Skoči na glavno vsebino

V petek, 20. 3. 2015, na prvi pomladni dan, smo za člane astronomskega krožka na naši šoli organizirali opazovanje delnega sončevega mrka. Ker so podobni naravni pojavi redkost, smo se odločili, da si bodo 3. šolsko uro lahko mrk ogledali vsi učenci šole, kot tudi vrtčevski otroci.

V ta namen je šola nabavila zaščitna stekla, ki jih sicer uporabljajo na zaščitnih maskah pri varjenju. Učenci so z učiteljem Simonom Gerbecom izdelali enostavne zaščitne maske, nekateri pa so zaščitna stekelca in maske prinesli kar od doma.

Čeprav so se nagajivi altocumulusi ali »velike ovčice« kar pogosto nizali čez zastrto sončevo navidezno ploskvijo, so se učenci radi udeležili dogodka, tudi zato, da so lahko del šolske ure preživeli na svežem zraku …

Delni sončev mrk bo iz naših krajev ponovno viden 10. junija 2021, popolni sončev mrk, ki smo ga lahko v Sloveniji opazovali 11. avgusta 1999, pa ga boste lahko občudovali 2081.

Seveda pa si lahko že prihodnje leto, 9. marca, rezervirate hotelsko sobo nekje na Sumatri, Borneu ali Sulaveziju, lahko pa tudi križarjenje po Tihem oceanu in deležni boste nepozabnih trenutkov nekaj minutnega »izginotja« naše najbližje zvezde.

Pred odhodom v Indonezijo pa še nasvet: spremljajte vremensko napoved;-)

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri izvedbi dogodka in seveda učencem, vrtčevskim otrokom, vzgojiteljicam in učiteljem/-icam ter drugim delavcem šole, da smo lahko skupaj podelili nekaj zanimivih trenutkov, s katerimi nas skozi življenja razveseljuje ples našega Osončja.

 

Mentorica astronomskega krožka: Tatjana Pahor

Dostopnost