Skoči na glavno vsebino

Po zanimivem predavanju in opazovanjih 7. oktobra v Novi Gorici, ki so potekala v okviru Večer astronomije pod okriljem  Univerze v Novi Gorici in Goriške knjižnice Franceta Bevka, so se naši učenci pri izbirnih premetih Sonce, Luna in Zemlja ter Daljnogledi in planeti, v petek, 14. 10. 2022,  udeležili še izjemne videokonference GoChile (https://gochile.si/). Vodil jo je gospod Jure Japelj s Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani, ki sodeluje pri izobraževalnem, nekomercialnem projektu pod vodstvom Fakultete za naravoslovje, Univerze v Novi Gorici in astronomske revije Spika.

V dveh šolskih urah smo si kar iz računalniške učilnice ogledali trenutno dogajanje na južnem nebu s pomočjo  robotskega teleskopa, ki je postavljen na jugu puščave Atacama v Čilu. Naši učenci so lahko tako prvič v življenju v živo opazovali Veliki Magelanov oblak, našo spremljevalno galaksijo in si ogledali zanimivo  meglico Tarantelo, ki leži v ozvezdju Zlate ribe, nato pa še Orionovo meglico M42, ki vsebuje številne mlade zvezde in jo lahko ob jasnem vremenu vidimo tudi iz naših krajev s prostim očesom.

Učenci so se lahko prepričali, kako zahtevno in dolgotrajno je lahko opazovanje z robotskimi teleskopi, ki pa v končni fazi nudijo ljubiteljem astronomije možnost opazovanj izza pisalne mize.

25. 10. 2022, pa smo bili opoldan priča še enemu zanimivemu dogodku, ki je že v starem veku buril domišljijo takratnim prebivalcem našega planeta. Viden je bil delni sončev mrk z nekaj več kot 34 % pokritostjo Sonca. Pričel se je ob 11.18, dosegel vrh prekritosti ob 12.20 in se zaključil ob 13.22.

Učenci 7. b razreda so si ga lahko ogledali s pomočjo zaščitnih stekelc kar iz učilnice, nato pa smo za učence višjih razredov naredili improvizirana opazovanja na igrišču, saj iz vremenskih napovedi nismo pričakovali razjasnitve v tem času. Zaščitna stekelca za opazovanje smo ponudili tudi otrokom v vrtcu, ki so jim vzgojiteljice pokazale, kako je nekdo odščipnil košček Sonca.

Gospod Silvan pa je učencem razredne stopnje za opazovanja ponudil kar varilni ščit, da so lahko tudi oni uživali v tem enkratnem dogodku, ki mu bomo naslednjič priča 12. avgusta 2026.

Zapisala: Tatjana Pahor

Foto: Ksenja Leban, Tatjana Pahor

VIDEOKONFERENCA GOCHILE

DELNI SONČEV MRK

Dostopnost