Skoči na glavno vsebino

Na prvi počitniški dan  se je Andrej prvič odpravil v Turnišče

V soboto, 13. 2. 2016, nekaj pred šesto uro zjutraj, se je Andrej Fabčič podal na zahtevno pot finala 23. sanktpeterburške astronomske olimpijade – teoretični del, ki so ga za slovenske osnovnošolske udeležence organizirali v Osnovni šoli Turnišče.

Kljub zahtevnim vremenskim razmeram na skoraj 300 km dolgi poti do Prekmurja (poledica, sneg, dež s snegom) smo v varnih rokah šoferja goriškega prevoznika pravočasno prispeli na cilj.

Organizatorji so nam pripravili krajši kulturni program z nagovorom ravnateljice in županje ter snemanjem nacionalne televizije. Nato so učitelji tamkajšnje šole tekmovalce pospremili v učilnice, kjer se je pričela 4-urna tekma sivih celic. Tekmovalci so se morali brez kalkulatorjev, zvezdnih kart ali drugih pripomočkov, z izjemo pisal in geometrijskega orodja, spopasti s petimi, težko rešljivimi nalogami.

Mentorje so medtem seznanili  s potekom praktičnega dela tekmovanja, ki bo čez slabe štiri tedne, prav tako v tem »varašu«, predvidoma 11. ali 14. marca. Nato so nas povabili na zanimivo učno pot Sonce in planeti, ki se pričenja v Strehovcih in se razteza vse do Turnišča. Gre za edinstveno maketo našega Osončja v merilu 1 : 1.000.000.000, ki je umeščena v uravnan svet obpanonske ravnice.

Nekaj po 14. uri nas je obsijalo sonce in razgnalo deževne oblake. Prvi polčas finala 23. sanktpeterburške astronomske olimpijade je bil za Andrejem. Tekmovalci in mentorji smo še pokosili, v torbe pospravili obeske, ki so jih pripravili učenci tamkajšnje šole, vodiče  po učni poti  Sonce in planeti ter razglednice kraja in se podali proti domu.

»Štrkljev« pri Bukovniškem jezeru sicer nismo srečali, vseeno pa verjamemo, da bo tudi tokrat Andrej  med najboljšimi.

V soju gregorjevih lučk se spet vrnemo po »vejnec« v Turnišče …

Mentorica astronomskega krožka: Tatjana Pahor

 

 

Dostopnost