Skoči na glavno vsebino

Naša mala knjižnica

NAŠA MALA KNJIŽNICA V ŠOLSKEM LETU 2018/2019

V ponedeljek, 5. 11. 2018, smo s tretješolci v šolski knjižnici obeležili začetek projekta Naša mala knjižnica. Učencem sem predstavila knjige in razdelila ustvarjalnike.  Prebrala sem jim odlomek iz knjige Skuhaj mi pravljico pisateljice Majde Koren.

 »Mama se je lotila dela. Vzela je rožnat lonec z zelenimi pikami, nalila vanj vodo in ga postavila na štedilnik. Ko je voda zavrela, je vanjo vrgla ščepec soli, malo žličko praška kačjega zoba in tri žličke smeha. Nato je z največjo kuhalnico mešala in mešala. V loncu je čudno brbotalo, iz njega se je kadilo. Ko je bila pravljica kuhana, je mama ugasnila štedilnik. Z zajemalko je trikrat zajela in napolnila Srčkov krožnik …«

V projekt  NMK  so v letošnjem šolskem letu vključene slikanice:

  • Čudežni prstan (Peter Svetina),
  • Skuhaj mi pravljico (Majda Koren),
  • Odkritje, ki ga ni bilo (Martinš Zutis),
  • Kura ali jajce (Przemystaw Wechterowicz),
  • Objemi me, prosim (Przemystaw Wechterowicz),
  • Beli in črni muc (Hilli Rand).

Zapisala: Edica Klanjšček Schlegel

NAŠA MALA KNJIŽNICA V ŠOLSKEM LETU 2017/2018

V mednarodnem bralnem projektu Naša mala knjižnica sodelujemo učenci 1. – 4. razreda. Projekt je namenjen spodbujanju branja in dviganju bralne pismenosti ter spoznavanju drugih kultur. Z otroki skupaj spoznavamo kakovostne knjige in rešujemo priložene ustvarjalnike, s pomočjo katerih spoznavamo Slovenijo, Litvo in Poljsko. Šole si med seboj izmenjujemo knjižne junake. Letos smo na pot poslali čarovnico Meg in gospoda Murka. S projektom lahko popestrimo ure slovenskega jezika, likovnega in glasbenega pouka.

Nekaj utrinkov:

NMK v 1. a razredu: 

1. c razredu nam je bila do sedaj najbolj všeč knjiga Zmago, ki pripoveduje o tekmovalnem konju, ki začne izgubljati na tekmah. Kočno ugotovijo, da je le rabil očala.Tudi mi smo si ji izdelali in osvojili pokal.

NMK v 2. a razredu:

NMK v 2. b razred PŠ Prvačina:

NMK v 3. b razredu PŠ Prvačina: 

V 3. b razredu smo književnega junaka “gospoda Murka”, iz knjige Otilija gre v šolo, ročno izdelali in ga poslali na OŠ Brezno Podvelka, oni  pa so svojega junaka poslali nam.  Le-ta  učence spremlja na dom. Skupne dogodivščine s književnim junakom zapisujejo v poseben zvezek, ki si ga bomo v aprilu mesecu ponovno zamenjali.

Gospod Murko je obiskal oz. domoval že pri vseh učencih. Pri vsakem je doživel nekaj lepega. Npr.: srečal se je z zajčkom, bil je pod Prvačkim mostom, v glasbeni šoli, na krajšem sprehodu, na obisku pri bratrancu v Novi Gorici, na baletu, pekel je pecivo, stara mama mu je zašila nove rokavičke,  igral se je z lego frends in bil celo pozabljen v šoli, pa še kaj bi se našlo.

Zaključili smo projekt “Naša mala knjižnica”.  V  našem razredu sta se srečala oba junaka in skupaj z nami uživala ob prebiranju knjig kar nekaj dni. V tem tednu pošljemo Murka iz Podvleke domov. Želimo mu srečno pot in še veliko lepih uric ob prebiranju zgodb, pravljic, pesmi, povesti, romanov …

Prvačina, 11. 4. 2017                                                                                           Tretješolci  z razredničarko

Ali je branje lahko zabavno?

V letošnjem šolskem letu smo učenci 4.b razreda Podružnične šole Prvačina vključeni v projekt Naša mala knjižnica, zato pridno beremo.

Izdelali smo lutko gospoda Murka, ki je junak knjige Otilija gre v šolo. Murka smo si izmenjali z lutko čarovnice Meg, ki so jo izdelali učenci OŠ Šentjanž pri Dravogradu. Vsak izmed nas  je njihovo knjižno junakinjo za nekaj časa nesel domov ter se z njo družil ob igri in knjigi. Svoja doživetja smo vsi opisali in ilustrirali v zvezek, ki smo ga skupaj z Meg poslali na njihov šolski naslov. Učenci iz Šentjanža pa so nam po pošti vrnili našega Murka ter poslali zvezek z opisi njihovih doživetij. Prebrali smo kar nekaj zanimivih knjig in izvedeli, kaj radi berejo in kaj počnejo vrstniki iz Šentjanža.

To pa še ni vse.  Na steno naše učilnice smo prilepili razredno lokomotivo. Vsak učenec je za vsako prebrano knjigo lokomotivi dodal svoj vagon, na katerega je napisal svoje ime ter naslov knjige.

V učilnici smo uredili bralni kotiček,  v katerem je potekala knjižna izmenjava. V šolo smo prinesli domače knjige in si jih izmenjali ter z zanimanjem prebirali.

Učiteljica nam je v razredu prebrala nekaj zabavnih knjig. Bralni odziv smo prikazali z reševanjem nalog v delovnem zvezku Ustvarjalniku.

Spoznali smo, da je v svetu knjige lahko zabavno. Nekateri smo izboljšali besedni zaklad in bralno pismenost. Knjiga je naša prijateljica.

NMK-JEVCI: učenci 4. b PŠ Prvačina in razredničarka Anita Velikonja

Več o samem projektu si lahko preberete na spletni povezavi: http://www.nasamalaknjiznica.si/sl/

Dostopnost