Skoči na glavno vsebino

MPZ OŠ Dornberk se je udeležil glasbenega dogodka:

ZBOROVSKI BUM 2017

v torek, 13. 06. 2017, ob 17:00,
na Stadionu Ljudski vrt v Mariboru.

Simfonični orkester SNG Maribor
Dirigent: Simon Krečič
Solisti: Andreja Zakonjšek Krt (sopran), Irena Petkova (alt), Martin Sušnik (tenor), Jaki Jurgec (bariton)

Sodelovalo je več kot 5.500 pevcev mladinskih pevskih zborov iz 182-ih osnovnih šol iz vse Slovenije

Zborovski BUM je dogodek, namenjen množičnemu petju otrok večglasnih šolskih pevskih zborov ter druženju otrok z istim interesom – ljubeznijo do petja, ljubeznijo do glasbe.

Nastal pod okriljem Zavoda RS za šolstvo in strokovnim vodenjem dr. Inge Breznik, s ciljem po dvigu kakovosti dela na področju večglasnega šolskega mladinskega zborovskega petja ter z namenom iskanja novih načinov motivacije otrok za zborovsko petje. Poudarek je na domovinski vzgoji, zato vse pesmi izvajajo v slovenskem jeziku, vendar se tematika iz dogodka v dogodek spreminja.

Kulturni dogodek Zborovski BUM z množičnim zborovskim petjem osnovnošolskih otrok je zaključna, javno vidna faza celoletnega procesa pevske vzgoje v večglasnih šolskih mladinskih pevskih zborih in priprave otrok na javno izvedbo pevskega repertoarja v okviru dogodka Zborovski BUM, ki se tradicionalno odvija na dve leti, s prizoriščem v Mariboru.

Letošnji repertoar je temeljil na operni tematiki tujih in domačih skladateljev, in sicer z odlomki naslednjih opernih del: Habanera iz Bizetove opere Carmen, Barkarola iz Offenbachovih Hoffmanovih pripovedk, Zbor sužnjev iz Verdijevega Nabucca ter Napitnica iz Traviate, Papageno iz Mozartove Čarobne piščali, Poklon fantov in deklet iz Novakovega Figara ter Pesem kostanjev iz Firštovega najnovejšega muzikala Veronika Deseniška. Na koncu je zazvenela Zemlja pleše Mojmirja Sepeta.

Letošnji BUM je bil izjemen. Otroci so peli točno, z zanosom, s prebojem energije, da so poslušalci jokali ter bili ganjeni iz pesmi v pesem.

Glasbeniki v orkestru kaj takega sploh niso pričakovali. Čisto prevzeti nagovarjajo, da moramo imeti BUM že kar drugo leto. Tudi dirigent Simon Krečič ne more prehvaliti otrok, kako so bili suvereni, prepričljivi, zmožni več kot je kdorkoli pričakoval.

Dogodek so poslušalci lahko v živo spremljali brezplačno, na tribunah stadiona Ljudski vrt v Mariboru ali preko 1. programa Radia Slovenija, Radia Maribor in Radia Koper, saj je bil vzpostavljen neposreden prenos v živo. Prireditev je snemala RTV SLO.

Termini za ogled TV posnetka na televiziji so

  1. TV Maribor – nedelja, 25. 6. 2017 ob 11.00 in ob 17.00
  2. TV Slovenija 2 – sobota, 1. 7. 2017 ob 10.00

Na spodnjih fotografijah si lahko ogledate pevce z županom mesta Maribor Andrejem Fištravcem,  častnim pokroviteljem zborovskega BUMa, predsednikom države Boriutom Pahorjem ter  5500 pevcev na tribunah, spredaj simfonični orkester z opernimi solisti in dirigentom  Simonom Krečičem.

Dostopnost