Skoči na glavno vsebino

V torek, 5. 3. 2o24 smo se sedmošolci odpravili po poteh kulturne dediščine dolenjskih literatov. Med pomembne literatne junake in književnike nas je pospremilo čudovito sončno vreme. Najprej smo se odpravili k začetniku slovenskega knjižnega jezika in piscu prve slovenske tiskanje knjige Primožu Trubarju. V njegovem rojstnem kraju Rašici smo si na Trubarjevi domačiji ogledali Trubarjevino, in sicer spominsko hišo z mlinom, Temkov mlin ter Temkovo žago.

Pot smo nadaljevali proti Muljavi, k pisatelju Josipu Jurčiču. Tu smo se zadržali precej časa, saj sta nam prijazni vodički zelo podrobno predstavili ne le pisatelja, ampak tudi čas in bivalne pogoje tistega časa. Poleg Krjavljeve koče se nam je še posebej zdel zanimiv muc Lovro Kvas (poimenovan po glavnem književnem junaku iz prvega slovenskega romana Desetega brata), ki se nas ni prav nič bal in bi ga skoraj vzeli s seboj.

Nazadnje smo se ustavili še v cistercijanskem samostanu Stična. Sprehodili smo se po njihovem muzeju, si ogledali Stiške rokopise in izvedeli veliko zanimivega o življenju menihov v preteklosti in v današnjem času.

Dostopnost