Skoči na glavno vsebino

Novičke in dogodki

Strokovna gradiva za branje strokovnih delavcev (2)

POSREDUJEMO SPOROČILO DRUŠTVA BRALNE ZNAČKE

Spoštovani mentorji branja, dragi sodelavci,

 verjamemo, da od doma s svojo strokovno podporo skušate olajšati delo svojim učencem in njihovim družinam. In vemo, da tudi vam ni lahko.
A pri Bralni znački smo prepričani, da si bomo pomagali med seboj, in tako težave, ki so naše skupne, skupaj tudi laže prebrodili.

Do nadaljnjega pripiramo vrata pisarne, zato nas boste na službene telefone težko dobili.
Za vprašanja pa bomo seveda dosegljivi po elektronski pošti in prek FB profila.

Ne pozabite na naše IZBORE KNJIG (pregledni priporočilni seznami, seznami po ciljnih skupinah in zbirke, tematski seznami, nagrade za mladinsko književnost).
IZBORI KNJIG

Mentorji si morda v tem času lahko v miru ogledate Priročnike za branje kakovostnih knjig in Knjigometer, ki jih za spremljanje produkcije pripravlja MKL – Pionirska, Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. 

V nadaljevanju nekaj podpore in informacij, ki vam bodo morda pri delu in branju prišle prav. Vsekakor pa bomo veseli vaših vprašanj in vaših rešitev, povezanih s spodbujanjem in spremljanjem branja, ki jih bomo, če boste za to, z veseljem tudi objavljali na spletni strani, FB …

V času, ko so mladi bralci doma, seveda prilagodimo bralne sezname.

Za BZ lahko »veljajo«:

– knjige iz domače knjižnice (tudi knjige, ki so jih kot otroci brali starši, pa jih imajo še vedno doma), seveda tudi tiste, ki niso na letnih bralnih seznamih;

– pesmice, zgodbice, poljudni članki iz revij, ki jih imajo vaši mladi bralci morda doma;

– ljudske pesmi, pravljice in druga gradiva, ki jih starši otrokom zapojejo, povedo … morda jih skupaj zapišejo, se jih naučijo …;

– besedila in zapisi v jezikih družin, kjer ne morejo brati, pripovedovati v slovenščini;

– za otroke od drugega triletja naprej je zagotovo primerno reševanje Slovenskih knjižnično-muzejskih Megakvizov https://www.megakviz.si/novice/ – tudi reševanje kvizov lahko upoštevate pri BZ (knjige, ki jih preberejo v povezavi s kvizom, tako ali tako že tradicionalno »štejejo« tudi za BZ);

– gradiva, ki so dostopna na spletu (v nadaljevanju boste našli kar nekaj poti in povezav).

Tudi BZ lahko otroci seveda opravljajo po e-pošti in drugih elektronskih poteh, ki jih boste ubirali pri šolskem delu in delu z besedili na sploh.

Spodbujajte mlade bralce in njihove družine, naj zapisujejo, ocenjujejo, komentirajo prebrano. Naj berejo skupaj, medgeneracijsko, naj izmenjujejo mnenja o knjigah … Recitacije lahko posnamejo, komentarje prav tako … Pri BZ »veljajo« vsi likovni izdelki, zapisi, komentarji, zvočni posnetki …

Vsi skupaj pa upoštevajmo, da vse družine in vsi otroci nimajo dostopa do spleta, da tudi internet kdaj nagaja, da se kvarijo elektronske naprave, da družinske računalnike potrebujejo starši za delo od doma …

Mi bomo seznam predlogov in povezav na naši spletni strani sproti dopolnjevali, vi pa boste gradiva uporabljali po svoji presoji in v skladu s svojimi možnostmi.
Če naletite na primerno stran, sporočite. Povezavo bomo z veseljem dodali

Priporočilnica

V Priporočilnici predstavljamo najnovejše mladinske (tudi poučne) knjige. Objavljenih je že lepo število prispevkov (preko 300), v katerih so predstavljene dobre knjige, ki jih boste lahko ponudili v branje svojim učencem, otrokom ali vnukom. Pri večini prispevkih boste našli tudi spodbude za branje, ki jih boste lahko uporabili za morebitno nadaljnje delo s knjigo in motiviranje mladih bralcev. Prosimo vas, da na Priporočilnico opozorite tudi mlade bralce in starše!

Biblos

Ponuja izposojo in prodajo e-knjig. Sodeluje z založbami in knjižnicami.

Na Biblosu je na voljo za izposojo kar 542 e-knjig za otroke in mladino: Za otroke in mladino (542)

Za izposojo e-knjig v Biblosu je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic. Če starši ali otroci še niso vpisani v knjižnico, jim sporočite, da se je možno v nekatere splošne knjižnice včlaniti na daljavo.

Tukaj lahko preverite, katere od knjižnic ponujajo možnost včlanitve na daljavo: https://plus.cobiss.si/opac7/rsu.

Prelistajte kakšno revijo ali drugo spletno gradivo: mklj.si/gradivo/spletni-viri. 

Uporabljajte:

Omogoča dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe. Pomagajte si z njim in uporabo predlagajte tudi svojim mladim in njihovim staršem.

Uporabna je morda tudi naslednja povezava: https://www.bralnica.com/aktualno/brezplacne-knjige-na-spletu-25-virov-kjer-si-lahko-brezplacno-preneses-knjige/.

Staršem/skrbnikom priporočite:

Čebelice

Oddaja Lahko noč, otroci

Radijske igre za otroke

Lahkonočnice

E-knjige Argeta Junior

Brezplačne e-knjige Založbe Zala.

Tudi Mobilna aplikacija Audibook brezplačno omogoča vse zvočne pravljice in ostale otroške zvočne knjige: http://app.audibook.si/
#zvocnepravljice #pravljice #zvocneknjige #avdioknjige #mobilnaaplikacija #Audibook

Spremljajte akcijo DIGITALNA SOLIDARNOST: https://digitalna-solidarnost.si/podjetja_in_brezplacne_ponudbe/
Na povezavi najdete seznam podjetji, ki ponujajo brezplačne storitve, ugodnosti ali rešitve za olajšanje življenja ljudi.
Med drugimi sta na seznamu tudi založbi Mladinska knjiga ter Založba Rokus Klett, ki omogočata dostop do različnih elektronskih in interaktivnih gradiv.

Domače branje v času samoosamitve: spletna kampanja, pri kateri na MMC-ju združujejo moči z Javno agencijo za knjigo (JAK).

 

Predvsem pa: ostanite zdravi!

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS

*******************************************************************************************

PRAZNIČNI DECEMBER V ŠOLSKI KNJIŽNICI

»Kdo pa k hišici hiti,

da darila razdeli?

En, dva, tri,

zdaj povej imena ti!

 

DRAGI UČENCI!

VABIM VAS V ŠOLSKO KNJIŽNICO V ČAROBEN OBJEM KNJIG.

V PRAZNIČNEM MESECU DECEMBRU LAHKO SODELUJETE KAR PRI DVEH KNJIŽNIH UGANKAH.

KNJIŽNIČARKA

       

KNJIGE NAM POMAGAJO, DA NE HITIMO

 

POSLANICO OB MEDNARODNEM DNEVU KNJIG ZA OTROKE

LAHKO V CELOTI PREBERETE NA TEJ POVEZAVI:

http://www.ibby.si/index.php/component/content/article/36-slo-novice/325-poslanica-ob-mednarodnem-dnevu-knjig-za-otroke-2019

 

 

Bliža se zaključek Bralne značke v šolskem letu 2018/19

V sredo, 3. 4. 2019, bomo imeli v šolski knjižnici zaključek Bralne značke.

Z nami bo pravljičarka, pevka in zbirateljica ljudskega izročila, ga. Ljoba Jenče.

Dostopnost