Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 12. 5. 2016, smo se osmošolci ob 7.35 izpred OŠ Dornberk z avtobusom odpravili na kulturno ekskurzijo na Gorenjsko. Na poti kulturne dediščine smo si v vaseh v zavetju Stola, ki jih obdaja čudovita narava, ogledali hiše slovenskih književnih ustvarjalcev: Franceta Prešerna, Matije Čopa, Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna.

Na poti smo se najprej ustavili v rojstni vasi največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna, v Vrbi. Tu smo si ogledali Prešernovo rojstno hišo. Ostali dve znamenitosti Vrbe, ki smo ju tudi videli, sta cerkev sv. Marka in spominski kip Prešerna pred rojstno hišo.

Pot kulturne dediščine  smo nadaljevali v Žirovnici z obiskom rojstne hiše poliglota Matije Čopa. Nato nas je pot vodila v Doslovče, kjer nam je bila predstavljena rojstna hiša Franca Saleškega Finžgarja. Sledil je še zanimiv ogled zadnje rojstne hiše pisatelja Janeza Jalna v Rodinah.

Polni zanimivih doživetij smo se okrepčali v gostilni in piceriji v Smokuču. Na željo učencev so nam učitelji ob zaključku ekskurzije omogočili tudi ogled filma v Koloseju v Ljubljani. Po bogato preživetem dnevu smo se okoli 19.00 ure vrnili v Dornberk.

Napisala: Tjaša Medvešček

 

 

Dostopnost