Skoči na glavno vsebino
Ob svetovnem dnevu sonca so naši sedmošolci v petek, 27. maja, sodelovali na dnevu OBNOVLJIVIH VIROV IN UČINKOVITE RABE ENERGIJE  v organizaciji energetske agencije GOLEA iz Nove Gorice.

Sodelovalo je več kot 200 otrok iz številnih primorskih šol.

V okviru dogodka, ki se je odvijal v mestnem parku Borov gozdiček v Novi Gorici, so organizirali tekmovanje v obliki aktivnega kviza o energetski osveščenosti mladih. V kviz so vključili vprašanja na temo energetike ter eksperimentalne postaje novogoriške hiše poskusov (E-hiše), kjer so otroci skozi izvedbo poskusov in igro spoznavali fotocelice, rakete na vodni pogon, termoelektrični generator, varčno kolo, avtomobil na gorivne celice, rabo električne energije za hišne aparate, vodno turbino izdelano iz plastičnih žlic, vetrna turbino iz LEGO kock, poskus na temo izolacije, itd.

Naši sedmošolci Tobias Susič Hosner, Andraž Nusdorfer, Andrej Fabčič, Črt Saksida, Matic Šinigoj, Andrej Sever Mozetič, Nace Pavlica in Lovro Saksida so v kvizu premagali vse ostale in postali zmagovalci. Poleg praktičnih nagrad so jih nagradili s stensko polnilno postajo za električna vozila podjetja Etrel d.o.o., ki jo bomo montirali na naši šoli.

V okviru priprav na tekmovanje in tudi zelo zanimivih dejavnosti na tem dogodku so spoznali marsikaj, s čemer bodo gotovo prispevali k ohranjanju našega okolja.

Mentorica Mateja Skočir

Dostopnost