Skoči na glavno vsebino

V okviru projekta MEDIJSKA PISMENOST na Fakulteti za medije izvajajo s strani ARRS (Agencija za raziskovalno dejavnost Slovenije)  raziskavo  na tematiko medijske pismenosti.  Naša osnovna šola je bila izmed slovenskih šol izbrana v slovenski vzorec v želji, da od staršev anonimno preko spleta pridobili podatke o medijski izpostavljenosti otrok prvih dveh triad.

V letu 2015 so že izvedli raziskavi glede predšolskih otrok  in med srednješolci (v vsaki je sodelovalo več kot 35 šol/vrtcev in 1000 respondentov). Rezultati so zaskrbljujoči (celotni poročili sta že objavljeni na www.pismenost.si).

Tokratna raziskava se osredotoča na  medijsko izpostavljenost  otrok prvih dveh triad.Cilj raziskave  je pridobiti podatke v okviru priprave morebitnih izobraževanj in ukrepov povezanih s sodobnimi mediji.  Raziskava je izključno med starši osnovnošolcev in je povsem anonimna (ne pridobivajo se kontaktni podatki).

Poudarek raziskave je na vprašanjih:

– koliko so otroci izpostavljeni posameznim medijem,

– v kolikšni meri otroci delijo informacije na spletu,

– kakšen vpliv ima izpostavljenost na otroke,

– kako starši postavljajo omejitve in kako sodelujejo pri medijski vzgoji.

V raziskavi se želi  pridobiti informacije na nacionalnem vzorcu in v raziskavo vključiti starše učencev čim večjega števila slovenskih osnovnih šol, zato je sodelovanje za kvaliteto pridobljenih rezultatov ključnega pomena.

Starši učencev od 1. do 6. razreda do ankete dostopate na spodnji povezavi: www.pismenost.si/anketa.

Hvala za sodelovanje!

Dostopnost