Skoči na glavno vsebino

Šestošolci smo se v torek, 5. 3. 2024, odpravili v Novo Gorico. Avtobus nas je pripeljal na Kostanjevico, kjer nam je ga. Mirjam predstavila Kostanjevico in nekatera zgodovinska dejstva, npr. da je  v grobnici pokopan zadnji francoski kralj Karel X., njegov vnuk in še nekateri. Najprej pa je pojasnila, da ti Francozi niso bonboni ampak Burboni. 😉

Po ogledu kapele, grobnice, Škrabčeve knjižnice, kjer smo videli zelo stare knjige, samostanskega atrija in  posebne burbonske vrtnice, smo se razdelili. Polovica si nas je šla ogledat Trg Evrope in del Goriškega muzeja, v katerem smo videli razstavo carinarniških uniform, ogled pa nam je popestril g. Jan.

Po ogledu sta se skupini zamenjali. Naša skupina se je sprehodila do Pristave in si na meji ogledala drugo četrtino Goriškega muzeja, Muzej o švercanju. Ogledali smo si mejo in poslušali zgodbo o kravi, in nekatere druge »švercarske« dogodivščine. Nato smo odšli v muzej, kjer so nam predstavili, kam so skrivali predmete ali hrano. Izvedeli smo tudi, da je bila kava zelo veliko vredna (s 60 kg bi lahko odplačal avtomobil), da so tihotapili oziroma švercali le zato, da bi preživeli oziroma dobili nekatere dobrine. Iz Italije so tihotapili večino priboljške in ploščice, kavo, kavbojke, kolesa, pralne praške računalnike, saj so bile v Italiji bolj poceni, iz Jugoslavije pa maslo, žganje, meso … Iz Jugoslavije hrano, iz Italije pa materialne dobrine. Lahko pa smo tudi iskali ključ in geslo v sobi pobega, nekateri pa smo se z veseljem nekajkrat spustili po toboganu.

Zadovolji in utrujeni od pripekajočega sonca smo se odpeljali domov.

Ana Baša, 6. b

Dostopnost