Skoči na glavno vsebino

Novičke 2023/24

NASTOP V SOKOLSKEM DOMU

V nedeljo, 19. 11. 2023, je v Sokolskem domu v Prvačini potekalo srečanje starejših krajanov, ki ga vsako leto organizirajo prostovoljci Rdečega križa iz Prvačine. Z veseljem smo se odzvali njihovemu povabilu in jim s svojo prisrčnostjo, plesnimi točkami, skeči in petjem popestrili nedeljski popoldan.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 17.11.2023, smo obeleževali Tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci vseh treh razredov smo se zbrali v učilnici 2.b razreda, se pogovorili o pomenu hrane, o hrani nekoč in danes, o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prisluhnili smo pravljici Bogata in uboga sestra ter poslušali izjavo gospe Ančke Gošnik Godec, ki je spregovorila, kakšen je bil nekdaj odnos do kruha in kako ga je pripravljala njena mama.

Po uvodnem delu, smo se odpravili v jedilnico in se posladkali z dobrotami značilnimi za Tradicionalni slovenski zajtrk.

Zapisala: Monika Mihelj Kalin

PEKA ŠTRUDLJA

Drugošolci smo se v zadnjem času veliko pogovarjali o jeseni, jesenskih pridelkih in podobnem. Ob zaključku obravnavane teme, smo nizali ideje o tem, kaj bi lahko iz jesenskih izdelkov tudi pripravili. Med učenci je padla jasna ideja, da bi prinesli jabolka in iz njih spekli štrudelj. Tako smo v četrtek, 16. 11. 2023, res zavihali rokave, olupili jabolka, naribali in pripravili vse potrebno za to jesensko dobroto. Štrudelj smo dali peči in se ob kosilu z njim posladkali. Vsak je še vzel kos za domov in z njim razveselil še domače.

Zapisala: Monika Mihelj Kalin

HIŠA SELIVKA

“Kdo ne bi imel mehkega perja in kril, da bi vzletel s Hišo selivko, ki je doma povsod, kjer se imamo dobro?!”
Marko Kravos

Ob zaključku tedna otroka so se prvošolci razveselili slikanice, ki jo podarja Društvo Bralna značka. Domov so odnesli vsak svojo knjigo Hiša selivka pisatelja Marka Kravosa.

Zapisala: Helena Vodopivec

BIBLIOBUS NA OBISKU

V tednu otroka je našo šolo obiskalo zanimivo in posebno vozilo, imenovano potujoča knjižnica ali bibliobus. Lepo sta nas sprejela knjižničarka in voznik avtobusa.

Prijazna knjižničarka Urška Magajne nam je razložila nekaj podatkov o bibliobusu Goriške knjižnice Franceta Bevka, nato pa nas povabila k ogledu. Še prej pa smo morali rešiti nekaj ugank.

Našo pozornost so pritegnile tako knjige kot sam prostor. Škoda, ker se s potujočo knjižnico nismo mogli odpeljati.

Zapisala: Helena Vodopivec

VARNO V PROMETU

V torek, 3. 10. 2023, je prvošolce in drugošolce PŠ Prvačina obiskala policistka Mateja J. Kitek. Najprej so otroci obnovili svoje znanje o prometu, policistka pa jih je o podučila še o marsičem novem. Poudarila je, da morajo prvošolci in drugošolci nositi rumene rutice, ki jih naredijo bolj vidne in zato bolj varne. Opozorila jih je tudi na to, da morajo biti med vožnjo v avtu vedno pripeti in morajo sedeti na otroškem sedežu. Nato so si otroci nadeli rutice in svoje znanje preizkusili na sprehodu. Opazovali so promet in opisovali prometne znake, ki so jih videli ob cesti. Policistka je učence opozorila na nevarnosti in pasti na cesti. Učenci so se naučili pravilno in varno prečkati cesto.

Zapisala: Helena Vodopivec

DAN ŠPORTA

V sredo, 4. 10. 2023, smo učenci PŠ izvedli športni dan. Najprej smo se odpravili na pohod proti Mandriji, nato pa smo še na igrišču igrali zabavne športne igre.

Več o dnevu si lahko ogledate v fotogaleriji.

Zapisala: Monika M. Kalin

PRIDRUŽILI SMO SE MNOŽIČNEMU TEKU

Atletska zveza Slovenije že nekaj let pripravlja množično akcijo, s katero spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja. Učenci PŠ Prvačina se ga udeležujemo že nekaj let in smo se ga tudi letos. V akciji gre za najbolj množičen tek otrok v Sloveniji, ki je letos potekal pod geslom “Začni mlad, tekmuj pošteno”.
torek, 26. septembra 2023, smo učiteljice v sklopu športne vzgoje organizirale tek na 200 metrov. Začeli smo z glasbenim ogrevanjem, zabavnimi igrami in zaključili še s tekom. Učenci so razdaljo pretekli z nasmeški na obrazih, uživali v toplem jesenskem soncu in si obljubili, da bomo take navade ohranjali. Na koncu je še vsak prejel diplomo za opravljeno nalogo.

Monika M. Kalin

OBISKALA NAS JE TETKA JESEN

V sredo, 27.9.2023, je v našo šolo prišla na obisk Tetka jesen. Prišla je odeta v škrlatna oblačila in s seboj prinesla cel kup sladkih zakladov. Njen pehar je bil poln hrušk, kostanjev, orehov in podobnih jesenskih dobrot, v kovčku pa je skrivala pribor za barvanje listov. Dan nam je polepšala s svojo predstavitvijo in pripovedovanjem zabavnih zgodb. S seboj je pripeljala še škratka Zlatka, ki pa se je veselo skrival, nam malce ponagajal in bo v prihodnjih dneh veselo barval liste na drevesih. Z veseljem bomo opazovali njegovo delo in uživali v lepotah jesenskih barv.

Učenci in učiteljice PŠ Prvačina

SPREJEM PRVOŠOLCEV

Prvega šolskega dne so se zagotovo najbolj veselili prvošolci in njihovi starši. Na Podružnični šoli Prvačina smo jih pričakale učiteljice in starejši šolarji, ki so jim pripravili kratek kulturni program. Male učenjake sta pozdravila in nagovorila tudi ravnateljica Dragica Vidmar in predstavnik MONG g. Anton Harej.

Po uradnem delu sprejema so prvošolci v razredu spoznali nove sošolce in učiteljici. Na koncu so se posladkali s torto.

Dostopnost