Skoči na glavno vsebino

Dogodki v šol. l. 2018/2019

SODELOVANJE PRI BRALNEM PROJEKTU NAŠA MALA KNJIŽNICA V PŠ PRVAČINA

Dne 19. 6. 2019 se je zaključil mednarodni projekt Naša mala knjižnica tudi v PŠ Prvačina.

Učenke so, kot tudi učenci še petih evropskih držav, prebirale izbrane knjige, reševale naloge v Ustvarjalniku, oblikovale izdelke, risale in izvedle nekaj skupinskih iger. Izdelke smo pridno pošiljale na uredništvo založbe KUD Sodobnost International in bile vesele objav na strani Naša mala knjižnica Facebook.

Z navdušenjem smo oblikovali tudi knjižni/bralni kotiček, ki je bil prijetno mesto druženja nam ter sošolkam in sošolcem. Opremili smo ga z našimi izdelki in ljubimi knjigami, ki smo jih prinesli od doma.

Za naše udejstvovanje, ki je zaradi raznih obveznosti učenk potekalo v dveh skupinah, so pokazali zanimanje tudi drugi učenci in nas prišli pogosto obiskat ter že napovedali, da se prihodnje šolsko leto skupini pridružijo.

Tako organizirano branje in poglobljeno ukvarjanje s posamezno knjigo pomembno prispeva k razvoju bralne pismenosti in daje še močnejši občutek povezanosti z bralci preko lastne države in sveta.

Z radovednostjo in s spoštovanjem smo prebrali krasno pismo presenečenja, ki smo ga prejeli od poljskega avtorja Przemysława Wechterowicza, hvaležni pa smo tudi za čudovite razglednice po avtorjevem delu Objemi me, prosim, ki nam je bilo zelo všeč.

Vsem sodelujočim učenkam hvala za udeležbo pri projektu in iskrene čestitke za prejeto bralno priznanje.

Veliko užitkov v branju tudi med poletnimi počitnicami.

Učiteljica Mateja Kovačič

KNJIŽNICA V PŠ PRVAČINA – »ALI IMAMO ZDAJ ŠE ČAS, DA MI PREBEREŠ TO PRAVLJICO?«

Knjižnico v PŠ Prvačina smo v šolskem letu 2018/2019 oblikovali v prostor druženja s knjigami in med seboj. Učenci so se učili knjižničnih pravil, opazovali spremembe v knjižnici, se učili o raznovrstnosti in razporeditvi gradiva, iskanja informacij v knjižnici, vzljubili so igračo kot maskoto knjižnice, s sošolci so spontano v krogu listali knjige ali se igrali posnemanje šolske ure ob listanju knjig, navidezno in drugi res so brali sošolcem, nastopali s knjigo pred ostalimi obiskovalci knjižnice, kaj narisali, se navduševali nad knjižnimi novostmi in se zanimali, kaj vse se nahaja na vseh policah knjižnice. Reševali so uganke šolske knjižnice, ob mednarodnem dnevu knjig za otroke pa izbirali njim najljubše knjige. V knjižnici so se radi zadrževali, si z veseljem izposojali gradivo in samostojno izdelali knjižice ter jih ponosno prinesli v knjižnico, da si jih bodo lahko izposodili tudi njihovi sošolci. Nekateri učenci so spoznavali črke, drugi iskali informacije, da se opravi določena šolska naloga.

Pokazala se je pomembnost kakovosti in količine časa, preživetega v knjižnici. Časa za izposojo gradiva, še posebej pa časa, ki ga imajo učenci, da lahko v svojem ritmu pregledajo knjige, izberejo sebi najzanimivejšo, samostojno listajo knjige, se v knjižnici lahko vsak dan preprosto družijo s sošolci oz. se kdaj tudi umaknejo pred vsem drugim in vsemi drugimi, sproščeno prisluhnejo želeni pravljici ter se skozi spontano igro opismenjujejo – pomembnost dragocenega časa, ko knjižnica opravlja tudi funkcijo čitalnice.

Pri izvajanju knjižničnih informacijskih znanj in pri projektu Bralne značke so z zanimanjem in zaupanjem sodelovale učiteljice in tako bile učencem zgled odnosa do knjige. Potrudili smo se, da smo našli gradivo, tudi na matični šoli ali v splošni knjižnici, ki je podprlo tudi potek pouka.

Iskrena hvala učencem in učiteljicam za vse obiske knjižnice preko letošnjega šolskega leta.

Veliko časa za pravljice ter zabavnega počitniškega branja!

Knjižničarka Mateja Kovačič in »Čebelica Knjižničarka«

Radi jemo zelenjavo

Na podružnični šoli v Prvačini je že 4. leto zapored potekalo motivacijsko tekmovanje učencev, da bi spodbudili otroke k večji ješčnosti zelenjave pri šolskih kosili. Nekateri učenci so tako sploh prvič okusili zelenjavo kot samostojno jed, drugi pa so se potrudili, da niso izpustili tega zdravega dela glavnega obroka. Ob koncu šolskega leta pa smo priredili podelitev priznanj in nagrad. Namesto slaščic so bili prvaki deležni pladnja sočnega sadja.

Učilnica na vrtu

V petek, 24. 5. 2019, smo imeli učenci 1. b razreda zanimivo učno uro na Anejevem vrtu, njegova stara starša pa sta bila naša učitelja. Povedala sta nam veliko zanimivega o poljščinah, zeliščih, sadnem drevju, kompostu… in še bi lahko naštevali. Marsikaj smo tudi poskusili.  Mmm… kako je bil sladek mlad grah. Najbolj pogumni smo poskusili madrjanco (beli vratič), pa so se nam obrazi kar skremžili zaradi grenkega okusa. Ugotavljali smo tudi, zakaj je v rastlinjaku zelo toplo, v kleti pa hladno. Na koncu smo se posladkali s piškoti in odžejali z domačim jabolčnim sokom. Temu je sledil kviz, na katerem je ekipa sedemnajstih prvošolcev premagala učiteljici.

Čas je prehitro minil. Gospe Cveti in gospodu Marjanu smo se zahvalili za lepo, poučno in zelo zanimivo uro ter odhiteli v šolo.

Četrtošolci v Postojni

Dne 20. 3. smo učenci 4. in 5. razredov ter učiteljice obiskali največji jamski grad na svetu. Predjamski grad, ki je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, je sezidan pod naravnim skalnim obokom v 123 m visoki steni. Grad je bil prvič omenjen leta 1274. Poučili smo se o vitezu Erazmu Predjamskem in si ogledali muzej, v katerem je prikazano srednjeveško življenje graščakov in razstavljena arheološka zbirka predmetov, ki so bili najdeni v predjamskih podzemnih sistemih. Opazovali smo tudi gradivo o lastnikih gradu, orožje, pohištvo in lovske trofeje. Grad je bil večkrat prizorišče snemanja dokumentarnih in igranih filmov.Pot nas je vodila na ogled največje turistične jame na Dinarskem krasu. Postojnska jama je v svoji dvestoletni zgodovini ena najbolje obiskanih turističnih znamenitosti v Evropi in na svetu. Najstarejši podpisi na jamskih stenah segajo v 13. stoletje, kar kaže na to, da so jamo obiskovali že v davni preteklosti. Jamo je ustvarila ponikalnica, reka Pivka. Med petkilometrsko vožnjo z vlakcem in sprehodom po jami sta nas jamska vodnika poučila o zgodovini jame (nastajati je začela pred približno tremi milijoni let), o značilnostih dvoran ter o vztrajnosti drobnih kapljic, ki oblikujejo kapnike. Občudovali smo stalaktite, stalagmite, zavese, cevčice, še posebej sta nas navdušila bleščeč stalagmit Briljant in kapniški steber, ki sta simbola Postojnske jame. Izvedeli smo, da je domačin Luka Čeč v jami odkril jamskega hrošča in s tem dokazal, da v jamah obstaja življenje. Če bi danes kot nekoč verjeli, da v jamah živijo zmaji, potem nas še posebej veseli, da smo videli prave zmajeve mladiče. Človeška ribica (Proteus anguinus) je endemit dinarskega sveta in sodi med največje jamske plenilce. Brez hrane lahko preživi približno deset let, živi pa tudi do 100 let. V Postojnski jami je leta 2016 uspelo razmnoževanje človeške ribice v ujetništvu.Pred odhodom domov smo obiskali še Modrijanov mlin na Pivki, v katerem je razstava O mlinih in mlinarjih. Izvedeli smo, kako je potekal dan mlinarja, omenili poplave in si ogledali tudi žago venecijanko.Vsi smo se strinjali, da je bil dan čudovit.

Učenci 4. b in učiteljica Mateja K.

Obiskal nas je policist

V torek, 19.3.2019, je šolo v Prvačini obiskal gospod policist Andrej Rožič. Prvo šolsko uro je z učenci 1. in 2. razreda spregovoril o medvrstniškem nasilju ter tudi o varnosti v prometu. Na isto temo so se  uro kasneje pogovarjali tudi učenci 3. in 4. razreda, le-ti pa so se nekoliko dotaknili tudi varne rabe spleta. Učenci so policista z veseljem poslušali in sodelovali v pogovoru.

VRANA IN GLASBA (Glasbena mladina)

Izvajalca: Bernarda Gašperčič (igralka) in Jaroslav Cafera (violončelist  in igralec)

V torek, 12. 3. 2019, so učenci 1.b in 2.b prisostvovali zanimivi glasbeni uri, v kateri so se srečali z glasbenimi izrazi kot so inštrument, godalo, orkester, dirigent … Med predstavo so bili aktivni, ves čas so sodelovali z glasbenikom. Vrana je poskrbela za smeh in zabavo, prepričana, da zna lepo peti. Resnica je bila drugačna in mladi poslušalci so si tiščali ušesa, ko je začela krakati. K sreči jo je spremljal glasbenik – violončelist. Ta je vrani in otrokom pokazal violončelo, inštrument, s katerim zna oponašati živali. Vrano je nauči nekaj pesmic, ki jih otroci poznajo, zato so lahko sodelovali pri petju. Ta je bila nad glasbo vedno bolj navdušena in ko so otroci zaigrali v orkestru jim je dirigira.

SPOMLADANSKI POHOD UČENCEV PŠ PRVAČINA
Zvončki in trobentice, mačice, vijolice spet pomlad je tu!
Da je res tako, so se danes, 15. 3. 2019 , prepričali tudi učenci in učiteljice PŠ Prvačina. Odpravili so se namreč na športni dan proti Mandrji in Vogrščku.
Dan ne bi mogel biti lepši. Toplo vreme, svetlo sonce in prekrasni razgledi na Vipavsko dolino.
Lep pozdrav iz sončne Prvačine., učenci in učiteljice PŠ.

PUST, PUST OKROGLIH NASMEJANIH UST!

Tudi v Prvačino pride pomlad. Prav gotovo in to zelo kmalu. Toliko pustnih mask je zagotovo pregnalo zimo.

Učenci in učitelj

OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU MALCE DRUGAČE O KULTURI

Na četrtek, 7. 2. 2019, so nas učenci matične šole obiskali in skupaj z nekaterimi našimi učenci sooblikovali proslavo ob kulturnem dnevu. Obiskal nas je Doktor fig, fig, učenci so recitirali njegove resne in hudomušne pesmi, zaigrali in povedali, kaj je kultura ter z glasbo popestrili celoten program.

Ob prazniku vam učenci in učiteljice PŠ voščimo in želimo, da bi znali gojili kulturo lepega vedenja, umetnosti, življenja …

Zapisala: Martina Ralić

Na obisku v Vrtcu Prvačina

Tudi v petek, 11.1.2019, smo si učenci PŠ Prvačina ogledali dramsko predstavo. Odšli smo v vrtec Prvačina, kjer so nas vzgojiteljice prijazno sprejele in nam zaigrale kratko glasbeno pravljico z naslovom Palček. Pravljica je bila zelo zanimiva in tudi smešna, zato so jo učenci z navdušenjem gledali in poslušali. Po končani pravljici smo vsi skupaj tudi zapeli.

ZAPADEL  JE PRVI SNEG

V petek, 30. 11. 2018, je v Prvačini celo dopoldne močno snežilo.

Učenci PŠ Prvačina nastopili v Sokolskem domu

V nedeljo, 25. 11. 2018, je v Sokolskem domu v Prvačini potekalo srečanje starejših krajanov, ki ga vsako leto organizirajo prostovoljci Rdečega križa iz Prvačine. S kratkim programom so nastopili tudi učenci vseh razredov podružnične šole Prvačina. S svojo prisrčnostjo, pesmijo in plesom so popestrili deževen nedeljski popoldan starejšim krajanom.

Erasmus+ na naši podružnični šoli

V oktobru so se učenci PŠ Prvačina seznanili z mednarodnim projektom ERASMUS+, ki se mu je v tem šolskem letu pridružila naša šola. Na zemljevidu Evrope smo označili sodelujoče države in jih obarvali v barve njihovih zastav. Nato smo na spletu poiskali, kje na zemljevidu ležijo sodelujoče šole iz Poljske, Romunije, Makedonije, Turčije in Slovenije ter jih na karti označili z rdečo piko.  Pogovarjali smo se  o temi projekta, ki se dotika družabnih omrežij in zdravega načina življenja ter izdelali pano. Ta simbolizira v medmrežje povezane šole, ki sodelujejo v tem projektu in njihovo tematiko – povezavo spleta in stika z naravo. Na to temo so učenci OPB iz 3. B in 4. B narisali zanimive predloge za logotip. V tednu pred počitnicami pa so izdelali še kazalke, s katerimi bomo obdarili gostujoče učence in učitelje iz sodelujočih šol v tem projektu.

Zapisala: Tatjana Pahor

Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve v Prvačini

Učenci in učiteljice PŠ Prvačina smo se v petek, 26. 10. 2018,  4. šolsko uro, kljub turobnemu vremenu, udeležili komemoracije, ki so jo pripravili in izvedli učenci 3. B in 4. B razreda pod vodstvom učiteljice Anite Velikonja v parku, ob obeležju osamosvojiteljem in padlim v 2. svetovni vojni v Prvačini. Po recitacijah učencev dramskega krožka so učenci prižgali svečke, ki so jih prinesli s seboj in se kmalu vrnili v šolo, kjer so nekateri že nestrpno čakali jesenskih počitnic, mlajši pa žalovali, ker se za več kot teden dni ne bodo mogli zabavati s sošolci.

Zapisala: Tatjana Pahor

Teden otroka v Prvačini

Za nami je res lep teden. Vsak dan se je dogajalo  kaj zanimivega. V ponedeljek nam je učiteljica Tatjana Pahor predstavila kje je doma dobri mož (potopisno predavanje). V torek smo si ogledali film Košarkar naj bo. V sredo so nas obiskali gasilci. Isti dan so nam s Turističnega društva Prvačina prinesli igrače. V četrtek smo se odpravili na jesenski pohod na Gradišče. V petek pa je bil pravi astronomski dan. Z učiteljico Tatjano Pahor in učiteljem Borutom Fiorelliem smo opazovali Sonce ter izvedeli marsikaj o zvezdah.

Zapisala Helena Vodopivec

Presenečenje Turističnega društva Prvačina

V šolskem letu 2017/18 so se učenci PŠ Prvačina odzvali vabilu Turističnega društva Prvačina in izdelali lične škatlice, ki so jih otroci ponudili obiskovalcem ob prazniku breskev. Tako so otroci s prostovoljnimi prispevki obiskovalcev zbrali kar 200 EUR. S tem denarjem so učencem člani Turističnega društva Prvačina kupili igrače. Tako nas je gospa Valentina Anderlič v sredo, 3. oktobra, razveselila z lego kockami, žogami, stožci, bobnom in družabnimi igrami.

Radi bi se zahvalili Turističnemu društvu in vsem tistim, ki so darovali prostovoljne prispevke. HVALA!!!!

Zapisala Helena Vodopivec

 

Dostopnost