Skoči na glavno vsebino
V sredo je naši šoli še posebej dišalo in v kuhinji in jedilnici je bil cel dan nenavaden vrvež. Kuharjem in kuharicam so se pridružili učenci in skuhali zdravo kosilo iz zelo preprostih sestavin, predvsem zelenjave, ki je zrasla v bližnji okolici šole. Recepte so izbrskali iz zakladnice non in starih mam ter jim s pomočjo domačega vrhunskega kuharskega mojstra Matjaža Šinigoja vdihnili sodoben pridih.

Laura, Nika, Lovro, Nuša in Timotej so po kar dolgotrajnih pripravah skuhali

  • POLENTINO PREŽGANKO Z BUČNO JUHO z dodatkom kostanja, popečene buče in semen ter maslenih kruhkov,
  • ZAVITEK IZ ZELJA IN KLOBASE z domačim radičem po starem (regot z ocvirki in fižolom).

Kosilo so ponudili otrokom v obeh vrtcih, učencem na podružnični  in na matični šoli ter poželi kar veliko pohval in navdušenja. Seveda je tudi nekaj otrok, ki jim tako kosilo ni bilo všeč in so vihali noske in nosove.

Pri celotnih pripravah so jim pomagali tudi ostali učenci izbirnega predmeta Sodobna pripava hrane, in sicer Yllka, Hana, Andraž, Andrej, Anja, Michelle, Polona, Jana in Jona, ki jih podobni izzivi še čakajo.

Pri kosilu so otroke spremljale in se z njimi pogovarjale tudi stare mame in none, ki nam vedno stojijo ob strani, nam pomagajo in nas vzpodbujajo, z nami iščejo recepte, ki bi jih lahko še pripravili, nam posodijo staro posodo, pribor za fotografijo, z nami pomivajo posodo, ko obupujemo in vedno najdejo dobro besedo.

Obiskala nas je tudi organizatorka tekmovanja, katerega del je ta dogodek, gospa Anka Peljhan, ki že šesto leto organizira tekmovanje KUHNAPATO po celi Sloveniji in s tem podira eno oviro za drugo k večji uporabi lokalne, tradicionalne in zdrave prehrane v slovenskih šolah in vrtcih.
Pestro in zanimivo je bilo, upamo, da nam bo uspelo izpeljati tak dogodek še kdaj.
Zapisala Mateja Skočir
Dostopnost