Skoči na glavno vsebino

Teden vseživljenjskega učenja 2017

Orientacijski pohod – priložnost za druženje na PŠ

V četrtek, 25. maja, smo učenci, starši in učiteljice podružnične šole Prvačina preživeli skupaj lepo popoldne.  Medtem ko smo se učiteljice s starši pogovarjale še na zadnjem roditeljskem sestanku, so učenci na igrišču že opravljali mete na koš za prvi žigec na kartončku orientacijskega pohoda. Takoj po sestanku so se skupine staršev in otrok odpravile na pot. Sledili so puščicam in na kontrolnih točkah po različnih opravljenih nalogah dobili namig za nadaljevanje poti. Na prvi lepi razgledni točki so se orientirali, na drugi so se posvetili sadju Vipavske doline in vsemu, kar lahko iz njega naredimo, na glasbeni točki so se preizkusili v igranju na domača glasbila, starši pa v petju in plesu, na četrti so prepoznavali cvetje, ki krasi travnike v tem lepem delu leta, na predzadnji so posvetili pozornost Goriškemu slavčku, Simonu Gregorčiču, na povratku k šoli, pa so izmerili obseg igrišča. Vse skupine so pridno zbrale vse žigce, zato so si prislužile sladko nagrado, čokoladne kroglice, ki so jih otroci že dopoldne z veseljem naredili.

Na šolskem igrišču smo se še poigrali, poklepetali in ugotovili, da ni potrebno veliko, da nam je lepo.

Zapisala: Klara Milanič

Na TVU šivamo in ustvarjamo skupaj

Danes 18. 6. 2017 sta na šoli potekali še dve delavnici v okviru tedna vseživljenjskega učenja.

Prva, šiviljska delavnica, se je odvila v dopoldanskem času. Učenci 1. c razreda so skupaj s svojima učiteljicama povabili v svojo družbo mamice in babice. Skupaj so poprijeli po šivankah in pisanem blagu. Celotno delavnico je vodila ga. Tanja Grgič Stopar, ki je poskrbela tako za material kot za pripomočke.

Vsi skupaj so se z velikim zagonom poprijeli po šivankah in nastali so čudoviti izdelki, ki niso samo lepi ampak tudi zelo uporabni. Hvala vsem mamicam in babicam ter posebej ga. Tanji za čudovit dan in znanja ter spretnosti, ki smo se jih danes naučili.

Druga delavnica, ustvarjalna, je potekala v popoldanskem času. Učenci OPB so medse povabili starše in skupaj so izdelovali lutke. Lutke imajo na naši šoli in tudi drugod izredno priljubljenost. Danes so se z njimi spoprijeli tudi starši. Videli so koliko dela in truda je potrebno, da takšen izdelek oživi.

Uspešno delo naši ustvarjalci!

Martina Merljak, koordinatorka TVU

 

TVU povezuje vse generacije

Danes sta se na naši šoli odvili dve dejavnosti v povezavi s tednom vseživljenjskega učenja.

Prva delavnica je potekala pod naslovom »Modno preoblikovanje – reciklaža oblačil«. V svoji sredi je povezala različne generacije, ki so si med seboj delile znanja v šivanju in modnem preoblikovanju. Večina izdelkov je bila predelana iz starega blaga in oblačil, ki niso več moderna. Tako so s skupnimi močmi odpisanim oblačilom dali nov zagon in nov smisel.

Druga delavnica je nastala pod okriljem učiteljic podaljšanega bivanja. Skupaj z učenci, ki obiskujejo 1. in 2. razred so oblikovali srečanje na temo »Igre našega in vašega otroštva«. Staršem in starim staršem so prikazali igre, ki se jih dnevno igrajo v prostem času. Na koncu pa so na svoj račun prišli tudi starši in stari starši. Pokazali so namreč igre s katerimi so si, v svoji mladosti, sami krajšali čas. Srečanje je bilo razgibano in polno otroškega in odraslega smeha. Spomini na otroštvo pa so vreli na plan.

Martina Merljak, koordinatorka TVU

Računalniška delavnica na tednu vseživljenjska učenja

Tretji dogodek v okviru TVU je bila računalniška delavnica za sodelavce osnovne šole z naslovom “Word in PawerPoint za telebane”.

Računalniške veščine so v današnjem svetu nuja in tudi učitelji se lahko vedno kaj novega naučimo. Danes smo si ogledali različne možnosti oblikovanja učnih pripomočkov s pomočjo dveh računalniških programov – Word in PawerPoint. Učitelji se teh dveh programov velikokrat poslužujemo, ne poznamo pa vseh njunih sposobnost.

Tako smo v svoje rokave pospravili kakšno spretnost več in se navdušeno dogovorili, da takšno delavnico znova ponovimo.

Martina Merljak, koordinatorka TVU

Medgeneracijsko branje v tednu vseživljenjskega učenja

Drugi dogodek v sklopu TVU se je odvil danes ponedeljek, 15. 5. 2017, ob 13.30. Medgeneracijsko branje združuje učence zadnje triade Osnovne šole Dornberk, njene zaposlene in prebivalce okoliških krajev. Vse skupaj druži ljubezen do knjige in branja.
Današnje srečanje je bilo namenjeno branju in pogovoru o knjigi Damjana Šinigoja z naslovom Iskanje Eve.
Sodelujoči so si na srečanju izmenjali mnenja o vsebini knjige, o strukturi in problematiki, ki se v knjigi pojavi.
Preko pogovora so odkrivali nove poglede, nove nianse knjige in prav generacijska pestrost je odprla pogovore, ki jih marsikdo sam ne bi odrl.
Martina Merljak, koordinatorka TVU

Začetek TVU na OŠ Dornberk

Osnovna šola Dornberk  sodeluje v projektu TVU, ki letos poteka pod sloganom »Slovenija učeča se dežela«. Projekt je usmerjen v promocijo učenja skozi vsa življenjska obdobja.

Prvi dogodek, ki se je organiziral na šoli v sklopu projekta, je bila predpremiera gledališke predstave Skrivnostni gozd. Gledališko predstavo so pripravili učenci dramskega krožka pod mentorstvom učiteljic Petre Gabriel, Irene Humar Kobal in Anuše Blažko.

Učenci krožka so prvo uprizoritev igre namenili učencem 1. in 2. triade osnovne šole ter vrtčevskim otrokom z namenom spodbujanja gledališke dejavnosti in gledališke kulture na šoli.

Z izredno predanostjo in enkratno igro so tako pokazali, da je gledališče in dramska igra nekaj pomembnega za našo rast in kulturno vzgojo. Učenci dramskega krožka so s svojo igro in delom dali edinstven vzor bodočim generacijam. Enkraten začetek tedna vseživljenjskega učenja.

Če želite bi del te zgodbe v skrivnostnem gozdu, ste vljudno vabljeni na javno premierno uprizoritev, ki bo danes ob 19.uri v avli Osnovne šole Dornberk.

Martina Merljak, koordinatorka TVU

Letošnjemu tednu vseživljenjskega dogodka se je pridružila tudi naša šola.

Kateri dogodki se bodo odvijali pri nas in v širši okolici, si lahko preberete na spodnji povezavi.

http://tvu.acs.si/koledar/iskanje/index.php?i

VABLJENI!

 

Dostopnost