Skoči na glavno vsebino

V sredo, 31. maja so učenci naše šole sodelovali v finalu projekta KUHNA PA TO v gostilni Pečarič v Ljubljani. Po dolgotrajnih pripravah in kopici vloženega truda sta obe skupini doživeli veliko zmagoslavje, saj sta se uvrstili na prvi dve mesti v državi.

Skupina Nonini vajenci – Jona Žgur, Andrej Sever Mozetič, Jana Skočir in Hana Valič so komisijo navdušili z odlično zgodbo o dveh mičnih dekletih, ki sta prinesli malico v breg dvema fantoma, ki sta mandala in rezala trte in jima postregli z repinko in sladkim pecivom iz češenj v avtentični posodi – bandi v jerbasu, in sladki dobroti v karirastem prtičku. Tako dobro so skuhali in tako prepričljivo zaigrali, da so bili člani komisije navdušeni.

Prav tako smo slišali vzklik »najboljši ste« pri predstavitvi jedi skupine Polentarji – ko so Nuša Velišček, Nika Terček, Timotej Pelicon in Lovro Saksida predstavili polentino prežganko z mladim grahom in slasti pomladni skritek, v katerega so zavili popečene šparglje, por in pinjole. S predstavitvijo dogajanja na šoli, ko so sami kuhali vsem otrokom so zadeli žebljico na glavico, odlično so zaigrali in poželi zaslužen uspeh.

Spremljali so jih prav tako odlični kuharji, ki se samo zaradi spleta okoliščin niso uvrstili na to tekmovanje. Prav težko so se premagovali, da niso začeli še sami zavijati, mešati in ribati in so morali samo navijati tudi Laura Klinec, Polona Cotič, Anja Rajh in Yllka Kroni ter Andraž Furlan in Michelle Mlečnik, ki sta držala pesti kar od doma.

Mogoče se prav med njimi skriva kakšen bodoči uspešen kuharski mojster.

Skupini so spremljali tudi Matjaž Šinigoj, brez katerega ne bi mogli niti sanjati o takem uspehu in naše drage gospe Zdenka Budihna in Ana Berce, ki sta skupaj z Maro Medvešček ogromno pripomogli k avtentičnosti jedi, zgodbe in predstavitve s svojimi posodami, prtički, stoletno zajemalko in vevanco ter neštetimi nasveti in zgodbami iz ne tako davne preteklosti, ki jo poskušamo vsaj delček iztrgati pozabi v tem hitečem in vedno bolj globalnem svetu.

V vmesnem času, ko je kuhala druga skupina finalistov, smo se sprehodili skozi staro Ljubljano in se ohladili v Tivoliju. Preživeli smo naporen, lep in zelo uspešen dan.

Naj omenimo še, da sta  si zmagovalni ekipi  prislužili vikend v Kolpa resort glamping v Beli krajini.

Več lahko o dogodku izveste na http://www.kuhnapato.si/, kjer boste že na prvi sliki videli našo ekipo pri delu z ministrico z zdravje, gospo Milojko Kolar Celarc.

Mentorica Mateja Skočir

Dostopnost