Skoči na glavno vsebino

Novičke 2021/2022

Glasbena urica s Tinkaro Kovač

V sredo, 13. 6. 2022, smo imeli na PŠ Prvačina prav poseben dogodek. Obiskala nas je Tinkara Kovač, slovenska pevka in glasbenica. Tinkara je tudi učiteljica prečne flavte naše četrtošolke Pie Leban.

Na Piino povabilo je prišla, na našo šolo. Učencem je najprej z lutkami in glasbo predstavila priredbo pravljice Kdo je napravil Vidku srajčico, nato pa sta skupaj s Pio predstavili prečno flavto ter tudi zaigrali krajšo skladbo. Tinkara nam je ob koncu glasbene urice zapela in zaigrala tudi svojo avtorsko pesem Spet.

Učenci so obema z veseljem prisluhnili in ju nagradili z aplavzom.

ZIMSKI POHOD NA CERJE

V torek, 8. 3. 2022, smo se učenci 1. do 4. razredov OŠ Dornberk in PŠ Prvačina odpravili na zimski pohod na Cerje. Z avtobusom smo se iz Prvačine odpeljali do parkirišča ob poti na Cerje. Pot smo nadaljevali peš po cesti do spomenika, kjer nas je pričakalo presenečenje. Sprejele so nas Opajske žene in nam zapele nekaj ljudskih in domačih pesmi ter nam predstavile kraško žbrinco – pripomoček za nošenje listja, stelje, sena, ki so ga včasih uporabljale ženske pri kmečkih opravilih. Po krajšem kulturnem programu, smo se okrepčali z malico, se fotografirali in odpravili nazaj. Med potjo smo zavili še do Borojevićevega prestola in se nato po krožni poti vrnili na parkirišče, kjer so nas čakali avtobusi. Polni lepih vtisov in nekoliko utrujeni, smo se vrnili nazaj v šolo. Preživeli smo malce vetroven, a lep sončen dan.

MAŠKARE

(Janez Bitenc)

Od hiše do hiše, od vrat do vrat,

prinašamo smeh vam in s smehom pomlad.

Zato pa nam dajte en dinarček dva,

tri krofe, tri bobe in košček mesa.

ŠPORT JE ZABAVEN

V sredo, 10. 11. 2021, je bil za prvošolce in tretješolce prav poseben dan. Pripravili smo težke nahrbtnike in se z avtobusom odpeljali na letališče, od tam pa z letalom v afriško džunglo. Tam smo srečali žirafe, slone, kače, leve ter preplavali reko, da smo ušli ljudožercem. Zvečer smo zakurili ogenj in si skuhali večerjo. Prespali smo v spalnih večah in zjutraj odleteli nazaj v Slovenijo ter se vrnili v Prvačino še preden je kdo opazil, da nas ni.

V telovadnici smo se razgibali s šaljivimi štafetnimi igrami, v šoli smo se naučili dva nova plesa, na sprehodu pa smo se nadihali svežega zraka.

Res smo se zabavali.

Zapisali učiteljici Saša in Helena

Obeležili smo dan spomina na mrtve

Pred odhodom na počitnice smo se učenci PŠ sprehodili do spomenika padlim borcem v Prvačini ter jih počastili z besedo in pesmijo. Namenili smo jim minuto molka in jim prižgali svečko. Spregovorili smo tudi o namenu bližajočega se praznika dneva spomina na mrtve in tem, da bodo v teh dneh tudi z družinami obiskovali grobove in se spominjali bližnjih, tistih, ki jih ni več med nami.

TEDEN OTROKA V PRVAČINI

Za nami je res lep teden. Vsak dan se je dogajalo kaj zanimivega. Zares smo dobro izkoristili geslo Razigran uživaj dan! Vsako jutro smo pouk pričeli s socialno igro, ki nam je dala dodatne energije za učenje. Prvi in drugi razred je v ponedeljek obiskal policist, tretješolci so imeli v sredo na obisku medicinsko sestro. Pri likovni umetnosti smo se spominjali, kdaj smo najbolj veseli, sproščeni in razigrani in to poustvarili tudi na balonih. Teden smo zaključili z ogledom filma Sreča na vrvici oz. Junaki petega razreda. Teden otroka pa je učencem prinesel tudi nove žoge, katere bodo z veseljem uporabljali v času podaljšanega bivanja, športa in tudi med odmori.

Zapisala: Saša Mihelj

VARNO V PROMETU

V ponedeljek,  4. 10. 2021, smo v 1. in 2. razredu izvedli naravoslovni oziroma tehniški dan z naslovom Varno v prometu. Dan se je pričel z obiskom policista, ki nas je povabil na učni sprehod po Prvačini. Policist nas je na sprehodu seznanil s pravilnim prečkanjem ceste, nato pa preveril naše znanje v samostojnem prečkanju. Po vrnitvi v razred smo si ogledali poučno risanko in tako preverili svoje znanje. Dan se je nadaljeval z učenjem o varnosti otrok v prometu.

Zapisala: Helena Vodopivec

TUDI MI SMO PRAZNOVALI DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA

Dan slovenskega športa je državni praznik, ki ga v Republiki Sloveniji praznujemo 23. septembra. Praznovali smo ga tudi šolarji in učiteljice iz PŠ Prvačina. Zjutraj smo si najprej ogledali kratek film z naslovom Dan slovenskega športa, ki ga je pripravil učitelj športa g. Aljoša Bratina. Filmček nas je tako navdihnil, da smo se z veseljem odpravili na Gradišče. Med hojo nas je grelo toplo sonce in ob klepetu ter opazovanju narave je pot hitro minila. Pri Kulturnem domu Gradišče smo pojedli malico, si malo spočili, opazovali koze, ovce in kokoši in se poigrali. Nato smo se sprehodili po vasi. Samo malček utrujeni smo se vrnili v šolo na kosilo in energija se nam  je hitro povrnila.

DOBRODOŠLI NAŠI PRVOŠOLČKI

V sredo, 1. septembra 2021, smo v šolske klopi pospremili štirinajst novih prvošolk in prvošolcev, ki bodo naslednja štiri leta nabirali znanje na prvački šoli. Starše in učence je ob prelomnem dogodku pozdravila ga. ravnateljica Dragica Vidmar, sledil je nagovor podžupanje novogoriške mestne občine ge. Damjane Pavlica. Učenci 2., 3. in 4. razreda so se prvošolčkom predstavili z deklamacijami in kratko pravljico.

Uspešen prvi šolski dan, dobrega počutja v šoli in veliko zanimivih odkritij jim želimo tudi mi – vsi učenci in učiteljice PŠ Prvačina.

Za fotografije pred šolo se zahvaljujemo ge. Valentini Krašna.

Dostopnost