Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 19. 5. 2016, smo se šestošolci in sedmošolci odpravili na kulturno ekskurzijo po Dolenjski, da bi spoznali velike slovenske kulturnike, brez katerih bi naš jezik in književnost ne bila taka, kot sta.

V Levstikovem domu sredi Velikih Lašč smo si najprej ogledali spominsko sobo Frana Levstika in Josipa Stritarja. Prijazna gostiteljica nam je na zanimiv in igriv način preko pesmi in pripovedi povedala veliko zanimivega o življenju in delu obeh velikih mož. Ob Izviru Poltarice smo naredili krajši postanek, kjer je učitelj Simon ob čudovitem kraškem izviru slikovito razložil še nekaj geografskih pojmov, nato pa nas je pot vodila proti Rašici, rojstnemu kraju Primoža Trubarja, pisca prve slovenske tiskane knjige in očeta slovenskega jezika.  Tu smo si ogledali Trubarjevo spominsko sobo z mlinom ter se sprehodili po prijetni in lepo urejeni domačiji. Naslednja postaja na naši kulturni poti je bila Muljava, rojstni kraj Josipa Jurčiča. Domačija je čudovito urejena v  muzej na prostem. Po krajšem predstavitvenem filmu so si ogledali Jurčičevo rojstno hišo, skedenj in Krjavljevo hišo.

Da pa naši trebuščki ne bi trpeli, smo se ustavili še v gostilni Pri Obrščaku, kjer smo, ne boste verjeli, srečali igralca Matjaža Javšnika, ki v seriji Ena žlahtna štorija igra Smiljana Žunka. Vedno nasmejani igralec se je prijazno odzval naši prošnji in se je z nami fotografiral.

Zapisala: Irena Humar Kobal

Dostopnost