Skoči na glavno vsebino

V sredo, 15. aprila, ja na Dvoru Jezeršek v Spodnjem Brniku potekal veliki finale tekmovanja KUHNJA PA TO, ki uspodbuja mlade, k brskanju za starimi, avtohtonimi in lokalnimi jedmi in ohranjanju tradicije njihove priprave na sodoben način.

Med 22 sodelujočimi skupinami so bili tudi naši sedmošolci – skupina Šimilj band,ki jo sestavljajo Rene Besednjak, Manuel Bric, Matija Berce, Gašper Harej in Jani Slejko pod vodstvom Mateje Skočir in Matjaža Šinigoja.

Pripravili so šimilj, naredili klobase in tolkli mleko ter pripravili še dve sodobni različici polente – eno s šparglji in podgrlino, drugo pa z dornberškimi breskvami. Uspeli so prepričati ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali vrhunski kulinarični strokovnjaki:  Janez Bratovž (Restavracija JB), dr.prof. Janez Bogataj (vodilni slovenski etnolog), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Joško Sirk (La Subida), Bine Volčič (Kitch’n Art Kulinarični atelje), Franci Jezeršek (Hiša kulinarike Jezeršek), Tanja Pintarič (gostilna Rajh), Miha Istenič (Penine Istenič), Teresa Covaceuszach (Sale e Pepe), Janja Kokolj Prošek in Adrijana Bezeljak (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano). Z zanimivimi in odličnimi jedmi, predstavitvijo njihove izdelave in izvora, uporabo domačih sestavin in posodobitvami  teh jedi za uporabo v šolski malici so postali zmagovalci skupaj s še dvema skupinama iz Ajdovščine in Kamnika.

Nagrada je lepa a tudi zahtevna. Ob državnem prazniku koncu junija bodo potovali Bruselj in pripravili pogostitev za povabljene v organizaciji veleposlaništva naše države v EU in Natove pisarne v Bruslju.

Zapisala: Mateja Skočir

Dostopnost