, nekaj besed jim je bilo potrebno obrazložiti. Skupaj smo prišli do zaključka, da je angleščina lahko zelo zabavna.

Učiteljica Polona Mohorčič

URA KOLESARJENJA IN ROLANJA

V okviru programa Zlati sonček in da bi bila ura športa malo drugačna so prvošolci in drugošolci pripeljali s sabo kolesa. Pri tem so jim pomagali mamice, tatkoti in none, saj sami v šolo s kolesi še ne smejo. Celo uro in še potem v podaljšanem bivanju so kolesarili, nekateri pa so se vozili z rolerji in skirojem. Ob tem smo posebej poudarjali nošenje čelade, varnostno razdaljo, upoštevanje vseh ostalih udeležencev  in ustrezno opremo kolesa, da bi bilo uživanje varno in brez solza.

Pa srečno na koleščkih!

POHOD NA GRADIŠČE

Še zadnji športni dan je za nami. Prvošolci in drugošolci smo se odpravili na Gradišče. Vroč dan je bil, a pot nam je ponujala tudi nekaj priložnosti za prijetno ohladitev in imeli smo se kot vedno: lepo!

KAKO RASTE NAŠ VRTIČEK?

Obljubili smo, da vam bomo pokazali, kako uspeva naš vrtiček. In tukaj je nekaj dokazov, da smo ga zasadili in zasejali ter potem zalivali z ljubeznijo. Vse krasno uspeva, zato smo lahko solato že dvakrat poželi in pojedli! Pa ne smemo vsem povedati, da je bila dobra tudi tistim, ki je navadno ne jedo!

Zdaj čakamo na kakšno kroglico graha, že vidimo majhno papriko, cvetijo bučka, paradižnik, fižol…Jedli bi tudi korenček, a kaj ko mora biti vrtnar tudi potrpežljiv, ne samo priden!

VRTIČKARJI, VRTIČKARJI …

Prvošolci in drugošolci iz Prvačine smo v četrtek na naravoslovnem dnevu vrtnarili. Prebrisano smo počakali, da po prvačkih vrtovih najprej nekaj zraste, da si mi to ogledamo, potem pa šele zasadimo svoj vrtiček. Tako nas je na svoj vrt prijazno sprejel Anejev dedek in imeli smo kaj videti! Tako priden vrtnar bi nas lahko veliiiko naučil, a kaj ko smo imeli tudi svoje načrte…

V učilnici smo z učiteljico Polono spoznavali angleške besede za zelenjavo. Ponovili smo različne načine razmnoževanja rastlin in se še posebej posvetili semenom.  Potem smo se lotili načrtovanja šolskega vrtička. Hišnik Borut nam je iz palete in lesenega okvirja že prej pripravil leseno gredo, ki smo jo nato napolnili z zemljo in vanjo zasadili nekaj sadik in posejali nekaj semen. A naše vrtičkanje ne bo ostalo samo pri tem. Nadaljevali bomo z barvanjem grede, z dodatno zasaditvijo okrog nje in predvsem vsakodnevno skrbjo za posevke. Pravijo, da otroške ročice nosijo srečo, zato spremljajte fotografije, ki bodo prikazovale uspešnost našega vrtnarjenja.

Zapisala: Klara Milanič

E HIŠA NA OBISKU

V četrtek, 16. februarja 2017, nas je obiskala eHiša.  Z njihovo  pomočjo smo izvedli  tehniški dan. Učenci smo delali razne poskuse, in sicer z različnimi viri energije in prevodnostjo snovi ter se ukvarjali  in igrali z lego robotiko.

Tretješolci in četrtošolci iz Prvačine

PRED SLOVENSKIM KULTURNIM PRAZNIKOM

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo na podružnici imeli kulturni dan in ga na različne načine posvetili knjigi, še posebej pa Prešernu in njegovim Poezijam. Tudi proslava, ki so jo učenci iz Dornberka in Prvačine pripravili pod vodstvom knjižničarke, nas je spomnila na lepoto in pomen našega maternega jezika. Imejmo ga radi, negujmo ga, berimo ga in z njim tudi sami ustvarjajmo!

OBISKALA NAS JE PISATELJICA LJUBA KRUŠIČ

V ponedeljek nas je s svojim obiskom razveselila Ljuba Krušič, upokojena vzgojiteljica, ki jo v Prvačini poznajo prav vsi, majhni in veliki. Znana pa postaja zaradi svojih knjig tudi drugod po Sloveniji. Kar sedem jih je že izdala, najnovejša o škratkih pa je že v nastajanju. Prav škratje dogodivščine nam je predstavila tudi tokrat. Zgodba o nosku in prijateljstvu nam je segla v srce. Po njenih knjigah bomo gotovo tudi sami posegli.

OBISK GLEDALIŠČA

V sredo smo si učenci podružnice v novogoriškem gledališču ogledali Živalske novice. Igralcem, ki so nas navdušili, smo z veseljem zaploskali, po predstavi pa smo z Andrejem Zalesjakom in Gorazdom Žilavcem tudi poklepetali. Prijazna igralca sta nam povedala nekaj zanimivosti iz zaodrja. To smo si tudi ogledali. Videli smo spravljene scenske elemente, garderobe, stojala s kostumi, bralno sobo, na malem odru pa je akustiko preizkusila naša velika pevka Meta. Pogovarjali smo se tudi o poklicih iz gledališča. Zanimiv dan smo lepo in prijetno zaključili še z dobrim kosilom, ki so ga skuhali naši mladi kuharji.

BOŽIČNO-NOVOLETNA DELAVNICA

5. 12. 2016 – smo izvedli božično- novoletno delavnico. Poleg krašenja oken, smo izdelali tudi druge izdelke, ki so na fotografijah.

Tretješolci iz Prvačine

TRETJEŠOLCI SMO SE LETOS PRIKLJUČILI NAŠI MALI KNJIŽNICI

Letos smo tudi tretješolci s PŠ Prvačina vključeni v projekt Naša mala knjižnica. Namen tega projekta je širjenje bralne kulture in poznavanje naših kot tudi tujih ustvarjalcev besede.

Književnega junaka “gospoda Murka”, iz knjige Otilija gre v šolo, smo ročno izdelali in ga poslali na OŠ Brezno Podvelka, oni  pa bodo nam poslali čarovnico Meg.  Le-ta bo učence spremljala na dom. Skupne dogodivščine s književnim junakom pa bodo zapisali v poseben zvezek, ki si ga bomo v aprilu mesecu ponovno zamenjali.

ŠKRAT IZ OPERE V PRVAČINI

V četrtek, 24. novembra, smo učenci PŠ Prvačina spoznavali skrivnosti opere. Pri tem nam je pomagal zoprni, pardon, operni škrat. Tako ga namreč heca prijateljica miška. Ob glasbi Bizetove Carmen, ki sta jo sodelavca Glasbene mladine Slovenije predstavila tudi z violončelom in lutkami, smo uživali. Ole!

SREČANJE STAREJŠIH V PRVAČINI

V nedeljo, 20. novembra, smo se tako kot vsako leto, radi odzvali povabilu odbora Rdečega križa, ki je organiziral srečanje starejših občanov v Prvačini. Nastopili smo s pesmijo, deklamacijami in zabavnimi skeči. Upamo, da smo vsem, ki so se zbrali v Sokolskem domu, polepšali nedeljsko popoldne.

SPOZNAVAMO GOZD IN VRT

Jesenski čas je zanimiv za opazovanje različnih življenjskih okolij. Drugošolci so v novembru tudi pod lupo spoznavali bližnji gozd, skupaj s prvčki pa nas je nekega sončnega ponedeljka na svoj vrt prijazno sprejel Patrikov dedek. Najbolj všeč so nam bili slastni korenčki.

SPOMNILI SMO SE VSEH, KI JIH NI VEČ MED NAMI

Komemoracija, 28. 10. 2016

SKUPAJ SE GIBAMO

Tako kot lani smo se tudi letos pridružili Simbiozi giba in medse na medgeneracijski pohod povabili starejše in mlajše. Skupaj z otroki iz vrtca smo se tako na krasno jesensko sredo odpravili na pohod po okoliških gričkih. Pokukali smo še na senčno stran in se podali do Vogrščka, potem pa čez Manderjo nazaj v Prvačino.
Lepo nam je bilo v družbi vseh babic, dedkov, mamic in očetov, ki so si vzeli čas za nas in se skupaj z nami podali v naravo. Hvala vam do naslednjič!

VARNO V PROMETU

Oktober je mesec požarne varnosti, za nas pa tudi prometne. Učimo se o tem, kako poskrbeti zase v prometu in zato smo na sončen oktobrski torek medse povabili g. Andreja Rožiča, policista PU Nova Gorica. Z njim smo se o tem, kaj lahko sami naredimo za svojo varnost , pogovorili v učilnici, potem pa šli znanje še praktično preizkusit na ceste v Prvačini. Vadili smo predvsem varno prečkanje ceste in hojo v skupini. Policist nam je prijazno poklonil odsevnike, pobarvanke, nalepke in ker smo bili pridni, tudi bonbončke. Obljubili smo mu, da se bomo držali tega, kar smo se naučili.

Pridružila se nam je učiteljica Polona, s katero smo o prometu govorili, peli in se igrali tudi v angleščini. Drugošolci smo nazadnje izdelali še prometne znake, ki jih bomo uporabili pri utrjevanju svojega znanja.

Policist se je pogovarjal tudi s tretje in četrtošolci. Pozornost so namenili tako prometni varnosti kot tudi medvrstniškemu nasilju. Da bi bilo tega čim manj, si želimo prav vsi.

V KAKŠNEM SVETU ŽELIMO ŽIVETI?

Četrtkov dan smo namenili svetu glasbe. V Prvačini je ta doma in med učenci je veliko takih, ki radi in lepo pojejo, plešejo, igrajo na instrumente… Najbolj pogumni so se predstavili vsem ostalim na šoli.

V petek so nas najprej lepo presenetili vrstniki iz 1. in 2. razreda podružnice na Vogrskem. Imeli so športni dan in so se ustavili pod našimi kakiji. Zmenili smo, da jim vrnemo obisk. Ko smo se z njimi pozdravili, smo se odpravili v kino. Med ogledom risanega filma Vrvež v glavi so zelo teknile kokice, kot se v pravem kinu pač spodobi.

Naj se svet pravljic, glasbe, igre … nadaljuje tudi v tednih, ki niso poimenovani teden otroka!

V tednu otroka ugotavljamo, da si želimo živeti v svetu pravljic, svetu glasbe, igre, … Vsako jutro vstopimo  s pravljico za dobro jutro v nov dan. Starejši pridni bralci nam prebirajo pravljice o prijaznosti, sprejemanju drugačnosti, prijateljstvu… Le katera bo na vrsti jutri zjutraj?

Igre tudi v šoli ne zmanjka. Če pa se igramo skupaj prav vsi učenci šole, je pa to še lepše doživetje. Tako smo se pri današnjih urah športa združili kot atomčki v uvodni igrici. Skupaj smo se lovili, tekali, telovadili in tekmovali v štafetnih igrah. Zabavala sta se tudi sošolca, ki žal ne moreta telovaditi.

Jutrišnji dan bo namenjen glasbi, petju, plesu. Predstavili se nam bodo mladi instrumentalisti, pevke in plesalci. Lahko se nam pridružite pod kakijem, lepo nam bo.

TETKA JESEN NA OBISKU

V petek je otroke v Prvačini obiskala tetka Jesen. V vrtec jo je prinesla vipavska burja. Kaj vse je imela s seboj?! Sadje, zelenjavo, gozdne plodove, drevesne listke, jesenska oblačila, jesenske barve in seveda dežnik. Otrokom je povedala vse o sebi, pa tudi pravljico o fantku, ki so ga zamikale sosedove sladke hruške.

Hvala, tetka Jesen. S tabo smo lepše vstopili v ta lep letni čas.

ŠOLSKO LETO 2015/2016

BARČICA PO MORJU PLAVA

Barčica po morju plava,
drevesa se priklanjajo.
O, le naprej, o, le naprej,
dokler je še vetra kej.

V torek, 21. junija, ko smo bili že vsi rahli siti vsakodnevnih obveznosti v šoli, smo pri tehniškem dnevu ustvarjali na temo “Poletne delavnice”.  Rezali, barvali in oblikovali smo različne izdelke, ki si jih lahko ogledate na priloženih fotografijah.

Učenci in učiteljica

MLADI GRADBENIKI

Pri likovni umetnosti zelo radi ustvarjamo. Posebno všeč nam je prostorsko oblikovanje. V skupinah smo izdelali: kmečko hišo z okolico, grad, gradič v Štorijah, vaški park, počitniško hišo z ribnikom in trgovski center Qulandia.

Tretješolci in četrtošolci

LOV ZA ZAKLADOM 

Prvi poletni in zadnji šolski dnevi so kot nalašč za igre v naravi. Mi smo se v sredo, 22. 6., odpravili na lov za zakladom. Na križiščih so nas čakali obešeni trakci, namige za nadaljevanje poti pa so nam učiteljice dale, če smo pravilno rešili naloge v plastičnih jajčkih. Uživali smo v iskanju. Naloge niso bile težke, zato smo uspešno nadaljevali pot po gričkih v okolici vasi mimo sadovnjakov, oljčnikov in vinogradov. Kako lepi so naši kraji! Pot so nam popestrile mnoge živalice, ki smo jih srečali. Na Manderji pa nas je čakal zaklad. Posladkali smo se z bonbončki, se igrali skrivanje, potem pa smo jo mahnili nazaj proti šoli. Lepo smo se imeli.

JUHUHU, SPOZNALI SMO VSE ČRKE!

Pa smo ga dočakali ta dan, ko smo prvošolčki spoznali vse velike tiskane črke. V zvezke jih prav lepo pišemo, v sredo, 8. junija, pa smo jih spekli kot piškotke, oživili iz papirja in odtisnili kot štampiljke. Z živimi smo okrasili učilnico, tiste sladke so pa končale v naših  želodčkih. Njami!

VRTIČKARJI, VRTIČKARJI …

Pomlad prinaša tudi delo na vrtu. Prvošolci in drugošolci so se na pravo vrtnarjenje pripravljali v učilnici. S sejanjem in sajenjem so se učili o pogojih za rast rastlin. Semena, sadike, potaknjence in ogmolje so pridno zalivali in rastlinice so res lepo uspevale. Verjetno tudi zato, ker so jim namenjali veliko pozornosti in jih natančno opazovali. Posebej rukolo so radi tudi dali v usta. Nekaj sadik so prenesli v domače vrtove, nekaj pa na gredico ob šoli.

Zapisala: Klara Milanič

UREJANJE GREDICE

Gredico na vhodu v šolo smo s skupnimi močmi lepo uredili. Hišnik Silvan nam je pomagal gredico prekopati in je obrezal cipreso. Z učiteljico Tatjano smo v podaljšanem bivanju natresli svežo zemljo, posadili sadike sivke in gredico prekrili z lubjem. Z delom smo zadovoljni in upamo, da je gredica všeč tudi vam.

Zapisala: Klara Milanič

NALEZLJIVE BOLEZNI IN ROJSTVO OTROKA

V torek, 10. maja, smo tretješolci na PŠ Prvačina imeli naravoslovni dan na temo  “Nalezljive bolezni in rojstvo otroka”. Še posebej zanimiva je bila druga tema, kjer smo imeli zelo veliko vprašanj. Skoraj na vsa smo tudi dobili odgovore. Z Moniko smo preživeli lep razigran pomladni dan.

Zapisali: Adrijana in Monika s tretješolci

TRAVNIČKI SO ŽE ZELENI …

V ponedeljek, 9. 5., smo se učenci 1. in 2. b odpravili spoznavat travnik. Poskušali smo ga začutiti z vsemi čutili, le okušali ga nismo. Všeč so nam bile njegove barve, visoke trave, še najbolj pa smo uživali v opazovanju drobnih žuželk. Koliko različnih se skriva med travami!

Zapisala: Klara Milanič

DAN ZEMLJE

Ali se kdaj spomnite na Zemljo, katera nas nosi, nam daje vse, kar potrebujemo za življenje, in nam omogoča raznoliko bivanje v svojem okolju? Zavedanje, da je naš planet živo bitje, katerega del smo tudi mi, nas vodi v dejanja, s katerimi bomo Zemlji izkazali hvaležnost in se ji zahvalili za gostoljubje.

Izvedli smo ga nekoliko prej, in sicer 13. 4. 2016. V prvem delu smo tretješolci in četrtošolci skupaj z učiteljema Aljošo in Adrijano počistili in uredili šolsko okolico, v drugem delu pa izdelovali razne izdelke iz odpadnega materiala.

Zapisala: Adrijana Čermelj

OGLED RAZSTAVE O ALEKSANDRINKAH

V četrtek, 21. 4., smo se učenci podružnice podali v šolo v Dornberk, kjer smo si ogledali razstavo o aleksandrinkah. Tam sta nas sprejela učitelj Aljoša Bratina, eden od postavljalcev razstave, in gospa Inga Brezigar, nekdanja kustosinja goriškega muzeja.  Ta nas je popeljala v zgodbo iz preteklosti. Zgodbo, ki so jo živele mnoge ženske in njihove družine iz naše  vasi. Prav je, da ta del naše zgodovine poznamo in ga ohranjamo v naših spominih.

Zapisala: Klara Milanič

Likovno ustvarjanje učencev 3. in 4. b razreda

ČUTILA, ORGANI ZAZNAVANJA

V torek, 15. 3. 2016, so četrtošolci realizirali naravoslovni dan z zdravstveno vsebino. Izvedla ga je medicinska sestra Monika Tratnik.

Ljudje svoje okolje, druge ljudi in različne stvari, se pravi ves svet okoli sebe spoznavamo s pomočjo čutov. Čuti nam omogočajo, da vidimo, slišimo, vohamo, okušamo in tipamo svet okrog nas in množico reči in pojavov v njem. Čuti bogatijo naše izkušnje in dajejo barvo našim življenjem. Osnovni čuti so vid, sluh, okus, voh in tip.

Fotografirala: Monika Tratnik

Zapisala: Adrijana Čermelj

TUDI MI SMO NAVIJALI ZA NAŠE ORLE

V Planico ne moremo vsi, zato smo si prvo serijo tekme ogledali kar v šoli. Navijali smo tako glasno, da se je šola tresla. Držalo je pa tudi za finalno serijo, v kateri je naš Peter Prevc zmagal, odličen pa je bil tudi tretji Robi Kranjec. Bravo, naši!!!

Poskusi, odkrij in se zabavaj!

23. februarja sta nas obiskala Lea in Matjaž iz e-Hiše. Z njima smo preživeli ustvarjalen, eksperimentalen, robotiziran tehniški dan. Bilo nam je zelo lepo.

Ob sestavljanju in programiranju robotov smo spoznali, da je učenje zabavno, problemi rešljivi, da je lepo delati v timu in da za vsak izziv lahko poiščemo domiselno rešitev. V delavnicah smo izvajali poskuse, iskali odgovore na vnaprej zastavljena vprašanja in pridobili vpogled v znanstvene metode dela.

Zapisala in fotografirala:  Adrijana Čermelj

USTVARJAMO

Tretješolci in četrtošolci ustvarjamo na različne načine. Objavljamo nekaj naših izdelkov.

Zapisala in fotografirala:  Adrijana Čermelj

PUST HRUST MASTNIH UST

Pustni dan ni navaden dan, ampak dan norčij, zabav in maskiranja. Tudi tretješolci in četrtošolci smo skaširali in pobarvali maske, da smo lahko odganjali zimo in klicali pomlad.

Fotografirala in zapisala: Adrijana Čermelj

ŽIVEL PUST!

Na pustni  torek smo, kot se spodobi, šli na sprevod po vasi. Skorajda nam je uspelo pregnati tiste sive oblake, kajti skoznje je sramežljivo kukalo celo sonce.

Ob povratku v šolo smo ustvarjali pustne okraske in maske, spoznavali tradicionalne slovenske maske in težko dočakali revijo maškar. Vsaka se je predstavila. Komisija, ki smo jo sestavljale učiteljice, je imela težko delo, a je le izbrala tri najbolj izvirne. Zmagovalci so bili komarji, ki so nas navdušili z doma izdelano izvirno masko in kostumom. Sledila je skupinica junakov iz Čarovnika iz Oza. Domiselno so se našli skupaj lev, Doroteja in čarovnica ter se izkazali s predstavitvijo. S čokolado se bo skupaj s svojimi domačimi lahko posladkal tudi gasilec. Skupaj so namreč  sami ustvarili kostum in dodatke, celo gasilni aparat in kladivo, ki sta izgledala kot prava.

Živel pust!

O DEČKU, KI JE PISAL PESMI

V petek, 5. februarja, so učenci OŠ Dornberk in PŠ Prvačina pod vodstvom knjižničarke Edice Klanjšček Schlegel na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku predstavili življenje našega velikega pesnika Franceta Prešerna. Zgodbo so obogatili s Prešernovimi poezijami,  pevskimi in instrumentalnimi skladbami. »Prešeren« je otroke razveselil tudi s sladkimi figami.

S slike pa je vse dogajanje budno spremljal pravi Prešeren… Lepe proslave in kulturnega obnašanja učencev  je bil gotovo vesel.

ZVERINICE NA OBISKU

V četrtek, 28. 1., sta nas na podružnični šoli obiskala Jelena Sitar in Igor Cvetko s svojimi zverinicami. Zgodbo o tem, kako je mala rusica premagala grdino, sta na zabaven način predstavila z lutkami. Na šolo pa sta nam s svojimi godali prinesla tudi pravo rezijansko vzdušje z njihovo ljudsko glasbo »na tanko in na debelo«, ob katerih smo tudi zaplesali.

NAŠE MALE UMETNIJE

Ptički v vejah golega drevesa, snežaki, ki lovijo snežinke, otroci na snegu… Nič ne uide otroškim očem in njihovi ustvarjalni rokici. Na prihajajočo pomlad pa nas spomnijo barvni lončki za svinčnike in barvice, ki so nastali iz odpadnih materialov.

Izdelki so nastali v podaljšanem bivanju in pri pouku LUM.

RAZVESELILI SMO SE SNEGA

Že teden je minil, odkar nas je razveselil sneg, a spomini so še sveži. Nasmejani smo pogledovali skozi okno, ko so snežinke zasipale naše igrišče. Hišnika sta nam pridno očistila dovoz, mi pa smo se lovili, kepali, delali snežake… Pridno pojemo zimske pesmice, da bi nas kmalu spet tako lepo zasnežilo!

PO PIŠKOTIH DIŠI

V zadnjem tednu decembra je v šoli dišalo po piškotkih. Pridne male ročice so mesile, valjale, oblikovale, potresale s sladkorjem in veselo nosile v usta. Spekli in pojedli smo jih z velikim veseljem. Doživeli smo tudi prav poseben obisk. Babica Zima se nam je prišla pokazat. Najmlajšim je namesto dedka Mraza razdelila knjižna darilca. Bo prinesla tudi kaj snega?

VESELI DECEMBER NA PODRUŽNICI

December smo začeli s tehniškim dnevom, ki smo ga namenili izdelavi okenskih okraskov in vizitk, namenjenih za prodajo na dobrodelni prireditvi. Letos so nas očarale popularne sovice, ki tako že ves december radovedno kukajo  z oken šole, delijo pa srečo tudi vsem, ki so in še bodo dobili naše lepe vizitke. Z lepimi željami smo napolnili še zid želja.

V podaljšanem bivanju so iz odpadnih pokrovčkov in blaga izdelali okraske in z njimi okrasili smrečico. Lepa je, ko na njej zasvetijo še lučke. Rokice v mrzlih jutrih grejejo tudi pisane rokavičke.

Pripravljali smo se na prireditev in tam tudi sodelovali, družili pa smo se tudi z najmlajšimi v vrtcu Prvačina. Vedno gremo radi tja, saj so tam naši mlajši bratci, sestrice, bratranci, sestrične in naše vzgojiteljice. Eni drugim smo zapeli, zaplesali, enkrat pa smo si ogledali tudi nastop plesne skupine Tan-dem.

Prihajajoči teden bo dišalo po piškotkih, po učilnicah in hodnikih bo slišati praznično glasbo… Če vas pot kaj zanese mimo, se ustavite. Gotovo se najde piškotek tudi za  vas.

NASTOP NA SREČANJU STAREJŠIH OBČANOV

Odbor Rdečega križa je v nedeljo, 23. 11. 2015, organiziral v Sokolskem domu v Prvačini prijetno srečanje starejših občanov vasi. Povabili so tudi nas šolarje, da jim srečanje popestrimo z našim nastopom. Z veseljem smo se vabilu odzvali. Nastopili so tudi vrtčevski otroci, Prvačka pleh muzika in mažoretke. Res upamo, da smo starejšim z našimi pesmicami in plesom polepšali dan. Mi smo se imeli prav lepo.

SLADEK PETEK ZA UČENCE PŠ

Petek, 20. november, je bil za učence PŠ Prvačina res sladek. Zunaj turobno in deževno jesensko vreme, v šoli pa…

Najprej so nas v Sladkorno deželo popeljali Lana, Taja, Brina in David. Skupaj z mentorico učiteljico Heleno Vodopivec so nam predstavili  svojo knjigo Srna Metka in Sladkorna dežela. Napisali so jo v okviru literarnega natečaja in bili nagrajeni z njeno izdajo. Vsem nam je bila zelo všeč in morda kmalu doačakamo še kakšno. Srečno, mladi pisatelji!

Posladakali smo se tudi skupaj s čebelarko Urško Pahor. Lepo nam je predstavila delo čebelarja, življenje čebelic v panju in medene izdelke. Lipov med smo veselo polizali.

Sledil je še tradicionalni slovenski zajtrk. Zopet sladek med na maslu in kruhu, ob skodelici mleka in domačem jabolku in pozabili smo na sivo jesensko vreme…

Zapisala: Klara Milanič

VABILO K OGLEDU LIKOVNIH STVARITEV

Vabimo k ogledu likovni izdelkov, ki so nastali na PŠ Prvačina. Učenci zelo radi ustvarjajo, kar je tudi videti na njihovih umetninah. Se strinjate, kajne?

 Orientacija

V zadnjem tednu pouka  v mesecu oktobru smo se tretješolci in četrtošolci učili o orientaciji. Določali smo glavne strani neba na razne načine, med katerimi je bila tudi senca pokončnih predmetov. Ugotavljali smo, kako in kdaj se senca daljša oz. krajša in kdaj je najkrajša in kaže točno proti severu.

Tretješolci so spoznali tudi lunine mene in izdelali model gibanja Lune.

Fotografirala in zapisala Adrijana Čermelj

Varno v prometu

Po predhodnem dogovoru s policistom Andrejem Rožičem smo učenci 3. in 4. b razreda PŠ Prvačina izdelali prometne znake, na katere smo zapisali razne parole na temo Varno v prometu.

V sredo, 21. 10.2015, pa smo izvedli skupno akcijo z goriško policijo. Ustavljali smo promet, nakar sta policista preverila dokumente in povedala vozniku, da gre za preventivno akcijo. Učenci so vsakemu ustavljenemu vozniku podarili izdelek ter se zahvalili za sodelovanje in zaželeli varno vožnjo.

Fotografirala in napisala Adrijana Čermelj

 Ob tednu otroka se tudi pri nas veliko dogaja

Petkov dan smo začeli z najmočnejšo punčko na svetu.  Obiskala nas je prava pravcata Pika, vživo in v filmu.Ko smo se naužili njene energije in se počutili dovolj močne, smo se na igrišču ob vrtcu pomerili v različnih štafetnih igrah. Lepo je bilo, ko smo med seboj sodelovali najmlajši in najstarejši učenci šole. Eden drugega smo spodbujali n se lepo igrali. Kdo je zmagal? Vsi, saj smo krasno preživeli ta lep jesenski dan in tako prijetno zaključili teden otroka.

Četrtek je bil v tednu otroka rezerviran za glasbene junake, člane in članice prvačke pleh muzike. Glasno so prikorakali na naš improvizirani oder in nas s svojimi glasbili popeljali na morje, v gozd, na travnik in v mesto. Ne verjamete? Njihova glasbila vse to zmorejo in tega se tudi naši učenci učijo v njihovi godbeniški šoli. Zabavali so nas in kratkočasili z glasbenimi ugankami, za kar se vsem godbenikom in njihovim mentorjem najlepše zahvaljujemo.

V torek nas je obiskala še ena knjižna junakinja, tokrat pravljična. Ogledali smo si namreč malce prirejeno Pepelko, ki so nam jo zaigrali učenci in učenke angleškega dramskega krožka naše šole pod vodstvom učiteljice Irene Čebron. Pritegnili so nas z večno lepo ljubezensko zgodbo, še posebej pa z glasbeno plesnimi in smešnimi prizori. Vse smo razumeli, pa čeprav so nam zaigrali kar v angleškem jeziku!

Hvala za predstavo, dragi igralci. Vabljeni, ko pripravite novo igro.

Teden otroka se je začel z obiskom prvačke knjižne junakinje, najmlajše aleksandrinke. V knjigo z istim naslovom je njeno življenje ujela go. Ljuba Krušič. Predstavila nam jo je tako, kot le ona zna, in zelo nam je bila všeč. Spremljali sta jo tudi dve »aleksandrinki«, ki sta s svojimi opravami še posebej navdušili dekleta.

Najlepša hvala vsem trem za prijazen obisk. Obljubljamo, da bomo knjigo še brali.

Naravoslovni dan – VINOGRAD, 3. b

V petek, 25. septembra 2015, smo imeli učenci 3. b razreda prvi naravoslovni dan. Pri vinogradniku Stojanu Furlanu v Prvačini smo si ogledali vinograd v jeseni. V vinogradu nam je razstavil veliko vrst grozdja, katerega smo lahko poskusili in pojedli. Potem nam je razložil vse, kar je povezano s trgatvijo. Predstavil nam je tudi delo v kleti.

Poleg vinograda smo si ogledali še: oljke, ribnik, del vrta, sadovnjak in okusili sladke orehe, ki nam jih je prijazni gospodar strl in postregel.

Prvačina, 29. 9. 2015                                                                             Zapisala: Adrijana Čermelj

 Obiskala nas je tetka Jesen

Prvošolci in drugošolci smo se odzvali vabilu vrtca, kjer nas je na prvi jesenski dan obiskala tetka Jesen. V toplih barvah, lepa, prijazna, polna energije in življenja. Posladkali smo se z dobrotami, ki jih ponuja in izvedeli marsikaj o tem, kako nas razveseljuje pa tudi včasih spravlja v težave in skrbi.

Prometna kača

Ker nas je lani Prometna kača tako navdušila, smo jo letos spet izobesili v naši jedilnici in jo pridno polnimo z nalepkami. Posebej velja pohvaliti naše najstarejše, četrtošolce. Prav vsak dan čisto vsi pridejo v šolo peš! Lahko so nam lep zgled.

Več o projektu lahko preberete ob kliku

http://www.trafficsnakegame.eu/slovenia/sole/os-dornberk-ps-prvacina/

Medgeneracijski pohod na Manderjo

Zadnji poletni dan smo se tudi na PŠ Prvačina pridružili Simbiozi giba. Dobili smo se v šoli, se pripravili na pohod, po malici pa pri marketu skupaj z babicami, dedki, starši in drugimi počakali na mlajše sestrice, bratce in druge otroke iz vrtca. Skupaj smo se podali na pohod po Prvačini. Potrpežljivo smo se v hoji prilagajali eden drugemu. Na stopnišču pri cerkvi smo ubrano zapeli našo himno in nekaj ljudskih pesmi. Vrtčevski otroci so se z vzgojiteljicami in spremljevalci vrnili v vrtec, mi pa smo nadaljevali pohod proti Manderji. Pot je minevala v prijetnem klepetu in uživanju čudovite narave v lepem sončnem vremenu.  Srečno smo se vrnili v šolo in se poslovili. Hvala vsem tistim, ki ste se odzvali našemu vabilu in nam polepšali naš športni dan. V četrtek se nam lahko pridružite pri telovadbi!

Zapisala in fotografirala: Klara Milanič

Varno v promet

V četrtek, 10. 9., nas je v PŠ Prvačina obiskal policist g. Andrej Rožič s PP Nova Gorica, ki je sodeloval pri izvedbi  dneva dejavnosti VARNO V PROMET. Po uvodnem pogovoru o tem, kako lahko sami poskrbimo za svojo varnost v prometu, smo si nadeli rutke, odsevne trakove in čepice, da bi bili na sprehodu po vasi že od daleč opaženi.  Na poti smo vadili prečkanje ceste na označenem prehodu za pešce in tudi tam, kjer prehoda ni. »Levo, desno in še enkrat levo!« smo si ponavljali in pod budnim očesom policista uspešno in varno opravili vse vaje. Zahvaljujemo se mu za darilca, ki nam jih je prinesel,  in sodelovanje.  In da boste vedeli: policisti delijo tudi bonbončke, če smo pridni!

Fotografirala in zapisala: Klara Milanič

Prvi šolski dan v šol. l. 2015/2016 in prisrčen sprejem prvošolcev

Počitnice za nami in vstopili smo v novo šolsko leto. V 1. razred PŠ Prvačina je vstopilo 9 prvošolčkov. Njihovi vrstniki so jim pripravili prisrčen sprejem.

Zadnji šolski dan v šol. l. 2014/2015

Zadnji šolski dan so se učenci PŠ Prvačina pridružili svojim vrstnikom v Dornberku in skupaj z njimi obeležili dan državnosti. Nato so na svoji šoli pripravili prireditev Pokaži, kaj znaš. Delček tega, kar so pokazali, si lahko pogledate v spodnjem filmu.

Športni dan

11. 6. 2015 smo 1.b in 2. b imeli zadnji športni dan. Pridružili smo se 3.b in 4. b razredu na poti do reke Vipave. 3. in 4. b so nabirali zanimivo kamenje, katero so potrebovali pri likovni umetnosti. Bilo je lepo in zanimivo.
Zapisala: Ingrid Jug

Zaključna prireditev za čiste zobe

10. 6. 2015 smo se 2. b in 5. a udeležili nagedne prireditve v SNG NOva Gorica, ker smo zmagali na tekmovanju za čiste zobe. Na koncu smo se posladkali še s slastnim sladoledom.

Zapisala: Ingrid Jug

Orientacijski pohod

29. 5. 2015 smo imeli 1. in 2. b orientacijski pohod – lov za zakladom. Pot nas je vodila na Tijanovo posestvo, kjer nam je njegov dedek pokazal oljke, marelice, dva različna vrta, ribnik, cvetje, domovanje slepca in nas pogostil s češnjami. Nato nas je pot vodila do Jašine hiše, kjer smo po straneh neba ugotovili v kateri smeri je naša šola. Nato smo se po varni poti vrnili do šole. V učilnici nas je pričakal skriti zaklad – pecivo v obliki črk, katerega je napekla učiteljica Mateja Hočevar. Pecivo je soupadalo s praznovanjem zaključka obravnave črk.

Zapisala: Ingrid Jug

Filmček o pohodu si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Češnje – likovni natečaj

Martin Mihelj iz 1. b je prejel nagrado in priznanje na likovnem natečaju – češnje, katerega je razpisala OŠ Dobrovo.Nagrajenih je bilo 10 otrok likovnih del od prispelih 200. Priznanje sta prejeli tudi Vita Rupnik iz 1. b in Aneja Juretč iz 2. b. Mentorica je bila učiteljica Mateja Hočevar. Razstava nagrajenih likovnih del je bila v Hiši kulture v Šmartnem. Tam je potekal lep kulturni program s podelitvijo nagrad in priznanj otrokom. Nato je sledila gostija s sladoledom, češnjami, sokovi, pa še bi se našlo kaj. Dan je bil lep. poletno sončen in topel.Čestitke nagrajencem.

Zapisala: Ingrid Jug

Tehniški dan – POMLADNE DELAVNICE

V ponedeljek, 11. maja 2015, smo izvedli v 3. in 4. b razredu na PŠ Prvačina zadnji tehniški dan. Ustvarjali smo iz odpadnega materiala, in sicer: sove, lončke za svinčnike, jelenčke in kravo. Vse izdelke smo razstavili na šolskem hodniku. Lahko si jih pridete ogledat.

Zapisala: Adrijana Čermelj

Delni kulturni dan – Knjiga je moja prijateljica

24. aprila smo na podružnični šoli Prvačina izvedle delni KD, na temo »Knjiga je moja prijateljica«. Namenjen je bil učencem in učenkam 1. in  2. b ter 3. b razreda.

V tem tednu je bil svetovni dan knjige, zato se nam je zdelo primerno, da ta dan obeležimo.

Ker letos poteka na naši šoli projekt bralne pismenosti, smo se odločile, da izrabimo ob tej priložnosti način dela, ki bo izražal to dejavnost.

Izbrale smo temo ekologija – Zeleni in sivi otok. Po uvodni motivaciji so starejši učenci brali mlajšim, sledilo je delo po mešanih starostnih skupinah in poročanje.

Izkazalo se je, da jim je bilo tako delo všeč, skupine so delovale homogeno, starejši učenci so vzpodbujali mlajše in se pri tem izkazali.

Zapisala: Adrijana Čermelj

Kraj z zgodbo

V petek, 17. aprila 2015, je bila na OŠ Danila Lokarja v Ajdovščini otvoritev razstave na temo »Kraj z zgodbo«. Razstavljene so bile tudi slike naših treh učencev, in sicer: Neja Rožiča, Davida Petrovića in Kristine Zorn /manjka na fotografiji/

Zapisala: Adrijana Čermelj

V podaljšanem bivanju nam ni nikoli dolgčas

V podaljšanem bivanju nam ni nikoli dolgčas. Večina učencev je vključena v projektna dela – takšna je bila tudi ustvarjalna delavnica, kjer smo izdelovali kipe. Vsak projekt nam vzame kar veliko ur dela,  vendar smo na koncu zadovoljni s svojimi izdelki. V okviru tega projekta smo izdelali tudi knjižna junaka Tineta in Bineta, saj smo se priključili projektu Naša mala knjižnica. Naša knjižna junaka sta bila tako lepa, da so ju predstavili tudi na televiziji v oddaji Dobro jutro.

Leonida Gregorič

Tekli smo učitelji in otroci

10. 4. 2015 je bil dan teka. Vsi učenci naše šole smo odšli na igrišče k vrtcu in skupaj z otroki iz Vrtca Prvačina tekli dva kroga. Učenci 1., 2., 3. in 4. razreda smo s tekom nadaljevali še po odhodu otrok iz vrtca. Da pa ne bi tekli samo učenci, smo tekli tudi učitelji. Počutili smo se dobro.

Ingrid Jug

Tudi mi smo pridno prebirali knjige in osvojili bralno značko

2. 4. 2015 smo odšli na OŠ Dornberk. Tam smo v knjižnici pozdravili pisateljico  Natašo Konc Lorenzutti. Prvošolci so prejeli priznanje ob zaključku bralne značke.

Ingrid Jug

e-Hiša na obisku

V četrtek, 26. 3. 2015, smo učenci in učenke 3. in 4. b razreda imeli tehniški dan. Obiskale so nas delavke e-Hiše iz Nove Gorice, ki so nam pripravile delavnice s poizkusi. Izvajalci le-teh smo bili kar sami. Izdelali smo tudi prototip današnjega fotoaparata, to je kamera obscura.

Tretješolci in četrtošolci iz Prvačine

Imeli smo se pustno lepo

17. 2. 2015 smo se imeli pustno lepo. V šolo smo prišli namaškarani in ko smo pojedli slasten krof, smo  odšli  na sprehod po Prvačini. Spotoma smo se ustavili  še Vrtcu Prvačina. Ob vrnitvi na šolo smo še rajali in se veselili vse do kosila. Tudi po kosilu smo se še veselili pustne zabave.

Ingrid Jug

Obeležitev slovenskega kulturnega praznika

9. 2. 2015 smo obeležili slovenski kulturni praznik z udeležitvijo na prireditvi, ki je bila v veliki avli OŠ Dornberk.

Ingrid Jug

Razstava starih predmetov

V februarju smo učenci 1. in 2. razreda spoznavali stare predmete. Učenci so v šolo prinašali zanimive starine. Priredili smo razredno razstavo.

Ingrid Jug

 

Če bi ure vse obstale

Če bi ure vse obstale,

bi zmešnjave red nastale.

Tretješolci spoznavamo uro in njeno delovanje. Tudi sami smo jih izdelali, da bomo z njimi znali rokovati.

Januar, 2015                                                                                     Adrijana Čermelj

Četrtošolci izdelovali vodnjake

Pri urah likovne umetnosti se ukvarjamo tudi z arhitekturo. Vodnjake iz kamenčkov so  izdelali četrtošolci iz Podružnične šole Prvačina.

Januar, 2015                                                                                       Adrijana Čermelj

Plavalni tečaj

V času od 12. 1. 2015 do 16. 1.2015 poteka plavalni tečaj za tretješolce, in sicer v kompleksu bazenov v Novi Gorici. Na plavalnem tečaju sledimo cilju: Učenci so prilagojeni na vodo in preplavajo 25 metrov.

Januar, 2015                                                              Zapisala: Adrijana Čermelj

Trije prašički

V petek, pred prazniki, smo učenci in učenke PŠ Prvačina obiskali vrtec. Povabili so nas k ogledu igrice Trije prašički. Nastopali so dijaki umetnostne gimnazije Nova Gorica, in sicer na lastno pobudo. Z igro so jih zelo pritegnili, saj so učenci tudi aktivno sodelovali. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na fotografijah.

December, 2014                                                       Zapisala in fotografirala: Adrijana Čermelj