Skoči na glavno vsebino

Dogodki in novice 2019/20

PUSTNA

TRALALA, HOPSASA
PUSTNE SMO ŠEME,
TRALALA, HOPSASA
NIČ NISMO LENE.

TRALALA, HOPSASA
OKROG SE VRTIMO,
TRALALA, HOPSASA
IN VESELIMO.

ROK BO VOJAK POSTAL,
MANJA ŽIRAFA,
MAŠKARE SMO PRAV VSI,
SMEŠNA JE VSAKA.
Mira Voglar

Presenečenje Turističnega društva Prvačina

Tudi v  šolskem letu 2018/19 so se učenci PŠ Prvačina odzvali vabilu Turističnega društva Prvačina in izdelali obeske za ključe, ki so jih otroci ponudili obiskovalcem ob prazniku breskev. Zato so nam člani društva kupili LEGO kocke v vrednosti 110 EUR, s katerimi nas je v sredo, 26.2.2020, razveselila gospa Valentina Anderlič.

Hvala Turističnemu društvu Prvačina. Radi se bomo igrali s kockami.

Učiteljice in učenci PŠ Prvačina

GLASBENA DELAVNICA  – KUL GLASBENE CEVI

29. januarja smo se prvošolci in drugošolci na PŠ Prvačina zelo zabavali, ko smo se preizkusili v igranju na boomwhackers oziroma tako imenovane kul glasbene cevi. To plastične cevi različnih dolžin in barv. Vsaka dolžina in barva je uglašena na določen ton. Tako smo zaigrali različne večglasne melodične vzorce ter akordične spremljave na različne pesmi, kot na primer Kuža pazi, Marko skače, Ko si srečen… Preživeli smo res zabavno glasbeno uro, ki je kar prehitro minila.

Helena Vodopivec

PRIREDITEV ZA STAREJŠE OBČANE

V nedeljo, 17. 11. 2019, smo bili učenci povabljeni na srečanje starejših občanov v Sokolski dom v Prvačini. Zanje smo pripravili kulturno zabavni program in jim tako polepšali deževno popoldne.

Učenci 1. razreda so recitirali pesem O dedku in babici; učenci 2. razreda so zapeli Mi se imamo radi in Regiment po cesti gre; učenci 3. razreda so recitirali pesem Kdo je najboljši ded, učenci 4. razreda pa so nastopali z zabavno vremensko napovedjo in reklamami. Učenci 1. in 3. razreda so skupaj še zaplesali ples.

Urica in pol je hitro minila, učenci in učiteljice smo se prijetno utrujeni vrnili domov, starejši občani pa so nadaljevali z druženjem.

Monika Mihelj Kalin

GASILSKI LIKOVNI NATEČAJ

V sodelovanju Osnovne šole Dornberk in PGD Dornberk je v mesecu požarne varnosti potekal že tradicionalni likovni natečaj. Letošnja tema natečaja je bila  »POŽAR V VEČSTANOVANJSKIH STAVBAH«. Natečaja smo se udeležili tudi učenci Podružnične šole Prvačina. Na razstavi, ki sta jo organizirala OŠ Dornberk in PGD Dornberk, so prikazani najlepši izdelki, ki so jih ustvarili otroci.

V četrtek, 20.11.2019 pa so nas na osnovni šoli Prvačina obiskali tudi gasilci, ki so  razglasili dobitnike nagrad likovnega natečaja ter jim izročili priznanja in nagrade.

Anja Zaletelj

OBISK KMETIJE

V tretjem razredu PŠ Prvačina se v teh dneh veliko pogovarjamo o kmetiji. Ker imamo v bližini šole ekološko kmetijo, smo lastnika povprašali, če bi lahko prišli na obisk. Gospod Alan nas je z veseljem sprejel in nam vse razkazal. Videli smo živali, jih hranili, si ogledali orodja in stroje, prostore ter si na mlinski kamen iz pšeničnih zrn celo zmleli svojo moko.

Monika Mihelj Kalin

NARAVOSLOVNI DAN – ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA, ROJSTVA

V ponedeljek, 11. 11. 2019, smo imeli z učenci 3. b razreda naravoslovni dan o zdravem načinu življenja in rojstvu. Učili smo se o prehranski piramidi, ustreznem umivanju rok, preprečevanju širjenja okužb, o spočetju in rojstvu. Naučili smo se veliko zanimivega, si ogledali nekaj poučnih krajših filmov in utrdili znanje na delovnih listih.

Monika Mihelj Kalin

DELAVNICA CAJON

V četrtek, 24. 10. 2019 so se učenci 3. in 4. razreda PŠ Prvačina udeležili glasbene delavnice o cajonih. Cajon je tolkalni instrument kvadratne oblike, ki prej kot na glasbilo spominja na škatlo, na kateri lahko sedimo. Že res, da na škatli lahko sedimo, a hkrati lahko nanjo igramo z rokami in na delavnici so nanje zaigrali čisto vsi učenci. Otroci so spoznali osnovno tehniko igranja na cajon, reprezentativne svetovne ritme in principa improvizacije ter bobnarske komunikacije. Preživeli smo krasno uro, ki nam je ponudila obilo glasbenih užitkov in hkrati sprostitev v tem hitro vrtečem se svetu.

Monika Mihelj Kalin

PRISLUHNIMO ZGODBI

V petek 11. 10. 2019, na zadnji dan tedna otroka, je učence podružnične šole presenetil prav poseben obisk. Obiskali so nas gospa Janja Šinigoj, gospod Iztok Rupnik ter gospa Teja Šinigoj. Gospa Janja je otrokom na zelo doživet in igriv način pripovedovala svoje dogodivščine iz šole ter le te povezala k zgodbi o Bertiju in slavi iz zbirke Umazani Berti. Zgodbo je prikazala in pripovedovala zelo doživeto, manjkalo pa ni niti lutk. Gospod Iztok nam je vmes zaigral na klarinet. Tako je bila celotna zgodba še bolj čudovita in čarobna. Na koncu pa nas je obiskala tudi gospa Teja skupaj z dvema prav posebnima gostoma (lutki dečka in deklice). Lutki sta učence navdušili, skupaj so si ju ogledali, ju pestovali ter se z njima poigrali. Za konec čudovitega obiska pa smo vsi skupaj zapeli ter zaigrali na male instrumente tri pesmice. Gostom so se učenci lepo zahvalili ter jim s pomočjo učiteljic pripravili manjša darilca v spomin. Konec tedna otroka smo torej zaključili v čudovitem vzdušju.

Anja Zaletelj

ŠPORNI DAN – JESENSKI POHOD

V tednu otroka, natančneje v torek, 8. 10. 2019, smo se učenci Podružnične šole Prvačina odpravili na jesenski pohod. Začetek pohoda je bil iz pred naše šole, kjer nas je že zjutraj pozdravilo čudovito sončno vreme. Zato smo se s še večjimi nasmehi na obrazih odpravili na pot, ki nas je vodila skozi vas in gozd, do akumulacijskega jezera Vogršček. Tam smo si na travi ob jezeru privoščili zasluženo malico ter uživali ob prečudovitem pogledu na jezero in naravo. Po krajšem počitku in raziskovanju okolice smo se po gozdni poti odpravili nazaj proti šoli. Po poti smo opazovali jesenske lepote gozda ter prepevali različne pesmi. Dan je res prehitro minil.

Anja Zaletelj

PLAVALNI TEČAJ

Med 30. septembrom in 4. oktobrom 2019 smo učenci tretjih razredov OŠ Dornberk in PŠ Prvačina obiskovali plavalni tečaj v Ajdovščini. Vsako jutro smo se z avtobusom odpravili tja, se hitro uredili in dopoldne »prečofotali« v prijetno topli bazenski vodi. Z začetka smo se učili prilagajanja na vodo in se razporedili v skupine glede na plavalno znanje. Tekom tedna smo usvajali različne plavalne tehnike, seveda časa za kakšno norčijo tudi ni zmanjkalo. Preživeli smo krasen teden.

Monika Mihelj Kalin

VARNO V PROMETU

V četrtek,  26. 9. 2019, smo v 1. razredu izvedli naravoslovni dan z naslovom Varno v prometu. Spoznavali smo se s prometno varnostjo, s pravilnimi in varnimi načini vožnje in hoje. Dan se je pričel z obiskom policista v razredu, ki je preveril kaj vse že vemo o prometu in nas nato povabil na učni sprehod po Prvačini. Na sprehod s policistoma pa smo prvošolci povabili tudi drugošolce, da se tudi oni spomnijo, da morajo sami poskrbeti za svojo varnost v prometu. Policist nam je na sprehodu demonstriral tudi pravilno prečkanje ceste, nato pa preveril še naše znanje v samostojnem prečkanju ceste. Po vrnitvi v razred smo se s policistom pogovarjali o sprehodu, prebrali pravljico o prometu, barvali pobarvanke ter si ogledali nekaj posnetkov na to tematiko.

Veseli smo, da si je policist Andrej Rožič vzel čas in nas najmlajše, ki z rumenimi ruticami hodimo po Prvačini naučil, kako naj bomo varni, vidni in previdni v prometu tudi v prihodnje. Učenci smo bili nad obiskom in potekom dneva navdušeni ter preživeli čudovit poučen dan.

Dostopnost