Skoči na glavno vsebino

Na naši šoli imamo državnega prvaka

in udeleženca 23. sanktpeterburške astronomske olimpijade

V teh dneh nas je močno razveselila novica ob objavi uradnih rezultatov državnega tekmovanja v znanju astronomije, kjer je naš sedmošolec Andrej Fabčič postal državni prvak v znanju astronomije za učence 7. razredov in hkrati dobitnik zlatega Dominikovega priznanja.

Na naši šoli smo 10. 12. 2015 prvič izvedli šolsko tekmovanje v znanju astronomije, kjer je sodelovalo 8 učencev 7. in 8. razreda. Skupne priprve za to tekmovanje so za tri osnovne šole (Komen, Branik in Dornberk) dvakrat potekale v Komnu, pod vodstvom učitelja Tomaža Mavriča in profesorice Lucije Križaj.

 Bronasta Dominikova priznanja so prejeli 4 učenci 7. razredov: Črt Saksida, Andrej Fabčič, Matic Šinigoj  in Nace Pavlica in Gašper Harej iz 8. razreda.

Državnega tekmovanja v znanju astronomije je potekalo 9. 1. 2016 na SŠ Veno Pilon Ajdovščina. Na to tekmovanje so se uvrstili kar 4 tekmovalci naše šole. Poleg Andreja, ki je prejel zlato Dominikovo priznaje, so postali dobitniki srebrnih Dominikovih priznanj še: Matic, Črt in Gašper. V kategoriji srednjih šol pa je zlato priznanje in 12. mesto v državi dosegel tudi naš bivši učenec Grega.

Za Andreja smo ta teden prejeli povabilo državne tekmovalne komisije, naj sodeluje na 23. sanktpeterburški astronomski olimpijadi, ki se je letos Slovenija udeležuje šele drugič. Tekmovanje poteka večstopenjsko.

 Sinoči (22. 1. 2015), do 23.59, smo morali preko interneta oddati tekmovalne naloge v kategoriji 7. in 8. razredov (izbirni krog), ki jh je državna tekmovalna komisija odposlala v Sankt Peterburg. Andreja je za to zahtevno tekmovanje pripravljal kar oče, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Če bodo v tem krogu ruski akademiki prižgali zeleno luč našemu tekmovalcu, se bo lahko Andrej 13. 2. 2016 udeležil finalnega kroga – teoretičnega dela, na OŠ Turnišče.

12. 3. 2016 pa bo finalni krog – praktičnega dela, ki bo prav tako potekalo na OŠ Turnišče (Prekmurje – obpanonske pokrajine).

Pa še nekej nalog za pokušino, ki jih je moral sinoči, nekaj pred polnočjo, rešiti in odposlati Andrej:

  1. V katerem mestu, Moskvi ali Sankt Peterburgu, se zvezda Sirij dvigne višje nad obzorje?
  1. Učenka Miša je opazovala Luno v prvem krajcu, v njeni neposredni bližini na nebu pa je videla zvezdo Zubenelgenubi. Ugotovi, če bo približno teden dni po Mašinem opazovanju Lunin mrk. Odgovor pojasni.
  1. Na katerem planetu v Osončju Sonce najdlje vzhaja? Odgovor pojasni.
  1. Naštej ozvezdja, ki mejijo na ozvezdje Eridan.
  1. Vesoljska ladja leti iz središča galaksije M 51 do bližnje satelitske galaksije po spiralnem kraku, s katerim sta galaksiji povezani. Poišči fotografijo M 51 in oceni dolžino poti, ki jo mora vesoljska ladja prepotovati. Za koliko je ta pot daljša, kot če bi vesoljska ladja potovala premočrtno?

Iskrene čestitke Andreju, Gašperju, Maticu, Črtu, Nacetu in Gregi, pa tudi ostalim sodelujočim na šolskem tekmovanju: Davidu, Danjelu in Matiji.

 Zahvala gre tudi vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k organizaciji, logistiki in končnemu uspeh naših tekmovalcev.

 Čeprav še ni čas, da bi se štorklje vračale iz toplih krajev v panonske ravnice, bi si vseeno želeli, da bi maškare odgnale zimo in Andreja pospremile na to zmagovalno pot do Turnišča!

Mentorica astronomskega krožka: Tatjana Pahor

Slika: Galaksija M 51 – Vrtinec (Whirpool Galaxy and Companion)

Vir: HUBBLESITE.org (http://hubblesite.org/gallery/wallpaper/pr2005012a/1024_wallpaper/

 

Dostopnost