Skoči na glavno vsebino

V petek, 20. 9. 2019, so med 20.30 in 22.00, potekala na šolskem igrišču na Čuklji, javna astronomska opazovanja pod naslovom »Slovenija pod skupnim nebom«. Posvečena so bila 100-ti obletnici ustanovitve mednarodne astronomske zveze (IAU – The International Astronomical Union: »100 Years Under One Sky«).

Opazovanja se je udeležilo lepo število naših učencev in njihovih staršev pa tudi učiteljev ter drugih delavcev šole. Poleg teleskopa učitelja Boruta I. Fiorelli, je svoj teleskop pripeljal tudi gospod Mitja Klanjšček, ki pripravlja astronomska opazovanja v Občini Miren – Kostanjevica. Tako je bilo mogoče opazovati zanimiva nebesna telesa, kot denimo: planeta Jupiter in Saturn, Andromedino galaksijo in slovensko zvezdo, ki poseduje eksoplanet WASP 38b, v ozvezdju Herkula. Zanjo do konca oktobra zbiramo tudi predloge imena, ki jih bo do srede novembra preučila skupina slovenskih astronomov in nato izbrano ime posredovala IAU.

Naj omenimo še, da poleg častitljive obletnice IAU, čigar članica je tudi naša država, letos obeležujemo še:

  • 410 let odkar sta Simon Marius in Galileo Galilei opravila prva astronomska opazovanja z daljnogledi – teleskopi,
  • 400 let od objave tretjega Keplerjevega zakona, ki je temelj moderne kozmologije,
  • 100-letnico potrditve Einsteinove splošne teorije relativnosti,
  • 70 let od ustanovitve Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA),
  • 50 let, odkar je Američan Neil Amstrong, 20. oziroma julija, 1969 stopil na površje našega edinega naravnega satelita – Lune,
  • 50-letnico delovanja ESO (European South Observatory – La Silla, Čile),
  • 10 let od Mednarodnega leta astronomije, ko je v svetu in pri nas potekala široka kampanija popularizacije astronomije. Ta je botrovala tudi prvemu tekmovanju osnovnošolcev v znanju astronomije za Dominikova priznanja. Tekmovanja se zadnja leta redno udeležujejo tudi naši učenci, ki so posegli tudi po najvišjih mestih v državi ter se udeležili tudi Sanktpeterburške olimpijade.

Pripravila: Tatjana Pahor

 

Dostopnost