Skoči na glavno vsebino

Zgornje Posočje – Devetošolci OŠ Dornberk smo se v petek, 21. 9. 2018, z avtobusom odpeljali na kulturni dan. Pot nas je najprej peljala v Vrsno, kjer smo obiskali rojstno hišo našega velikega primorskega pesnika, Simona Gregorčiča, t.i. Goriškega slavčka. Vodička nam je povedala nekaj besed o Gregorčiču, nam predstavila njegovo otroštvo, življenje in delo. Ste vedeli, da so stari ljudje verjeli, če se je otrok rodil zunaj hiše, da bo odšel od doma? Ogledali smo si še celotno hišo, opazili Gregorčičevo posmrtno masko, ki je bila kar srhljiva. Po ogledu pa smo bili že malo lačni, zato smo si vzeli nekaj časa za malico in klepet.

Pot smo nadaljevali v Kobarid, kjer smo si ogledali Muzej 1. svetovne vojne. Videli smo zanimivo orožje ter uniforme, ki so jih nosili vojaki na soški fronti. Ogledali pa smo si tudi črno-bel film na temo 1. svetovne vojne. Kot da še ni bilo dovolj grozot, smo si za konec na hribčku ogledali še kostnico, na kateri so table z imeni vojakov, padlimi med vojno.

Nato smo odšli počasi proti domu. Ustavili smo se še v Anhovem v kamnolomu, kjer so postavili geografsko učno pot in izvedeli veliko novega o kamninah in raznih mineralih, ki nastajajo s pomočjo naravnih pojavov. Na koncu smo se posladkali še z lizikami in se peš odpravili po poti ob zavarovani steni kamnoloma, kjer nas je že čakal avtobus za domov.

Napisala: Jan in Luka

Dostopnost