Skoči na glavno vsebino

Torek, 28. 3., je bil kot nalašč za spomladanski potep po Krasu. Avtobus nas je odpeljal do prijazne vasice Lokvica.  Tam nas je pričakal gospod Primož Marušič, ki veliko ve o Krasu in prvi svetovni vojni.

Najprej smo si ogledali vaški kal, kjer so ljudje v preteklosti napajali živino. Nasmejali smo se pravljici o neumnem volku in zviti lisici. Pot smo nadaljevali po lepi kraški gmajni do jame Pečinka, kjer smo skupaj z  g. Primožem razmišljali o nastankih kraških jam in kapnikov ter o tem, zakaj so jame skozi čas uporabljali ljudje. Opremljeni z lučkami in baterijami smo se sprehodili skozi jamo in z vrha nad njo uživali v razgledu na morje na eni in gorami na drugi strani. Ta se nam je ponujal tudi kmalu potem, ko smo prišli do stolpa na Cerju. Stolp je pomnik vsem braniteljem naše domovine.

Še pot med temnimi kraškimi bori do avtobusa in kmalu smo bili, bogatejši za nove spomine,  spet doma. In veliko nas zdaj ugiba, ali so v Leopardovi jami blizu Lokvice res našli leopardovo okostje…

Zapisala in fotografirala: Klara Milanič

Dostopnost