Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 30. marca so se učenci naše šole udeležili tekmovanja v pripravi tradicionalnih in lokalnih jedi KUHNA PA TO. Regionalno tekmovanje je potekalo v Goriških Brdih na kmetiji Belica, kjer so se naši učenci pomerili z vrstniki iz drugih severnoprimorskih šol.

Sodelovali sta dve skupini in sicer ŠIMILJ BAND v sestavi Manuel Bric, Rene Besednjak, Gašper Harej in Matija Berce ter Jani Slejko. Ta skupina je skuhala šimilj, izdelala domače klobase, pripravila še polento z zelenjavo v srajčki iz vratovine ter polentin narastek za šolsko malico z dornberškimi breskvami.

Druga skupina LEŠANDRINKE, pa so predstavile jedi, ki so jih v našo dediščino prinesle Lešandrinke in z njimi zaznamovale našo lokalno kulinariko. V tej skupini so kuhalnice vrtele Lucija Klinec, Tjaša Medvešček, Maja Rijavec in Nika Cotič ter Suan Saksida. njihove jedi so bile tički z vrzotami, kek s pravim čajem in kek za šolsko malico z odličnim namazom iz jabolk, lešnikov in skute.

Jedi so bile odlične pripravljene in predstavljene komisiji in v finale se je uspelo uvrstiti skupini ŠIMILJ BAND. Želimo jim veliko uspeha v finalu, ki bo potekalo 17. aprila v Restavraciji Dvor Jezeršek v Brniku.

Za sodelovanje in pomoč se zahvaljujemo našim nonam in kmečkim ženam iz  Dornberka in Prvačine, še posebej pa g. Matjažu Šinigoju, katerega vsestranska pomoč nam je omogočila odlično predstavitev šole.

Zapisala: Mateja Skočir

Dostopnost