Skoči na glavno vsebino

Sinoči, 28. 10. 2016, med 18.30 in 21. uro, so na igrišču ob novi telovadnici Čuklja potekala prva astronomska opazovanja v tem šolskem letu, pod vodstvom mentorjev Boruta Fiorellija in Tatjane Pahor. Opazovanj se je udeležilo nekaj manj kot dvajset navdušencev nočnega neba, tako članov astronomskega krožka, kot tudi njihovih staršev  in sorodnikov.

Ljubitelji nočnega neba so se  lahko preizkusili v iskanju zvezde Severnice, spoznali Poletni trikotnik, ozvezdja Velikega in Malega medveda, Laboda, Lire, Orla, Kasiopeie, Bika, Lovskih psov, Delfina, Pegaza in Perzeja. Skozi okular učiteljevega teleskopa (Newtnovega reflektorja) so lahko občudovali nam najbližjo galaksijo – M31 ali Andromedino galaksijo ter njeno spremljajočo galaksijo M33, pa Rdeči planet – Mars in preverili svoj vid s štetjem  zvezd v odprti zvezdni kopici Gostosevcev ali Pljad (M45) v ozvezdju Bika. Skozi objektiv učiteljeve tablice z naloženo Sky Safari Pro pa smo lahko določevali  vesoljske objekte s prikazi ozvezdij.

Želimo si, da bi opazovanja postala naš redni mesečni dogodek, načrtujemo pa tudi obisk observatorija Golovec v Ljubljani ali kakega drugega nam bližnjega observatorija ali planetarija.

Zpisala: Tatjana Pahor

Dostopnost